Uutiset

Aalto-yliopiston opiskelijat yhdistivät avoimen mikroprosessorin ja tekoälykiihdyttimen

Aallon opiskelijat ovat aiemmin toteuttaneet yksinkertaisen prosessorin, jonka rakennetta on edelleen kehitetty ja prosessoriin on yhdistetty tekoälykiihdytin.
Aallon opiskelijoita ICT-Electronics laboratoriossa.
Projektissa on ollut mukana kymmeniä opiskelijoita. Ryhmä opiskelijoita kokoontui ICT-Electronics laboratorioon. Kuva: Aalto-yliopisto

Ryhmä Aalto-yliopiston mikroelektroniikan opiskelijoita toteutti kesällä 2021 RISC-V -mikroprosessorin laitteistokuvauksen ja julkaisi sen avoimesti verkossa. Nyt Aallon opiskelijoiden koodaamaan avoimeen mikroprosessoriin on lisätty tekoälykiihdytin ja salauskiihdytin. Piiri on lähetetty valmistukseen, ja sen odotetaan saapuvan mitattavaksi kevään 2023 aikana.

Prosessoriprojektin tavoitteena on luoda Suomeen prosessorisuunnittelun osaamista, sillä mikroelektroniikka-alan kiihtyvä maailmanlaajuinen kasvu ja alan investoinnit Suomessa lisäävät osaajien tarvetta. Mikroelektroniikkaa ovat muun muassa mikroprosessorit, joita tarvitaan nykyään lähes kaikessa tekniikassa kaukosäätimistä autoihin ja lentokoneisiin.

Nyt valmistuksessa oleva prosessori on suunniteltu alusta alkaen Otaniemessä opiskelijavoimin. Prosessori on tehty kokonaan itse käskykantakuvauksesta lähtien, eikä siinä ole hyödynnetty muita avoimen lähdekoodin toteutuksia. Toimintaa ohjaava käskykantakuvaus on tekninen dokumentti, joka määrittelee, miten mikroprosessorin tulee reagoida sille välitettyihin komentoihin. Myöhemmin keväällä työryhmä pääsee mittaamaan prosessoripiirin toimintaa.

”Tavoitteemme on, että mikroelektroniikan tulevaisuuden osaajat voivat hyödyntää RISC-V osaamistaan myös yrityksissä. Projektin myötä olemme uudistaneet opetustamme ja huomanneet, että projekti on selvästi lisännyt opiskelijoiden kiinnostusta alaa kohtaan”, mikroelektroniikan professori Jussi Ryynänen Aalto-yliopistosta sanoo.

”Teimme prosessorin käskykannasta lähtien oppiaksemme suunnittelemaan prosessoreja, joiden suunnittelu on vaikeampaa kuin sen käyttäminen. Pyrimme myös tekemään mikroelektroniikkasuunnittelua yhä enemmän ohjelmoimalla, ja prosessorisuunnittelu sopii tähän tavoitteeseen hyvin. Opiskelijat ovat projektin avulla oppineet, että ohjelmoimalla tehdään muutakin kuin ohjelmistoja. Lisäksi prosessorin ydin, A-Core, on käytössä myös opetuksessa muutamilla kursseillamme vahvistaen osaamistamme ohjelmistolaitteistojen rajapinnassa.”, vanhempi yliopistonlehtori Marko Kosunen kertoo.

Tekoäly ja salaus tarvitsevat laskentavauhtia

Toteutettu tekoälykiihdytin nopeuttaa laskennassa yleisiä vektori-matriisikertolaskuja huomattavasti enemmän verrattuna ohjelmistopohjaisiin ratkaisuihin. Vektori-matriisi kertolasku on niin sanottu alkeisoperaatio monessa tekoälysovelluksessa, ja laitteistokiihdyttimellä pyritään optimoimaan ja nopeuttamaan käskyjen suoritusta. Samaa tavoitetta tukee salausalgoritmin laskentakiihdytin, jota voidaan hyödyntää muun muassa tietoliikenteen salaamisessa.

Projektia tehdään yhteistyössä Business Finlandin veturiohjelman yritysten kanssa: Nokia, Saab, CoreHW ja Xiphera. Aalto-yliopistossa opiskelijoita ohjaavat Ryynäsen ja Kosusen lisäksi apulaisprofessori Martin Andraud. Projektissa on ollut mukana yhteensä noin parikymmentä opiskelijaa ja siitä on tehty useita sekä kandi- että diplomitöitä. Lisäksi hiljattain on aloitettu väitöstyö prosessorista ja sen kehitystyöstä.

Kosunen korostaa, että tekoälysovelluksissa ytimiä voi olla kymmenistä satoihin. Tämän avoimen prosessorin etu on muokkautuvuus, jonka ansiosta Aallonkin prosessori, A-Core, voi toimia hyvin erilaisissa ympäristöissä.

Aallon opiskelijoiden koodaaman RISC-V käskykanta on avoin, kaikkien saatavilla ja suunniteltu muokattavaksi ja laajennettavaksi omiin tarpeisiin. A-core on ladattavissa avoimen lähdekoodin alustalla tästä osoitteesta: https://gitlab.com/a-core

Opiskelijat koodasivat avoimen mikroprosessorin, jolla yritykset voivat tehdä mitä haluavat

Uusi prosessori soveltuu esimerkiksi 6G-lähetinvastaanottimiin ja salausteknologiaan.

Lue lisää
Eturivissä opiskelijat Otto Simola, Verneri Hirvonen ja Julius Helander. Takarivissä professori Jussi Ryynänen ja vanhempi yliopistonlehtori Marko Kosunen. Kuva: Niina Norjamäki
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Ihminen, joka katsoo kohti tulevaisuutta
Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Viisi vinkkiä, joilla voit kehittää luovuuttasi tänä keväänä ja kesänä

YK viettää Maailman luovuuden ja innovaatioiden päivää 21. huhtikuuta. Kokosimme vinkkejä luovuuden oppimiseen.
Shankar Deka on sähkötekniikan ja automaation laitoksen apulaisprofessori.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Robotiikka tarvitsee turvallisia käyttäytymismalleja

Robotiikka ja autonomiset järjestelmät kehittyvät nopeasti. Algoritmit, jotka kestävät häiriöitä ja epävarmuustekijöitä järjestelmässä ja ympäristössä, ovat kehityksen kannalta kriittisiä.
Kesäinen Otaniemen rantanäkymä, jossa Aalto-yliopiston logo ja tapahtuman nimi sekä VTT:n ja Avoimen tieteen logot.
Kampus, Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Avoimen tieteen ja tutkimuksen kesäpäivät 2024 järjestetään Aalto-yliopistossa

Avoimen tieteen kesäpäivät pidetään Aalto-yliopiston Otaniemen kampuksella ja Zoomissa 3.–4.6. Ilmoittauduthan 3.5. mennessä!
Kaksi tummiin pukeutunutta miestä istuu suunnittelemiensa huonekalujen keskellä
Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Aaltolaisten muotoilua esillä Milanon huonekalumessuilla

Italialaisen muotoilijan ja japanilaisen arkkitehdin suomalaisesta kulttuurista inspiroitunutta yhteistyötä nähdään Salone del Mobile -messuilla Milanossa huhtikuussa. INTERDEPENDENCE-näyttelyssä on esillä myös muita projekteja Aallosta.