Uutiset

Aalto-yliopiston johto: Kutsumme jokaisen aaltolaisen toimimaan syrjintää ja rasismia vastaan

Rasismille ei ole sijaa tiedeyhteisössä, Aalto-yliopiston johto sanoo kannanotossaan. Aalto tekee yliopistona lujasti töitä sen eteen, että yhteisömme olisi avoin ja monimuotoinen.
Aalto University flags. Photo: Aino Huovio

”Aalto-yliopisto on monikulttuurinen ja moniääninen yhteisö. Yhtenä Euroopan kansainvälisimmistä yliopistoista haluamme puolustaa tasa-arvon ja monimuotoisuuden arvoja.

Rasismille ei ole sijaa tiedeyhteisössä. Tutkimus ja opetus perustuvat tasa-arvoon ja monimuotoisuuteen, sillä moninaiset näkökulmat edistävät yhteiskunnallista hyvää. Maailmanlaajuiseksi muodostunut Black lives matter -liike on nostanut keskusteluun rakenteellisen rasismin. Tällainen syrjintä on epäkohta, joka on korjattava viipymättä.

Rasismilla on monia muotoja. Se voi näyttäytyä esimerkiksi tiettyjen ihmisryhmien stereotyyppisenä luokitteluna, jossa ihmisen yksilöllisyys joskus unohtuu, tai hiljaisuutena rasismin edessä. Myös siksi haluamme Aalto-yhteisönä ottaa kantaa rasismia vastaan sekä seistä monimuotoisen tiedeyhteisön ja yhteiskunnan puolella.

Me Aallossa teemme lujasti töitä sen eteen, että yhteisömme olisi avoin ja jokaisen mukaan ottava. Työn sarkaa on vielä valtavasti jäljellä.

Aloimme helmikuussa 2020 uutena käytäntönä seurata Aallon monimuotoisuuden kehitystä koko yliopiston johtoryhmässä. Koulutamme henkilöstöä monimuotoisuuden teemasta ja huomioimaan piileviä ennakkoasenteita. Olemme myös kohdentaneet rekrytointiprosesseja, jotta saisimme lisää hakijoita tällä hetkellä aliedustetuista hakijaryhmistä, sekä kehittäneet hakijoiden arviointia monimuotoisuuden näkökulmasta.

Työntekijöiden ja tutkijoiden mentorointia, valmennusta ja perehdytystä on uudistettu, jotta ne tukisivat paremmin tasa-arvoisia urapolkuja. Olemme kehittäneet häirintään ja epäasialliseen kohteluun puuttumisen prosesseja niin, että kynnys yhteydenottoon olisi mahdollisimman matala. Kaikki tämä työ jatkuu.

Rakenteellisen rasismin ja syrjinnän kitkeminen on koko yliopiston asia: meistä jokainen voi edistää arjessaan monimuotoisuutta. Jos koet, näet tai todistat epäasiallista kohtelua, puutu siihen heti – näin voit kenties auttaa muitakin ympärilläsi.

Rasismin vastustaminen ja monimuotoisuuden edistäminen vaativat käytännön tekoja ja rohkeutta vuoropuheluun. Ota siis diversiteetin ja inklusiivisuuden teemat puheeksi omassa Aalto-yhteisössäsi ja perehdy aiheisiin. Tarjoamme tietoa, ohjeita ja koulutusta monimuotoisuuden edistämisestä ja syrjinnän vastaisuudesta.

Me tarvitsemme toinen toisiamme – jokaista erilaista, ainutlaatuista aaltolaista.”

Ilkka Niemelä, rehtori
Kristiina Mäkelä, provosti
Ossi Naukkarinen, vararehtori, tutkimus
Petri Suomala, vararehtori, opetus
Janne Laine, vararehtori, innovaatiot
Tuomas Auvinen, dekaani, Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu
Jyri Hämäläinen, dekaani, Sähkötekniikan korkeakoulu
Jouko Lampinen, dekaani, Perustieteiden korkeakoulu
Kristiina Kruus, dekaani, Kemian tekniikan korkeakoulu
Timo Korkeamäki, dekaani, Kauppakorkeakoulu
Gary Marquis, dekaani, Insinööritieteiden korkeakoulu 

Lue lisää:

Practical tips for fostering diversity Sivu julkaistaan myöhemmin myös suomeksi
 

Yhdenvertaisuus ja tasa-arvo Aalto-yliopistossa

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

White Aalto logo with exclamation mark standing in the middle of Otaniemi campus in the summertime
Kampus, Yliopisto Julkaistu:

Aalto-korkeakoulusäätiö laskee liikkeeseen kaksi joukkovelkakirjalainaa yhteismäärältään 150 miljoonaa euroa

Joukkovelkakirjalainoista saatavat varat käytetään pääasiassa kiinteistöinvestointien rahoittamiseksi otettujen lainojen jälleenrahoitukseen sekä lisäksi yleisiin tarpeisiin.
Photo collage of some of the actions funded by the Sustainability Action Booster grant
Kampus, Yliopisto Julkaistu:

Aalto-yliopisto rahoittaa opiskelijoiden kestävyystoimia kymmenillä tuhansilla vuodessa - "Tällaista emme ole nähneet muualla"

Aalto-yliopiston Sustainability Action Booster on apuraha, joka tukee opiskelijoiden ideoimia kestävän kehityksen projekteja kampuksella ja sen ulkopuolella.
Potrettikuva Suzanne Innes-Stubbista, hän hymyilee ja katsoo kohti kameraa
Nimitykset, Yliopisto Julkaistu:

Suzanne Innes-Stubb nimitetty johtavaksi työelämäasiantuntijaksi Aalto-yliopiston kauppakorkeakouluun

Yritysjuridiikan asiantuntija Innes-Stubb vahvistaa Kauppakorkeakoulun osaamista vastuullisessa yritystoiminnassa. Hän aloittaa tehtävässä syyskuun alussa.
Three students sitting at the School of Business. Photo: Ari Toivonen
Yliopisto Julkaistu: