Uutiset

Aalto-yliopisto mukaan Reboot IoT Factory -hankkeeseen uudistamaan teollisuutta digitaalisilla ratkaisuilla – tavoitteena miljardin vaikutukset

Aalto-yliopiston teollisen internetin kampus on kutsuttu mukaan Reboot IoT Factory:n toiseen vaiheeseen, joka kestää marraskuusta 2019 huhtikuuhun 2021. Reboot IoT Factory kehittää valmistavan teollisuuden haasteisiin digitaalisia ratkaisuja, joiden toimivuus testataan aidossa tehdasympäristössä.
Man operating a paper machine rotor with iPad

Reboot IoT Factory on digitaalisten innovaatioiden kehittämisen ekosysteemi, jossa on mukana kahdeksan teollisuuslaitosta ja neljä tutkimusorganisaatiota. Valmistavan teollisuuden suuret haasteet tunnistetaan yhdessä ja testattavaksi etsitään kymmeniä ratkaisuaihioita, joissa hyödynnetään yli 40 pk-yrityksen osaamista. Ratkaisut voivat liittyä esimerkiksi toimitusverkostoihin, robotiikkaan tai digitaaliseen tuotantoon. Niiden on oltava skaalautuvia, tarjottava suurta lisäarvoa ja sovelluttava globaaleille markkinoille.

Tuottavuus, tuotannon laatu ja reaktionopeus ovat keskeisiä haasteita teollisuudessa. “Innovatiivisten ratkaisujen löytäminen näihin haasteisiin vaatii poikkitieteellistä tutkimusta ja aktiivista dialogia yliopistojen ja teollisuuden välillä. Aalto-yliopiston Insinööritieteiden, Perustieteiden ja Sähkötekniikan korkeakoulut tarjoavat teollisen internetin osaamistaan ekosysteemin käyttöön", kertoo Jari Juhanko, Aalto-yliopiston teollisen internetin kampuksen johtaja. 

Kilpailukyky paranee, tuotantoa palannut Suomeen

Reboot IoT Factory on tuottanut tuloksia nopeasti. 18 kuukaudessa on kehitetty 20 Proof of Concept (PoC) -ratkaisua, joista monet tuottavat elinkaarensa aikana arviolta miljoonan euron lisäarvon. Skaalattavuuden ansiosta hyödyt kertautuvat. "Seuraavan 18 kuukauden aikana tavoitteemme on kehittää 25 PoC-ratkaisua lisää. Yhteensä tavoittelemme miljardin euron vaikutuksia suomalaisessa teollisuudessa vuoteen 2025 mennessä tulosten kaupallisen monistamisen avulla", kertoo hankkeen koordinaattori Marko Jurvansuu VTT:ltä.

Teollisuuslaitoksille tulokset näkyvät jo nyt kilpailukyvyn paranemisena. "Tuotantokapasiteettimme on kasvanut siinä määrin, että voimme siirtää loputkin potilasmonitoroinnissa käytettävien komponenttien valmistuksesta Suomeen", kertoo Heli Huhtala, joka johtaa Reboot-hanketta GE Healthcare Finlandissa.

Uusia markkinoita pk-yrityksille

Pk-yrityksille teollisuuslaitokset verkostoineen muodostavat huomattavan markkina-alueen. Myös vientiin voi tarjoutua mahdollisuuksia. "Reboot-hankkeen rahoituksen ja yhteistyömallin avulla olemme voineet käynnistää rohkeita tuotekehitysprojekteja. Samalla olemme havainneet, kuinka laajalle sektorille IoT- ja VR/AR-ratkaisumme soveltuvat", kertoo Tatu Säisä 3D-talosta.

"Hanke on myös mahdollistanut mielenkiintoisella tavalla kahden eri kokoluokan yritysten yhteistyön. On virkistävää huomata, kuinka paljon pelikehittämisen oppeja voi soveltaa perinteisen teollisuuden toimintaan", sanoo co-founder Ville Herranen Parta Games Oy:stä.

Toimintamalli uudistaa työtapoja

Toimintamalli tukee perinteisten tuotantotapojen uudistamista kohti tietopohjaista työtä sekä kokemusten jakamista kumppaneiden kesken. Yli 200 tutkijaa on vieraillut tuotantolaitoksissa, mikä on kannustanut luomaan innovaatioita teollisuuden todellisiin tarpeisiin. Vierailuja on toteutettu myös tuotantolaitosten välillä, mikä on edistänyt innovaatioiden leviämistä. Yritysten välinen yhteistyö on poikkeuksellisen konkreettista ja aktiivista. Useimmat tuotantolaitokset voivat hyödyntää esimerkiksi robotiikkaa logistiikassa ja tekoälyä resurssoinnissa.

Twitter: @rebootiot, Verkkosivut: https://rebootiotfactory.com#rebootiotfactory

Reboot IoT Factoryn konsortiossa ovat mukana ABB Protection & Connection (Vaasa), ABB Wiring Accessories (Porvoo), GE Healthcare (Vallila), Nokia (Oulu), Ponsse (Vieremä), KONGSBERG (Rauma), Scanfil (Sievi) and Sulzer (Kotka). Hanketta koordinoivat VTT ja Oulun yliopisto, ja muita kumppaneita ovat Aalto-yliopisto ja Åbo Akademi. Kokonaisuudessaan Business Finlandin ja mukana olevien yritysten, tutkimusorganisaatioiden ja yliopistojen rahoittama budjetti hankkeelle on yli 13 miljoonaa euroa. Reboot-toimintamallia on omaksuttu myös muihin ekosysteemeihin. Hankkeen toinen vaihe kestää marraskuusta 2019 huhtikuuhun 2021.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Metallikuutio, jota kädet koskettaa
Tutkimus ja taide Julkaistu:

IoT Paja Säätiö lahjoittaa miljoona euroa Insinööritieteiden korkeakoululle

Lahjoitus on kohdennettu teollisen internetin ja digitaalisten kaksosten tutkimukseen ja opetukseen.
Event information on a yellow to coral gradient background with yellow bubbles and a photo of a colorful event space.
Palkinnot ja tunnustukset, Kampus, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tule mukaan ensimmäiseen Aallon avoimen tieteen palkintotapahtumaan

Kaikki aaltolaiset ovat tervetulleita, osallistuminen ei vaadi ilmoittautumista!
Image from the conferment ceremony
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:
EU parlamentti
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Milja Mieskolainen: Euroopan Parlamentin Schuman-harjoittelu ylitti odotukseni

Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun laskentatoimen maisteriopiskelija Milja Mieskolainen oli jo aiemmin pohtinut hakemista harjoitteluun Euroopan Unioniin, mutta oli ajatellut harjoittelupaikan saamisen olevan liian haastavaa. Keväällä 2023 hän kuitenkin huomasi ilmoituksen harjoittelupaikoista ja päätti kokeilla hakemista, sillä avoinna oli kiinnostava paikka talouden hallinnan ja EMUn valvontayksikössä. Hakeminenkaan ei osoittautunut vaikeaksi. Milja haki paikkaa, sai sen ja harjoittelu Euroopan Parlamentissa alkoi lokakuussa.