Uutiset

Aalto-yliopiston alumni ja sijoitusalan konkari Juha Jouhki: ”Opiskelu ei ole projekti, vaan prosessi”

Uteliaisuus ja tiedonjano saavat Juha Jouhkin palaamaan koulun penkille yhä uudestaan. Jouhkin luotsaama 111-vuotias perheyritys Thomasset tukee Aaltoa, koska huippututkimus vie suomalaisyrityksiä maailman kärkeen.
Juha Jouhki
Kuva: Juha Jouhki

Kun teknillistä fysiikkaa Teknillisessä korkeakoulussa opiskeleva Juha Jouhki pääsi kesätöihin Imatran Voimalle vuonna 1991, suunnitteli hän luotettavuusinsinöörin uraa ydinvoimateollisuudessa. Toisin kävi, kun Suomessa sanottiin ei lisäydinvoimalle ja IVO lopetti Loviisa 3:n suunnittelun. Jouhki päätyi Finncarriersille suunnittelemaan logistiikkaohjelmistoa, jonka jälkeen tutuksi ovat tulleet niin pääomasijoitus- ja rahoitusala, metsäteollisuus kuin monet lääketieteen ja lääketieteellisen tekniikan sovelluksetkin.

”Liiketoiminta on ihmisten kanssa toimeen tulemista ja ongelmien ratkaisemista. Molempiin sain eväät korkeakoulusta”, Jouhki toteaa. 

Tänään Jouhki on 111-vuotiaan perheyhtiö Thomasset Oy:n hallituksen puheenjohtaja, yksi sen omistajista ja lääkekehitysyhtiö Tenboronin toimitusjohtaja. Vuonna 2010 perustettu Tenboron kehittää boorineutronikaappaushoitoon parempia kantaja-aineita, mikä voi merkittävästi parantaa pään ja kaulan alueen syöpien hoitotuloksia. ”Nyt olemme jännittävän äärellä, sillä kliiniset tutkimukset alkavat vuoden vaihteessa. Lääkekehitystyö on hieno ja mielenkiintoinen yhdistelmä kemiaa, biologiaa ja fysiikkaa.”

Aalto-yliopistoa Jouhki kuvaa hienoksi yhdistelmäksi eri opinaloja. ”Monitieteinen Aalto-yliopisto, jossa kauppatieteilijät, teekkarit ja taidealojen opiskelijat ovat samalla kampuksella, tarjoaa opiskelijoille loistavat mahdollisuudet omien näkökulmien laajentamiseen ja verkostoitumiseen.”

Thomassetin tytäryhtiö Thominvest tuki Aallon perustamista ja teki sille lahjoituksen yliopiston ensimmäisessä varainhankintakampanjassa vuonna 2011. Vuonna 2021 Thominvest lahjoitti Aallon kauppakorkeakoulun omistajuuden professuuriin. ”Suomalaisella huippututkimuksella ja sen varaan rakennetuilla yrityksillä on erittäin hyvät mahdollisuudet päästä omalla alallaan maailman kärkeen, kuten monet menestystarinat osoittavat. Tähän tarvitaan omilla vahvuusalueillamme tehtävää perus- ja soveltavaa tutkimusta.”

Työelämässä kysytään tiimityötaitoja

Jouhki aloitti opinnot Teknillisessä korkeakoulussa vuonna 1985. Vähintään yhtä tärkeää kuin aineopinnot, oli luentosalien ulkopuolella vietetty elämä. ”Olin monessa mukana ja tutustuin ihmisiin. Näen korkeakoulusta saatavan sosiaalisen pääoman vähintään yhtä tärkeänä kuin tiedollisen pääoman. Työelämässä kukaan ei kysy lopputyösi arvosanaa. Siellä kysytään tiimityö- ja sosiaalisia taitoja.”

Jouhki kehottaakin nuoria opiskelijoita hakeutumaan toistensa pariin. Se voi tapahtua yhtä hyvin yliopiston käytävillä ja bileissä kuin järjestö- ja harrastustoiminnassakin. ”Älkää sulkeutuko kammioonne pänttäämään parhaita arvosanoja, vaan menkää ulos tapaamaan ihmisiä. Verkostot ja kyky tulla toimeen ihmisten kanssa ovat tärkeitä työelämässä ja elämässä yleensä.”

Opintojen isona antina Jouhkille oli ongelmien ratkaisuun tarvittavan loogisen ja analyyttisen ajattelutavan omaksuminen. ”Akateemisissa opinnoissa tärkeintä on oppia, kuinka hankkia, jäsentää ja analysoida tietoa ja tehdä sen pohjalta järkeviä johtopäätöksiä. Ajan myötä tieto vanhenee ja tarvitaan menetelmiä oman osaamisen päivittämiseen.”

Into päällä opiskeluun

Kolmilapsisen perheen isänä Jouhki eli ruuhkavuosiaan 2000-luvulla. Kun perheen kuopus aloitti koulun vuonna 2006, päätti myös isä hakeutua koulun penkille, tällä kertaa Helsingin yliopistoon biokemian opintoihin. ”Uteliaisuus minut sinne ajoi. Aikuisiällä ei enää tarvinnut panostaa opintojen sosiaaliseen puoleen, mikä säästi aikaa. Kohtalotoverinani oli toinen aikuisopiskelija, joka oli usein parini labratöissä. Olimme ne vanhat äijät takapenkissä. Opiskelu oli antoisaa ja meillä oli into päällä.”

Nyt diplomi-insinöörillä on taskussaan biokemian maisterin sekä myös Hankenilla tehdyn sijoitusanalyytikkotutkinnon paperit, mutta opiskeluinto ei ole laantunut. Viime keväänä Jouhki kiinnostui Aallon avoimen yliopiston kauppatieteiden opinnoista. Hän luki Laskentatoimen perusteet -kurssin oppikirjaa netissä ja teki työpäivän päätteeksi pari tehtävää harjoitusmonisteesta. ”Parhaillaan suoritan Aallossa tuotantotalouden perusteet -kurssia. Suoritin samankaltaisen kurssin TKK:lla 34 vuotta sitten. Tällä kertaa aion saada hyvän arvosanan, mikä teettää töitä.”

Jouhki on löytänyt tiensä myös Tekniikan alan verkostoyliopisto FITechiin, jossa yhdeksän suomalaisyliopistoa tarjoaa aikuis- ja tutkinto-opiskelijoille tekniikan alan kursseja. Niillä Jouhki on päivittänyt osaamistaan ohjelmoinnin ja tietokantojen saralla. ”Opiskelu ei ole minulle projekti, vaan prosessi. On vaarallista sanoa, että nyt tiedän ja osaan kaiken. Paikalleen ei pidä jämähtää, aina voi oppia jotain uutta. Sitä kautta asioista löytää uusia ja yllättäviä piirteitä.”

Teksti: Marjukka Puolakka

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Nuoret arkkitehdit istuvat ulkoportaikossa ja hymyilevät
Yhteistyö Julkaistu:

Ella Kaira ja Matti Jänkälä kuratoivat Suomen paviljongin vuoden 2025 näyttelyn Venetsiassa

Arkkitehtikaksikon näyttelykonseptin tematiikka on modernin arkkitehtuurin säilyttäminen.
Nanoselluloosaa
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto panostaa sellututkimukseen edistääkseen siirtymää kohti vähähiilistä taloutta

Useat yliopistot, tutkimusorganisaatiot ja yritykset perustavat uraauurtavan EFP-tutkimusohjelman (Emission Free Pulping) perinteisten sellunvalmistusprosessien uudistamiseksi. Ohjelman teollisen mittakaavan merkityksellisyys edellyttää tutkijoiden ja teollisuuden kansainvälistä yhteistyötä.
KPMG:n räätälöity projekti, tiimi koolla
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Opiskelijaprojektissa analysoitiin KPMG:n asemaa Suomen nopeasti kasvavilla konsultointimarkkinoilla

Tutkimuksen mukaan konsultointimarkkinat ovat kasvaneet poikkeuksellisen paljon viimeisten viiden vuoden aikana. Teknologiakonsultointi on viitoittanut kasvua ja se muodostaa suurimman osan markkinoista.
Digital Education Council
Yhteistyö Julkaistu:

Kauppakorkeakoulu Digital Education Councilin jäseneksi

Allianssilla on yhteinen visio kestävän kehityksen edistämiseksi korkeakoulutuksessa.