Uutiset

Aalto-yliopisto mukana Helsingin kaupungin uudessa Kampusinkubaattorit-ohjelmassa

Helsinki haluaa luoda kaupunkiin vahvan yrityshautomokokonaisuuden yhteistyössä korkeakoulujen kanssa. Uuden Kampusinkubaattorit-ohjelman kautta syntyvien palveluiden myötä tavoitteena on synnyttää 100 uutta yritystä vuodessa.
Aalto Startup Center

Helsingin kaupungin uusi Kampusinkubaattorit-ohjelma pyrkii vahvistamaan kaupungin roolia innovaatiolähtöisen yrittäjyyden tukemisessa. Ohjelmassa mukana ovat Aalto-yliopiston lisäksi Helsingin yliopisto ja Metropolia. 

”Tulevaisuuden haasteita ratkottaessa tutkimus-, kehitys- ja innovaatiolähtöisen (TKI) yritystoiminnan merkitys kasvaa entisestään ja kaupungin rooli innovaatiotoiminnan mahdollistajana korostuu”, toteaa Helsingin kaupungin elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva

TKI-lähtöistä yrittäjyyttä tukevat toimet keskittyvät erityisesti yritysten alkuvaiheeseen ja innovaatioekosysteemin vahvistamiseen. Yritysten varhaiseen tukeen ei ole tällä hetkellä tarjolla kattavasti palveluita ja tähän vajeeseen Helsingissä halutaan nyt löytää ratkaisu vahvistamalla yrityshautomotoimintaa yhteistyössä alueen korkeakoulujen kanssa.  

Tavoitteena entistä tiiviimpi innovaatioekosysteemi

Viime syksynä käynnistyneessä Kampusinkubaattorit-ohjelmassa kehitetään yhdessä korkeakoulujen kanssa keskeisille kampuksille vahvat yrityshautomotoiminnot. Helsingin kaupungin johdolla kampushautomoita kehitetään aiempaa systemaattisemmin ja samalla luodaan pohjaa entistä tiiviimmälle innovaatioekosysteemille. 

”Uusissa hautomoissa kohtaavat suomalainen huippututkimus, opiskelijoiden uudet ideat ja Helsingin loistava startup-ekosysteemi”, Rinkineva visioi. 

Yrityshautomotoiminnan kehittämisen tavoitteena on lisätä alkuvaiheen yritysten määrää ja laatua Helsingissä sekä luoda 100 uutta ja innovatiivista yritystä vuodessa. Yksittäisten kampushautomoiden sijaan toiminnan tavoite on luoda laaja yrityshautomoverkosto, joka mahdollistaa monipuolisen yhteistyön kampusten välillä. Yhdessä kampuksille perustettavat yrityshautomot voivat tehdä toisiaan täydentävää roolijakoa ja esimerkiksi yhteisiä valmennusohjelmia.  

Helsingin kaupunki on solminut yhteistyösopimukset kolmen korkeakoulun kanssa 

Syksyn 2021 aikana Helsingin kaupunki keskittyi vahvistamaan yhteistyötä ja solmi ensimmäiset sopimukset Metropolia-ammattikorkeakoulun, Aalto-yliopiston ja Helsingin yliopiston kanssa. Jokainen korkeakoulu tuo yrityshautomotoimintaan mukaan omat vahvuutensa ja erityisosaamisensa, mikä näkyy kampuskohtaisesti räätälöitävissä suunnitelmissa tuleville vuosille.  

Metropolia-ammattikorkeakoulun toimitusjohtaja-rehtori Riitta Konkola toivoo Metropolian kampusten profiloituvan ohjelman tuella merkittävinä uutta yrittäjyyttä synnyttävinä ja kansainvälisesti tunnistettuina innovaatio- ja yrittäjyystoiminnan keskittyminä. 

”Laajeneva toiminta toimii myös syötteenä muille alueen start up -ekosysteemin toimijoille. Metropolian TKI-toiminnan tuloksia jatkohyödynnetään tehokkaammin ja entistä useammin tulokset pyritään kaupallistamaan uutena yritystoimintana”, Konkola sanoo. 

Aalto-yliopisto haluaa Kampusinkubaattorit-ohjelman kautta vahvistaa erityisesti luovien alojen innovaatio- ja yritystoimintaa. 

”Tavoitteena on, että Aallon vahvan teknologiapainoitteisen yrityskiihdyttämötoiminnan rinnalle kasvaa Aallossa luovuudesta ja aineettomasta pääomasta kumpuava yrittäjyyspolku”, sanoo Aalto-yliopiston innovaatioista vastaava vararehtori Janne Laine

Aalto-yliopiston erityisenä vahvuutena ohjelmassa on Aallon digitaaliseen mediaan keskittyvän tutkimusinfrastruktuurin avaaminen muille kampusinkubaattoritoimijoille ja laajemmin koko luovien alojen toimijajoukolle. Open-call -hakujen myötä voittajatiimeille annetaan muun muassa mahdollisuus hyödyntää uusien luovien alojen sisältö-, palvelu-, ja tuoteprototyyppien kehittämiseen Aallon huippuluokan infrastruktuuria. 

”Lähtökohta on, että parhaita ideoita halutaan tukea riippumatta siitä, mistä ne tulevat”, toteaa Aalto Studiosin johtaja Marcus Korhonen

Helsingin yliopiston tavoitteena on koko yhteisön aktivointi ja positiivisen kulttuurimuutoksen vahvistaminen sekä uusien osaamisten, yrittäjyysvalmiuksien ja tutkimuspohjaisten yritysten synnyttäminen. 

”Kampusinkubaattorit-ohjelma luo mahdollisuuden tutkijoille ja opiskelijoille testata ja kypsytellä ideoitaan avoimien, matalan kynnyksen palveluiden avulla”, tutkimuksesta vastaava vararehtori Paula Eerola Helsingin yliopistosta kertoo. 

Yrityshautomot kootaan yhteistyöhön 

Kampusinkubaattorit kokonaisuutta Helsingin kaupungilla luotsaava projektipäällikkö Jussi Laine on vakuuttunut kaupungin keskeisestä roolista yrityshautomotoiminnan mahdollistajana. 

”Oma tavoitteeni on luoda kaupungin puolesta puitteet, jotka mahdollistavat parhaiden käytäntöjen jakamisen korkeakoulujen kesken sekä kaupungin erityisosaamisen tuomisen lähelle korkeakoulujen hautomotoimintaa”, Laine kertoo.  

Lisätietoja: 

Jussi Laine, projektipäällikkö, Helsingin kaupunki, puh. 040 182 8505, e-mail: [email protected] 

Kampusinkubaattorit-ohjelma 

Kampusinkubaattorit-ohjelman kautta Helsingin kaupunki kehittää yhteistyössä alueen korkeakoulujen kanssa yrityshautomotoimintaa kampuksille tukemaan opiskelija- ja tutkimuslähtöistä yrittäjyyttä. Ohjelman keskeisenä tavoitteena on synnyttää uusia ja innovatiivisia yrityksiä sekä tukea aloittavan TKI-lähtöisen yritystoiminnan kasvua ja ekosysteemin kehitystä. Helsingin kaupunki on ohjelman rahoittaja yhdessä korkeakoulujen kanssa. Ohjelman toteutusaika on 2021–2024. 

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Event information on a yellow to coral gradient background with yellow bubbles and a photo of a colorful event space.
Palkinnot ja tunnustukset, Kampus, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tule mukaan ensimmäiseen Aallon avoimen tieteen palkintotapahtumaan

Kaikki aaltolaiset ovat tervetulleita, osallistuminen ei vaadi ilmoittautumista!
Image from the conferment ceremony
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:
Otakaari 1 kyltti Y-siipi
Kampus, Opinnot Julkaistu:

Maarintalon toiminnot siirtyvät Kandidaattikeskukseen

Maarintalo suljetaan toukokuun lopussa.
EU parlamentti
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Milja Mieskolainen: Euroopan Parlamentin Schuman-harjoittelu ylitti odotukseni

Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun laskentatoimen maisteriopiskelija Milja Mieskolainen oli jo aiemmin pohtinut hakemista harjoitteluun Euroopan Unioniin, mutta oli ajatellut harjoittelupaikan saamisen olevan liian haastavaa. Keväällä 2023 hän kuitenkin huomasi ilmoituksen harjoittelupaikoista ja päätti kokeilla hakemista, sillä avoinna oli kiinnostava paikka talouden hallinnan ja EMUn valvontayksikössä. Hakeminenkaan ei osoittautunut vaikeaksi. Milja haki paikkaa, sai sen ja harjoittelu Euroopan Parlamentissa alkoi lokakuussa.