Uutiset

Aalto-yliopiston rahastojen sijoitustoiminnan tuotto –5,1 % alkuvuonna

Rahastoista tänä vuonna 29 miljoonaa euroa tutkimukseen ja opetukseen.
Kaksi henkilöä istuu nojatuoleissa Dipolissa.

Aalto-yliopiston rahastoista käytetään vuoden 2022 aikana 29 miljoonaa euroa yliopiston toiminnan rahoittamiseen. Tämä rahoitus jatkaa laadukkaan opetus- ja tutkimustoiminnan turvaamista ja kompensoi yliopiston julkisessa rahoituspohjassa vuosia tapahtunutta murenemista. Rahastojen käyttöä ohjaa yliopiston käyttöpolitiikka, ja vuosittaisen käytön taso perustuu rahastojen sijoitussalkun pitkän aikavälin tuotto-odotukseen.

Vuoden ensimmäisen puoliskon aikana yliopiston rahastojen sijoitustoiminnan tuotto oli –5,1 %. Kesäkuun 2022 lopussa keskimääräinen vuosituotto sijoitustoiminnan alusta lukien oli 5,3 %. Sijoitussalkun markkina-arvo oli 1 287 miljoonaa euroa.

Kasvavat inflaatio- ja kasvuhuolet sekä Ukrainan sota painoivat rahoitusmarkkinoita vuoden alkupuoliskolla. Sekä osake- että korkomarkkinoiden tuotot olivat negatiivia. Tämän seurauksena vuoden alkupuolisko oli rahoitusmarkkinoilla yksi kaikkien aikojen heikoimmista perinteisille sijoitussalkuille.

Valtaosa salkun negatiivisesta tuottovaikutuksesta tuli osakesijoituksista. Myös korko- ja yrityslainasijoitusten vaikutus oli lievästi negatiivinen. Vastaavasti hajauttavat strategiat toimivat hyvin alkuvuoden aikana ja vaikuttivat salkun tuottoon positiivisesti.

 

 

Allokaatio 30.6.2022

Tuotto 1-6/2022

Keskimääräinen vuosituotto toiminnan alusta (05/2010)

Rahamarkkinat

3,5 %

2,3 %

1,0 %

Valtionlainat

5,1 %

–8,8 %

1,1 %

Yrityslainat ja kehittyvien markkinoiden lainat

12,8 %

–0,7 %

3,7 %

Osakesijoitukset

58,6 %

–10,5 %

8,6 %

Hajauttavat strategiat

20,1 %

11,1 %

2,2 %

Aalto-yliopiston rahastojen sijoitussalkku

100,0 %

5.1%

5,3 %

 

Luvut ovat tilintarkastamattomia.

Lisätietoja:

Aalto-yliopiston rahastojen sijoitustoiminta

Rahastojen sijoitustoiminnan tuottojen tarjoama rahoitus tukee Aalto-yliopiston opetusta, tutkimusta ja innovaatiotoimintaa.

Lue lisää
An autumnal aerial view of Aalto University campus from Laajalahti, autumn colours, yellow and orange, are prominent in the trees
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Mustavalkokuvassa arkkitehtiopiskelijoita vuodelta 1921
Tutkimus ja taide, Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Korkeakoulutasoista arkkitehtuurikoulutusta Suomessa 150 vuotta

Arkkitehtien korkeakoulutasoisen opetuksen lasketaan Suomessa alkaneen vuonna 1872 Polyteknillisen koulun perustamisen myötä, josta sittemmin tuli Teknillinen korkeakoulu ja Aalto-yliopisto
Hologram at the Aalto's Product Design Project Gala. Photo: Mikko Raskinen
Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:

Tee tutkimuksesi tai projektisi näkyväksi yleisölle ja päättäjille: haku syksyn 2023 Designs for a Cooler Planetiin on auki

Teemana on ensi vuonna Näkymätön: mitä sellaista emme näe, jota meidän kannattaisi nähdä? Kokoamme aaltolaisten radikaalisti luovimmat hankkeet ja työt kampukselle – tule mukaan!
Mikael Huhtamäki.
Nimitykset, Yliopisto Julkaistu:

Aalto vahvistaa yrittäjyysekosysteemiään luovilla aloilla Mikael Huhtamäen johdolla

Mikael Huhtamäki pyrkii kehittämään monialaista yhteistyötä Aalto-yliopiston yrittäjyysekosysteemissä ja kuulee mielellään ideoita ja ajatuksia aiheeseen liittyen.
Three light fixtures lit up on the ceiling of a structure, looks like three beige stripes on a black background, going across from left down corner to right upper corner.
Kampus, Yliopisto Julkaistu:

Aalto-yhteisöltä monipuolisesti ideoita ja kysymyksiä energiansäästöstä

Asiantuntijamme vastaavat Aalto-yhteisön kysymyksiin.