Uutiset

Aalto-yliopiston uuden koulutusohjelman tavoitteena on haavoittuvassa asemassa olevien yhteisöjen resilienssin tukeminen

Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa alkaa syksyllä uusi maisteriopintojen jälkeinen diplomiohjelma, jonka tarkoituksena on löytää ratkaisuja polttavimpiin ihmisasutusta koskeviin ongelmiin.
Humanitarian architects at field work in Nepal, sitting on rugs and discussing with local people
Kuva: Kristjana Adalgeirsdóttir / WiTLAB, Aalto-yliopisto

Yhteiskunnan ja ympäristön nopeat muutokset edellyttävät yhä enenevässä määrin yliopistojen ja käytännön tasolla toimivien organisaatioiden yhteistyötä. Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun uusi World in Transition (WiT)-diplomiohjelma pyrkii vastaamaan maailmanlaajuisiin haasteisiin, kuten hallitsemattomaan kaupungistumiseen, pakkomuuttoon, humanitaarisiin kriiseihin, konflikteihin ja pitkän aikavälin köyhyyden vähentämiseen. Tavoitteena on luoda ja ylläpitää kestävää yhteistyötä pohjoisen ja etelän sekä korkeakoulujen ja muiden yhteiskunnan toimijoiden välillä.

"Vakavien maailmanlaajuisten muutosten keskellä tarvitaan ymmärrystä ja valmiuksia käsitellä monimutkaisia ongelmia. Uuden ohjelmamme avulla pyrimme tuomaan voimavaroja yhteen ja siten auttamaan haavoittuvimpia yhteisöjä muutosten keskellä. Tavoitteena on viime kädessä auttaa ihmisiä auttamaan itseään", sanoo humanitaarisen arkkitehtuurin työelämäprofessori Saija Hollmén.

WiT-ohjelma on Aalto-yliopiston World in Transition Research LABin (WiTLAB) alainen uusi poikkitieteellinen maisteriopintojen jälkeinen diplomiohjelma, joka keskittyy ihmisasutuksen sietokykyyn liittyviin kysymyksiin. WiT-ohjelma perustuu korkean tason strategioihin, joilla pyritään vastaamaan globaaleihin haasteisiin ja se nojaa Yhdistyneiden Kansakuntien Agenda 2030:n kestävän kehityksen tavoitteiden laajempaan kehykseen.

Ohjelmassa sovelletaan niin teoriassa kuin käytännössä uusia pedagogisia menetelmiä, jotka perustuvat joustavuuteen ja systeemiajatteluun. Kumppaniorganisaatioiden kanssa luodaan vastavuoroisuuteen ja tiedon jakamiseen perustuvia käytäntöjä, joiden tavoitteena on muuttaa paikallisia oloja paremmiksi. Opintoihin sisältyy tosielämän tapaustutkimuksia, joissa sovelletaan ongelmalähtöisiä ja muutoksen mahdollistavia oppimismenetelmiä.

Tutkimuskohteet on suunniteltu yhteistyössä eri puolilta maailmaa olevien kumppaniorganisaatioiden ja -yhteisöjen kanssa. WiT-ohjelma tarjoaa myös mahdollisuuden hankkia työelämäkokemusta kehitysyhteistyön ja globaalin kestävyyden alalla toimivien kumppaniorganisaatioiden kanssa.

Ohjelma on suunnattu arkkitehtuurin, maisema-arkkitehtuurin, muotoilun, insinööritieteiden, johtamisen, talouden, sosiologian ja antropologian alojen ammattilaisille ja tutkijoille, jotka ovat innostuneita paremman tulevaisuuden rakentamisesta.

WiT-ohjelman hakuaika (linkki verkkosivuille) alkaa elokuussa 2023 ja ohjelma käynnistyy tammikuussa 2024. Ohjelman kesto on viisi kuukautta. 

Buildings being constructed of red tiles in a very dry landscape in Zanzibar
Kuva: Saija Hollmén / WiTLAB, Aalto-yliopisto

Aalto WiTLAB (World in Transition Research LAB) on monitieteinen tutkimus- ja koulutusyksikkö, joka vastaa Aalto-yliopiston yhteistyöaloitteista, joiden juuret ovat rakennetun ympäristön kestävässä kehityksessä haavoittuvissa ja kulttuurisesti herkissä ympäristöissä maailmanlaajuisesti. Aalto WiTLAB toimii foorumina tutkijoille ja hankkeille, jotka keskittyvät kestävään asutukseen, humanitaariseen arkkitehtuuriin, yhteisölliseen sitoutumiseen ja ruohonjuuritason toimintaan.

Lisätietoa:

WiTLAB

Työelämäprofessori Saija Hollmén, Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu, [email protected], 0405879808

Väitöskirjatutkija Anahita Rashidfarokhi Fathabadi, Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu, [email protected], +358504616007

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Professori Junhe Lian
Tutkimus ja taide Julkaistu:

ERC-rahoitus apulaisprofessori Junhe Lianille uusien materiaalien ja edistyneiden valmistusmenetelmien tutkimiseen

Apulaisprofessori Junhe Lianin tavoitteena on löytää ERC Starting Grantin avulla tehokas, digitaalinen ja ekologisesti kestävä tapa kehittää uusia materiaaleja ja valmistustekniikoita.
Opening event Qual+_School of Business
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Uusi laadullisen johtamisen tutkimuksen keskus Qual+ on avattu

Yksi keskuksen päätavoitteista on tutkijoiden välisten metodologisten yhteyksien edistäminen.
Man (Otto Scharmer) talks from screen to a member of the audience with back to camera.
Kampus Julkaistu:

Tiedosta tekoihin — miten ponnistaa loikkaan kohti muutosta?

Muutosta tavoiteltaessa tietäminen ei riitä, väittää toimintatutkija, vanhempi yliopistonlehtori Otto Scharmer (MIT). Sen sijaan ei-tietämisen tila voi olla portti ymmärrykseen.
An EU flag with the text European Universities Community, the voice of European students.
Opinnot Julkaistu:

Haku avoinna vuoden 2024 European Student Assemblyyn

Joka vuosi eurooppalaisten yliopistoallianssien opiskelijat kokoontuvat keskustelemaan ajankohtaisista kysymyksistä ja laatimaan poliittisia suosituksia Euroopan tulevaisuudesta. Hae 5. marraskuuta mennessä.