Uutiset

Aalto-yliopiston ja Yalen arkkitehtuurin laitosten avoin verkkokoulutusmateriaali vauhdittaa vähähiilistä rakentamista

Aalto-yliopiston ja yhdysvaltalaisen huippuyliopisto Yalen arkkitehtuurin laitokset ovat yhteistyössä julkaisseet avoimen ja ilmaisen Decarbonize Design -kurssikokonaisuuden. Hanke julkistettiin osana World Circular Economy Forum -tapahtumaa.
Decarbonize Design

Decarbonize Design on verkkomateriaali, joka on tarkoitettu kaikille rakennetun ympäristön kanssa työskenteleville: suunnittelijoille, arkkitehdeille ja insinööreille mutta myös materiaalien valmistajille, rakennusliikkeille sekä hankkeista tai rakentamisen sääntelystä päättäville. Kokonaisuus koostuu videoluennoista, opettajille suunnatuista valmiista kurssiaihioista sekä korkeatasoisesta opaskirjasta.

Ammattilaisten keskuudessa on laaja yksimielisyys siitä, että rakentamisen materiaaleja ja teknologioita tulisi muuttaa kestävämmiksi. Tarve koko alan koulutukselle on suuri, mutta konkreettista opetusta ja työkaluja vähähiiliseen rakentamiseen on tähän saakka ollut vähän. Decarbonize Design vastaa tähän tarpeeseen: se on maailmanlaajuisesti saavutettava, helposti omaksuttava kurssimateriaali.

Tekijät haluavat nostaa esille rakennusalan mahdollisuudet kehittää kestävää yhteiskuntaa. Suuri osa maailman rakennuksista, infrastruktuurista ja energiajärjestelmistä rakennetaan tai uusitaan seuraavan 15 vuoden aikana. Maailmanlaajuisella rakennusbuumilla on todella kauaskantoiset vaikutukset, ja fiksuilla ratkaisuilla voidaan vauhdittaa merkittävästi vähähiilisen tulevaisuuden toteutumista.

Ratkaisu löytyy elinkaariajattelusta

Decarbonize Design -kokonaisuus nojaa nk. elinkaariajatteluun, joka tulisi tekijöiden mukaan liittää normaaliin rakennusten suunnitteluprosessiin. Rakennuksen elinkaari ulottuu maankäytön ja rakentamisen suunnittelusta itse rakentamiseen sekä rakennuksen purkuun ja kierrätykseen saakka.

”Oleellista on, minkälaiseksi rakennuksen koko elinkaaren päästöt muodostuvat sekä miten nopeasti päästöjä saadaan alas. Näihin asioihin voidaan tehokkaasti vaikuttaa rakennuksen suunnittelulla ja harkituilla materiaalivalinnoilla”, sanoo hankkeen vetäjä Aalto-yliopiston professori Matti Kuittinen. ”Vähähiilisyys on onneksi helposti omaksuttavissa, se ei ole vaikeaa matemaattisesti. Kustannuslaskentaahan tehdään koko ajan, ja täsmälleen samoilla lähtötiedoilla voidaan laskea rakentamisen hiilijalanjälkeä.”

“Tämä on koko planeetan kannalta haastava tilanne,” sanoo Alan Organschi Yalen arkkitehtuurikoulusta. “Kaikki rakennetun ympäristön kanssa työskentelevät materiaalituottajista päättäjiin osallistuvat resurssien suuntaamiseen. Siten meillä kaikilla on iso vastuu ja mahdollisuus muovata alaa. On erittäin jännittävää ja samalla haastavaa olla rakennetun ympäristön alalla.”

Hanketta on rahoittanut Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra.

”Miten tulevaisuuden kaupungit suunnitellaan ja toteutetaan on täysin ratkaisevaa kiertotalousyhteiskunnan syntymisen kannalta - mahdollistavatko nämä uudet asuinalueet kiertotalouden mukaisen elämäntavan? Myös osaamisella on ratkaiseva merkitys tulevaisuuden tekemisessä. Olemme äärimmäisen iloisia, että Aalto ja Yale ovat yhdistäneet voimansa ja tämä uusi verkkomateriaali on nyt kaikkien saatavilla”, sanoo Sitran kiertotaloustiimin johtava asiantuntija Nani Pajunen.

Kurssimateriaali on kehitetty yhteistyössä Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun sekä yhdysvaltalaisen Yale University's School of Architecture kanssa. 

Decarbonize Design löytyy täältä.

Lisätiedot:

Matti Kuittinen, professori (Adjunct), Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu
[email protected]
Puh. +358 44 505 2737

Alan Organschi, Director of Yale Building Project LAB
[email protected]

Meillä kaikilla on iso vastuu ja mahdollisuus muovata rakennusalaa.

Alan Organschi, Yale School of Architecture
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Opinnot Julkaistu:

Uusi kurssi Kemiantekniikan asiantuntijaksi kehittyminen on alkamassa tammikuussa

Haluatko kehittyä hyvinvoivaksi, omat vahvuudet tuntevaksi, tuotteliaaksi oman alan ammattilaiseksi? Tule uudelle CHEM-C2005 Kemiantekniikan asiantuntijaksi kehittyminen-kurssille! 
Moderni onnellisuuden kehokartta on pitkälti samanlainen muinaisen Mesopotamian onnellisuuden kehokartan kanssa – poikkeuksena tästä on maksa, joka hohtaa muinaisilla mesopotamialaisilla silmiin pistävästi. Kuva: Moderni/PNAS: Lauri Nummenmaa et al. 2014, mesopotamialainen: Juha Lahnakoski 2024.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Miltä tunteiden kehokartat näyttivät muinoin ja nyt? Mesopotamiassa onnellisuus hohti paljon vahvemmin maksan alueella

Monitieteinen tutkijatiimi on pyrkinyt laajan tekstiaineiston avulla selvittämään, miten muinaisen Mesopotamian alueen ihmiset kokivat tunteita kehossaan tuhansia vuosia sitten. Analyysi perustuu noin miljoonaan muinaisen akkadin kielen sanaan, jotka ovat peräisin Uus-Assyrian valtakunnasta (934–612 eaa) säilyneiden savitaulujen nuolenpääkirjoituksesta.
Opinnot Julkaistu:

Hyvä akateeminen käytäntö opinnoissa Aalto-yliopistossa, ohje päivitetty

Hyvä akateeminen käytäntö opinnoissa Aalto-yliopistossa -ohje tulee voimaan 1.1.2025. Ohje hyväksyttiin Akateemisten asiain komiteassa syyskuussa 2024. Tämä ohje korvaa aiemman, vuonna 2011 hyväksytyn ohjeen ” Aalto-yliopiston opiskelua koskevat eettiset säännöt ja niiden rikkomusten käsittely”.
Aalto University students walking at campus on summer
Opinnot Julkaistu:

CoDaS Master's Programme in Communications and Data Science (Erasmus Mundus) - hakuaikaa 10.1. asti

CoDaS on viiden eurooppalaisen yliopiston yhteinen kansainvälinen maisteriohjelma.