Uutiset

Aalto-yliopiston Ilkka Niemelä: ”Leikkaukset tutkimuksesta ovat aina leikkauksia myös koulutuksesta”

Lukuvuoden avajaisissa puhuivat myös EU:n kansainvälisistä kumppanuuksista vastaava komissaari Jutta Urpilainen ja ylioppilaskunnan puheenjohtaja Milja Leinonen. Avajaiset toteutettiin virtuaalisesti.
Avajaispuheen studiotilanne
Rehtori Ilkka Niemelä puhui virtuaalitapahtumana järjestetyissä lukuvuoden avajaisissa. Kuva: Aalto-yliopisto / Mikko Raskinen.

Aalto-yliopiston rehtori Ilkka Niemelä ilmaisi lukuvuoden avajaispuheessaan syvän huolensa tutkimuksen alasajosta tilanteessa, jossa kestävän kehityksen mukanaan tuomat haasteet edellyttävät yhteiskunnan mittavaa uudistamista. ”Yhteiskunnan uudistaminen edellyttää välttämättä myös julkisia investointeja. Niillä on luotava kansainvälisesti kilpailukykyistä osaamista ja ympäristöjä, jotka kykenevät puolestaan houkuttelemaan yksityisiä investointeja globaalisti. Vain siten voimme nostaa Suomen panostukset tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaan neljään prosenttiin bruttokansantuotteesta vuoteen 2030 mennessä, mikä on myös pääministeri Marinin hallitusohjelman tavoite.” 

”Nyt pitäisi siis olla kaikki edellytykset saada yhteiskuntaa uudistavat investoinnit liikkeelle. Näin ei kuitenkaan ole. On käymässä juuri päinvastoin. Suomalaista tutkimusta ajetaan alas, ja ehdotetut Suomen Akatemian myöntövaltuuksien leikkaukset kohdistuvat erityisesti nuoriin tutkijoihin ja tulevaisuuteen. Leikkaukset tutkimuksesta ovat aina leikkauksia myös koulutuksesta,” Niemelä totesi.

Valtiovallan tervehdyksen lukuvuoden avajaisiin toi komissaari Jutta Urpilainen: ”Ennen koronaa elimme kiristyvän kilpailun ja maailmanpolitiikan jännitteiden maailmassa. Jännitteet ovat edelleen olemassa, mutta niiden rinnalla on nyt kirkastunut ymmärrys siitä, miten vahvasti keskinäisriippuvuudet sitovat meidät yhteen. Pandemia ja alati muuntuva virus on osoittanut kouriintuntuvalla tavalla kansainvälisen yhteistyön tarpeen.”

Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan puheenjohtaja Milja Leinonen totesi omassa puheessaan: ”Aalto on paikka, jossa on lupa yrittää ja epäonnistua, yrittää uudelleen ja harjoitella pyytämään apua. Paikka, missä ystävystyä, rakastua, pettyä, oppia sietämään epävarmuutta. Kohtaamiset luovat Aallon. Meillä ei ole varaa siiloutua omiksi osajoukoiksemme, vaan kurottaa jatkuvasti kohti toisia ihmisiä ja uusia oivalluksia.”

Risto Ilmoniemi Aalto-professoriksi

Teknillisen fysiikan professori, Aalto-yliopiston neurotieteen ja lääketieteellisen tekniikan laitoksen johtaja Risto Ilmoniemi nimitettiin Aalto-professoriksi. Arvonimi voidaan myöntää professorille, jonka tieteelliset ansiot ovat poikkeuksellisen merkittäviä.

Professori Risto Ilmoniemi erittäin ansioitunut tutkija ja maailman johtavia magnetoenkefalografian (MEG, aivojen magneettistimulaatio) ja transkraniaalisen eli kallon ulkopuolisen aivojen magneettistimulaation (TMS) asiantuntijoita. Hän toimi akatemiaprofessorina vuosina 2012–2016. Professori Ilmoniemi on myös ansioitunut opettaja ja ohjannut yli 50 väitöskirjaa. Hän on esimerkillisen sitoutunut soveltamaan uutta tietoa käytäntöön, mistä osoituksena ovat lukuisat patentit, innovaatiopalkinnot ja aktiivinen yrittäjyyteen liittyvä toiminta.  

Professori Ilmoniemi sai vuonna 2018 ensimmäisenä suomalaisena Euroopan tutkimusneuvoston (ERC) synergiarahoituksen ConnectToBrain-hankkeelle kehittääkseen uudenlaista aivostimulaattoria. Tulevaisuudessa tekoälyä hyödyntävät itseohjautuvat aivostimulaattorit voivat auttaa miljoonia aivosairauksista kärsiviä potilaita. Professori Risto Ilmoniemi piti avajaistilaisuudessa Aalto-esitelmän.

Esa Saarinen palkittiin Vuoden Aalto-teosta

Vuoden Aalto-tekona palkittiin professori Esa Saarisen filosofiaa ja systeemiajattelua koskeva jäähyväisluentosarja, jonka hän piti keväällä 2021 ennen eläköitymistään.

Esa Saarinen on koskettanut kansan sielua vertaansa vailla olevalla, syvästi inhimillisellä lähestymistavallaan kohti parempaa ajattelua, rakkautta ja kukoistusta elämässä. Hänen kurssivideonsa ovat inspiroineet yli miljoonaa katsojaa, ja niiden kokonaiskatseluaika on yhteensä 50 vuotta.

Avajaisissa jaettiin myös muita tunnustuspalkintoja yliopiston henkilöstölle.

Rehtori Ilkka Niemelän ja AYY:n puheenjohtaja Milja Leinosen puheet liitteinä.

Lue lisää:
Aalto-professoriksi nimitetty Risto Ilmoniemi kehittää tiimeineen uudenlaista aivostimulaattoria

Lisätiedot:
Ilkka Niemelä, rehtori, Aalto-yliopisto
puh. 050 452 4690 (assistentti Hely Kilpeläinen)
[email protected]

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

White Aalto logo with exclamation mark standing in the middle of Otaniemi campus in the summertime
Kampus, Yliopisto Julkaistu:

Aalto-korkeakoulusäätiö laskee liikkeeseen kaksi joukkovelkakirjalainaa yhteismäärältään 150 miljoonaa euroa

Joukkovelkakirjalainoista saatavat varat käytetään pääasiassa kiinteistöinvestointien rahoittamiseksi otettujen lainojen jälleenrahoitukseen sekä lisäksi yleisiin tarpeisiin.
Photo collage of some of the actions funded by the Sustainability Action Booster grant
Kampus, Yliopisto Julkaistu:

Aalto-yliopisto rahoittaa opiskelijoiden kestävyystoimia kymmenillä tuhansilla vuodessa - "Tällaista emme ole nähneet muualla"

Aalto-yliopiston Sustainability Action Booster on apuraha, joka tukee opiskelijoiden ideoimia kestävän kehityksen projekteja kampuksella ja sen ulkopuolella.
Hymyilevä Raili Pönni seisoo neuvotteluhuoneessa, taustalla näkyy ikkunasta Dipolin piha-aluetta.
Nimitykset Julkaistu:

Aalto-yliopiston kehitysjohtajaksi on nimitetty Raili Pönni

Raili Pönni on toiminut aiemmin yliopiston suunnittelupäällikkönä ja väliaikaisena kehitysjohtajana.
Potrettikuva Suzanne Innes-Stubbista, hän hymyilee ja katsoo kohti kameraa
Nimitykset, Yliopisto Julkaistu:

Suzanne Innes-Stubb nimitetty johtavaksi työelämäasiantuntijaksi Aalto-yliopiston kauppakorkeakouluun

Yritysjuridiikan asiantuntija Innes-Stubb vahvistaa Kauppakorkeakoulun osaamista vastuullisessa yritystoiminnassa. Hän aloittaa tehtävässä syyskuun alussa.