Uutiset

Aalto-yliopiston uuden koulutusohjelman tavoitteena on haavoittuvassa asemassa olevien yhteisöjen resilienssin tukeminen

Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa alkaa syksyllä uusi maisteriopintojen jälkeinen diplomiohjelma, jonka tarkoituksena on löytää ratkaisuja polttavimpiin ihmisasutusta koskeviin ongelmiin.
Humanitarian architects at field work in Nepal, sitting on rugs and discussing with local people
Kuva: Kristjana Adalgeirsdóttir / WiTLAB, Aalto-yliopisto

Yhteiskunnan ja ympäristön nopeat muutokset edellyttävät yhä enenevässä määrin yliopistojen ja käytännön tasolla toimivien organisaatioiden yhteistyötä. Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun uusi World in Transition (WiT)-diplomiohjelma pyrkii vastaamaan maailmanlaajuisiin haasteisiin, kuten hallitsemattomaan kaupungistumiseen, pakkomuuttoon, humanitaarisiin kriiseihin, konflikteihin ja pitkän aikavälin köyhyyden vähentämiseen. Tavoitteena on luoda ja ylläpitää kestävää yhteistyötä pohjoisen ja etelän sekä korkeakoulujen ja muiden yhteiskunnan toimijoiden välillä.

"Vakavien maailmanlaajuisten muutosten keskellä tarvitaan ymmärrystä ja valmiuksia käsitellä monimutkaisia ongelmia. Uuden ohjelmamme avulla pyrimme tuomaan voimavaroja yhteen ja siten auttamaan haavoittuvimpia yhteisöjä muutosten keskellä. Tavoitteena on viime kädessä auttaa ihmisiä auttamaan itseään", sanoo humanitaarisen arkkitehtuurin työelämäprofessori Saija Hollmén.

WiT-ohjelma on Aalto-yliopiston World in Transition Research LABin (WiTLAB) alainen uusi poikkitieteellinen maisteriopintojen jälkeinen diplomiohjelma, joka keskittyy ihmisasutuksen sietokykyyn liittyviin kysymyksiin. WiT-ohjelma perustuu korkean tason strategioihin, joilla pyritään vastaamaan globaaleihin haasteisiin ja se nojaa Yhdistyneiden Kansakuntien Agenda 2030:n kestävän kehityksen tavoitteiden laajempaan kehykseen.

Ohjelmassa sovelletaan niin teoriassa kuin käytännössä uusia pedagogisia menetelmiä, jotka perustuvat joustavuuteen ja systeemiajatteluun. Kumppaniorganisaatioiden kanssa luodaan vastavuoroisuuteen ja tiedon jakamiseen perustuvia käytäntöjä, joiden tavoitteena on muuttaa paikallisia oloja paremmiksi. Opintoihin sisältyy tosielämän tapaustutkimuksia, joissa sovelletaan ongelmalähtöisiä ja muutoksen mahdollistavia oppimismenetelmiä.

Tutkimuskohteet on suunniteltu yhteistyössä eri puolilta maailmaa olevien kumppaniorganisaatioiden ja -yhteisöjen kanssa. WiT-ohjelma tarjoaa myös mahdollisuuden hankkia työelämäkokemusta kehitysyhteistyön ja globaalin kestävyyden alalla toimivien kumppaniorganisaatioiden kanssa.

Ohjelma on suunnattu arkkitehtuurin, maisema-arkkitehtuurin, muotoilun, insinööritieteiden, johtamisen, talouden, sosiologian ja antropologian alojen ammattilaisille ja tutkijoille, jotka ovat innostuneita paremman tulevaisuuden rakentamisesta.

WiT-ohjelman hakuaika (linkki verkkosivuille) alkaa elokuussa 2023 ja ohjelma käynnistyy tammikuussa 2024. Ohjelman kesto on viisi kuukautta. 

Buildings being constructed of red tiles in a very dry landscape in Zanzibar
Kuva: Saija Hollmén / WiTLAB, Aalto-yliopisto

Aalto WiTLAB (World in Transition Research LAB) on monitieteinen tutkimus- ja koulutusyksikkö, joka vastaa Aalto-yliopiston yhteistyöaloitteista, joiden juuret ovat rakennetun ympäristön kestävässä kehityksessä haavoittuvissa ja kulttuurisesti herkissä ympäristöissä maailmanlaajuisesti. Aalto WiTLAB toimii foorumina tutkijoille ja hankkeille, jotka keskittyvät kestävään asutukseen, humanitaariseen arkkitehtuuriin, yhteisölliseen sitoutumiseen ja ruohonjuuritason toimintaan.

Lisätietoa:

WiTLAB

Työelämäprofessori Saija Hollmén, Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu, [email protected], 0405879808

Väitöskirjatutkija Anahita Rashidfarokhi Fathabadi, Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu, [email protected], +358504616007

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Henkilö työvaatteissa ja kypärässä työskentelee luolassa kiviseinällä työkaluilla.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Uusi keksintö kallion jännitystilan seurantaan – Voi mullistaa kaivosten turvallisuuden ja louhintatehokkuuden

Menetelmän avulla on mahdollista seurata kallion jännitystilaa reaaliaikaisesti. Sen avulla voidaan ehkäistä ja ennakoida sortumia sekä tehostaa louhintaa.
Kuusi maaperänäytettä, joissa ituja eri kehitysvaiheissa eri maatyypeissä.
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Rakennusjätepuulle uusi elämä kasvualustana

Suomessa rakennusjätepuu päätyy lähes kokonaan polttoon, vaikka sillä voisi olla merkittävä rooli ekologisten kasvualustojen kehittämisessä. Uudet tutkimukset osoittavat, että höyrykäsitelty jätepuu voi korvata kasvualustana turpeen ja se tarjoaa lupaavia tuloksia kasvien itävyydessä ja juurien kasvussa.
Kulkutunnisteen lukija
Kampus, Poikkeustilanteet, Yliopisto Julkaistu:

Lyhyitä katkoja kulkutunnisteiden ja ovien toiminnassa

Järjestelmäpäivitys aiheuttaa lyhyitä katkoja kulkutunnisteiden toimintaan viikolla 51 (16.-20.12.2024).
The picture shows the School of Business main building on Ekonominaukio 1, Espoo, Finland.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Kauppakorkeakoulun tutkijat ovat päässeet jakamaan asiantuntemustaan monissa kansainvälisissä medioissa

Syksyn 2024 aikana Kauppakorkeakoulu oli esillä useissa julkaisuissa, jotka tavoittavat yhteensä yli 14,2 miljoonaa potentiaalista lukijaa.