Uutiset

Aalto-yliopiston rahastoista 35 miljoonaa euroa opetukseen ja tutkimukseen vuonna 2022

Yliopiston rahastojen sijoitustoiminnan tuotto oli -3,5 % vaikeassa sijoitusympäristössä.
Students studying together in a group

Aalto-yliopiston rahastoista nostettiin vuoden 2022 aikana 35 miljoonaa euroa yliopiston toiminnan rahoittamiseen. Tämä rahoitus jatkaa laadukkaan opetus- ja tutkimustoiminnan turvaamista ja kompensoi yliopiston julkisessa rahoituspohjassa vuosia tapahtunutta murenemista. Yleisestä yliopistorahastosta nostettiin 27 miljoonaa euroa, sidotuista rahastoista 6 ja vapaista rahastoista 2 miljoonaa euroa.

Yleisen yliopistorahaston käyttöä ohjaa käyttöpolitiikka. Vuosittaisen käytön taso on keskimäärin 2,5 % perustuen rahastojen sijoitussalkun pitkän aikavälin reaalituotto-odotukseen. Tämä turvaa rahaston reaaliarvon säilymistä yli ajan.

2022 oli haastava vuosi institutionaalisille sijoittajille. Inflaatio ja sitä seurannut rahapolitiikan kiristys yhdistettynä kasvuhuoliin sekä Ukrainan sotaan johti merkittävään arvonlaskuun kaikissa perinteisissä omaisuuslajeissa. Tämä hajautuksen puuttuminen teki salkunhoidosta erityisen haastavaa vuoden aikana.

Yliopiston rahastojen sijoitustoiminnan tuotto vuoden aikana oli -3,5 % kaikkien kulujen jälkeen. Vuoden lopussa keskimääräinen vuosituotto sijoitustoiminnan alusta lukien oli 5,2 % ja sijoitussalkun markkina-arvo 1 292 miljoonaa euroa. Rahastojen sijoitustoiminnan vuosituotot edellisten kolmen ja viiden vuoden ajalta ovat vastaavasti 5,8 % ja 5,2 %.

Valtaosa salkun negatiivisesta tuottovaikutuksesta tuli sijoituksista listattuihin osakkeisiin. Vaihtoehtoisten omaisuuslajien tuotot yrityslainoissa, private equity -sijoituksista sekä hajauttavissa strategioissa vaikuttivat positiivisesti salkun tuottoon ja auttoivat välttämään rahastojen pääoman merkittävämmältä laskulta.  Vähäinen allokaatio valtionlainoihin ja perinteisiin yrityslainoihin auttoi myös relatiivisesti näiden negatiivisesta tuotosta johtuen.

Kestävän sijoittamisen politiikan toteutusta jatkettiin vuoden aikana. Salkun listattujen osakkeiden hiili-intensiteettiä alennettiin edelleen ja se oli vuoden lopussa noin 44 % globaalin osakemarkkinan alapuolella tavoitteiden mukaisesti. Hiili-intensiteetistä ja muista kestävään sijoitustoimintaan liittyvistä mittareista raportoidaan tarkemmin myohemmin julkaistavassa kestävyysraportissa.

  Allokaatio 31.12.2022 Tuotto 2022

Keskimääräinen vuosituotto toiminnan alusta (05/2010)

Rahamarkkinat  2,4 %  1,6 %  0,9 % 
Valtionlainat  4,3 %  -14,3 %  0,5 % 
Yrityslainat ja kehittyvien markkinoiden lainat  13,7 %  6,8 % 4,1 %
Osakesijoitukset  59,5 % -8,8 % 8,4 % 
Hajauttavat strategiat  20,2 %  11,1 %  2,1 %
Aalto-yliopiston sijoitussalkku  100,0 %  -3,5 % 5,2 % 

Luvut ovat tilintarkastamattomia. 

Lue lisää: 

Aalto-yliopiston sijoitustoimintaSijoitustoiminnan käyttöpolitiikka (endowment spending policy)

Aalto-yliopiston akateeminen tulos pysyi hyvällä tasolla vuonna 2022 rahoituksen vähenemisestä huolimatta

Lisätietoja:  

talousjohtaja Marianna Bom 
puh. 050 575 3762, [email protected]  

sijoitusjohtaja Iivo Paukkeri 
puh. 050 599 0906, [email protected]  
 

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Tulevaisuuden uran pohtimisessa käytetään luovuutta.
Opinnot Julkaistu:

Uramuotoilukurssilla pysähdytään oppimaan itsestä ja pohtimaan tulevaisuutta

Career Design Lab tukee opiskelijoiden siirtymää työelämään. Avain kestävään tulevaisuuden työhön on ennakkoluuloton ja luova tapa muotoilla uraa.
Kolmeosainen kuva: vasemmalla keltainen kukka ja teksti Marsio,  keskellä kuva Aino-Marsio-Aallosta, oikealla Aallon logo o
Kampus, Yliopisto Julkaistu:

Aalto-yliopiston kaikille avoin kohtaamispaikka Marsio avaa ovensa syyskuussa

Avajaisnäyttelyt esittelevät Aalto-yhteisön ratkaisuja kestävän tulevaisuuden rakentamiseen.
Robottien rakentelua Aalto-yliopisto Juniorin Robokylä-työpajassa
Yhteistyö Julkaistu:

Innostusta teknologiaan: Lähes 8000 lasta ja nuorta osallistui Aalto-yliopisto Juniorin Teknologiatuokioihin

Aalto-yliopisto Juniorin teknologiakasvatuksen lähettiläät kulkivat viime talvena ahkerasti peruskouluilla tarjoten oppilaille ja opettajille mahdollisuuden tutustua uusimpaan teknologiaan käytännönläheisesti. Jane ja Aatos Erkon säätiön sekä Svenska kulturfondentin rahoittamien hankkeiden tavoitteena oli innostaa lapsia ja nuoria teknologian pariin.
Poikkeustilanne-kuvitus
Kampus, Poikkeustilanteet, Yliopisto Julkaistu:

Kesä tuo muutoksia Aalto-yliopiston metroasemalle

Aalto-yliopiston metroaseman muutostyöt sulkevat sisäänkäyntejä kesällä 2024.