Uutiset

Aalto Works -energiaratkaisu sai Vuoden Energianerokas -tunnustuksen

Aalto-yliopisto ja Fortum uudistavat Otaniemessä sijaitsevan 10 kiinteistön korttelin lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmän hiilineutraaliksi ja lähes täysin omavaraiseksi. Innovatiivinen toteutus on saanut Motivan Vuoden Energianerokas 2022 -tunnustuksen. Ratkaisu perustuu paikallisen tuotannon ja kaukolämpöjärjestelmän yhdistämiseen sekä matalalämpö- ja kylmäverkkoihin.
Havainnekuva Aalto University Works -korttelista
Havainnekuva: Arkkitehtitoimisto Helin & Co

Aalto Works -kortteliin rakentuvassa energiaratkaisussa tuotetaan rakennuksiin lämmitystä ja lämmintä käyttövettä sekä jäähdytystä suurilla kortteliin keskitetyillä ilma-vesilämpöpumpuilla. Lämpö ja kylmä siirretään kiinteistöihin uusien matalalämpö- ja kylmäverkkojen avulla. Samalla alueella voidaan kierrättää jäähdytyksessä syntyvä hukkalämpö, mikä parantaa tuotannon energiatehokkuutta. Tuotannon omavaraisuusaste on 70–90 prosenttia.

Lisäksi korttelin alueverkko yhdistetään kaukolämpöjärjestelmään, jolloin kaikkein kylmimpien ajankohtien kulutushuiput voidaan tarvittaessa kattaa uusiutuvalla kaukolämmöllä. Energiaratkaisun toisen vaiheen rakentaminen on käynnissä ja valmistuu lopullisesti lähivuosien aikana. Ensimmäinen vaihe otettiin käyttöön vuoden 2021 alussa.

Oivallinen esimerkki tulevaisuutta varten

"Aalto Works -energiaratkaisu on oivallinen esimerkki sovelluksesta, jossa energiaoperaattori ja asiakas yhteiskehittävät asiakkaan tavoitteiden mukaisen energiaratkaisun jo rakennetulle alueelle", kuvailee kilpailun tuomariston puheenjohtaja Tiina Sekki Energiavirastosta.

Tuomariston mukaan ”Skaalautuvan ja monistettavan korttelilämpökohteen kokemukset ja opit helpottavat vastaavien kohteiden toteuttamista tulevina vuosina, kun energiajärjestelmää muutetaan hiilineutraaliksi.”

"Kampusalueella halutaan olla yhtä innovatiivisia kuin yliopistotutkimuksessakin. Otaniemestä ollaan luomassa täysin hiilineutraalia, joten tämä on tärkeä askel kohti kestävän kehityksen tavoitettamme. Esimerkiksi loppuvuonna liitämme ensimmäisen aidon matalalämpökohteen eli uusitun K3-rakennuksen energiajärjestelmään, kertoo Aalto-yliopistokiinteistöt Oy:n (ACRE) toimitusjohtaja Ville Jokela

Älykkään energian pilotointialue ja ekosysteemi

Aalto Works -energiaratkaisu on osa Smart Otaniemi -aloitetta, jolla tavoitellaan älykkään energian pilotointialuetta ja ekosysteemiä Otaniemeen. Aalto-yliopisto ja Fortum ovat myös sopineet tutkimusyhteistyöstä, jossa kaikki syntyvä data hyödynnetään yhdessä muun muassa tutkimukseen ja järjestelmäkehitykseen. Tutkimus koskee myös energiantuotannon ja -kulutuksen optimointia.

"Ensimmäisen rakennusvaiheen tulokset olivat Aalto-yliopistokiinteistöjen kanssa sovittujen tavoitteiden mukaisia, joten pääsimme rakentamaan kakkosvaihetta suunnitellusti. Yhteistyö ACRE:n kaltaisen innovatiivisen edelläkävijän kanssa on osoittautunut erinomaiseksi tavaksi toteuttaa lämpöpumppuja hyödyntäviä hybridiratkaisuja", korostaa Energiaratkaisut -yksikön vetäjä Thomas Ekholm Fortumin lämmitys- ja jäähdytysliiketoiminnasta.

Fortum vastaa korttelin energiajärjestelmän elinkaaren ajan suunnittelusta, rakentamisesta ja käytön aikaisesta operoinnista. Hanketta toteutetaan ja kehitetään tiiviissä yhteistyössä ja järjestelmää pyritään laajentamaan tulevaisuudessa myös lähikiinteistöihin. 

Teksti: Fortum Oyj, viestintä

Motivan Energianerokas-kilpailun verkkosivut

Lisätietoja
Antti Säynäjoki, kehityspäällikkö, Aalto-yliopistokiinteistöt, [email protected], puh. 050 364 3745

Thomas Ekholm, Energy Solutions -yksikön vetäjä, Suomen lämmitys- ja jäähdytysliiketoiminta, Fortum, [email protected], puh. 040-828 0777

Lue lisää

Reflections of two people on solar panels. Light blue sky is reflected on the background.

Aalto-yliopisto tavoittelee 15 prosentin energiansäästöä vuodessa

Yliopiston rakennuksiin kohdistuvia toimenpiteiden vaikutuksia seurataan 12 kuukauden ajan, jonka jälkeen sovitaan seuraavat askeleet.

Uutiset
Energy Awareness Week event ACRE Image: Mikko Raskinen

Enemmän uusiutuvaa energiaa kampukselle

Uudistuva Aalto Works -kortteli kasvattaa kampuksen energiatehokkuutta entisestään.

Uutiset
Students

Kestävä kehitys

Aallossa tuotetaan tietoa ja ymmärrystä sekä luodaan ratkaisuja, jotka mahdollistavat hyvinvointia yhden maapallon rajoissa.

Illustration aerial image of Aalto Works block, in beige and white, with the new buildings in natural wood colour

Aalto-yliopisto Works

Konekorttelista tulee Aalto Works-kortteli 2025 mennessä.

Kampus
Smart Otaniemi logo

Smart Otaniemi (ulkoinen linkki)

Smart Otaniemi on innovaatioekosysteemi, joka tuo yhteen älyenergian parissa työskentelevät asiantuntijat.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Camilla Hollanti, photo: Lasse Lecklin.
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Camilla Hollanti Suomalaisen Tiedeakatemian uudeksi jäseneksi

Camilla Hollanti johtaa merkittävää algebran ja lukuteorian sovellusten tutkimusryhmää. Hänen tutkimustensa punaisena lankana on soveltaa tietoliikenteessä vastaan tulleiden ongelmien käsittelyssä algebran ja lukuteorian tarjoamia menetelmiä. Tutkimusten sovelluskohteena on esimerkiksi langaton viestintä.
Mikkelin IB-ohjelma 35 vuotta
Yliopisto Julkaistu:

Mikkelin kampuksen alumnit juhlistivat International Business -ohjelman 35-vuotista olemassaoloa

Yli 200 BBA-/BScBA-ohjelman alumnia saapui juhliin Kauppakorkeakoululle Otaniemeen.
Kuvassa Tuli ja Savu -runouslehden ilmettä
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Vuoden Huiput-palkintoja visuaalisen viestinnän muotoilijoille

Visuaalisen viestinnän muotoilun opiskelijat ja professori palkittiin Vuoden Huiput -gaalassa, jossa juhlittiin parasta suomalaista luovaa suunnittelua.
Event information on a yellow to coral gradient background with yellow bubbles and a photo of a colorful event space.
Palkinnot ja tunnustukset, Kampus, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tule mukaan ensimmäiseen Aallon avoimen tieteen palkintotapahtumaan

Kaikki aaltolaiset ovat tervetulleita, osallistuminen ei vaadi ilmoittautumista!