Uutiset

Aalto sai tohtorikoulutuspilotissa 178 uutta tohtorikoulutuspaikkaa

Valtaosa lisäpaikoista osoitettiin Suomen Akatemian lippulaivojen aloille.
Henkilö tekemässä kokeellista tutkimusta.
Kuva: Aalto-yliopisto / Unto Rautio.

Aalto-yliopisto sai yhteensä uutta 178 tohtorikoulutuspaikkaa opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamassa tohtorikoulutuspilotissa. Suurin osa paikoista on Suomen Akatemian lippulaivahankkeiden aloilla, ja Aallossa eniten paikkoja saivat kvantti-, biotalous- ja tekoälyteemaiset lippulaivat.

”Tulos on meille erinomainen ja meille määrä on suhteessa kokoamme suurempi. Nyt käärimme hihat, edessä on innostava haaste löytää sopivat tohtoriopiskelijat ja tukea heidän valmistumistaan tavoiteajassa”, sanoo Aalto-yliopiston tutkimuksesta vastaava vararehtori Jyri Hämäläinen.

Uusien tohtorikoulutettavien rekrytointi alkaa Aalto-yliopistossa mahdollisimman pian, ja ensimmäiset uudet väitöskirjatutkijat aloittavat työsuhteensa elokuun alussa ensi syksynä. 

Tohtorikoulutuspilotissa oli jaossa rahoitus yhteensä tuhanteen uuteen tohtorikoulutuspaikkaan koko Suomessa. Niistä 800 on kohdennettu Suomen Akatemian lippulaiva-aloille ja 200 paikkaa vapaasti haettaville tutkimusaloille. 

Vuonna 2023 Aallosta valmistui 230 tohtoria. Nyt saadut 178 uutta tohtorikoulutuspaikkaa tulevat siis nostamaan vuosittain valmistuvien tohtorien määrää merkittävästi. 

Aalto-yliopistoon myönnettiin seuraavat paikat:

Lippulaivojen alojen pilotit:

 • Quantum, 40 paikkaa
 • Circular Materials Bioeconomy Network: From bio-based resources to advanced materials (FinnCERES-lippulaiva), 35 paikkaa
 • Finnish Doctoral Program Network in Artificial Intelligence (FCAI-lippulaiva), 30 paikkaa
 • Doctoral Education Pilot for Mathematics of Sensing, Imaging and Modelling (FAME-lippulaiva), 14 paikkaa
 • PREIN Doctoral education pilot, 14 paikkaa
 • Digital Waters Doctoral Education Pilot (DIWA-lippulaiva), 14 paikkaa
 • EDUCA Flagship doctoral school pilot project, 4 paikkaa

Vapaasti valittujen alojen pilotit:

 • MIcroELectronics doctoral school pilot, 10 paikkaa
 • Intelligent Work Machines, 8 paikkaa
 • Doctoral pilot in software engineering, 5 paikkaa
 • Kestävyysmurros (Sustainability Transformations), 4 paikkaa

Opetus- ja kulttuuriministeriö osoittaa yliopistoille yhteensä 255 miljoonaa euroa tohtorikoulutuksen uusien käytänteiden pilotointiin vuosina 2024–2027. Lisärahoitus suunnataan 1 000 väitöskirjatutkijalle, jotka otetaan työsuhteisiin yliopistoihin suorittamaan tohtorin tutkintoa.

Tohtorikoulutuspilotti on merkittävä panostus, jolla vahvistetaan tieteen tekemistä ja tieteellisen tutkimuksen ja korkean osaamisen vaikuttavuutta yhteiskunnassa laajasti. Hanke tähtää tohtorien määrän kasvattamiseen ja tohtorikoulutuksen uudistamiseen sekä sen yhteiskunnallisen vaikuttavuuden vahvistamiseen

Kasvava tutkijatarve on tunnistettu muun muassa parlamentaarisen TKI-työryhmän raportissa. Tohtorikoulutuspilotilla mahdollistetaan yliopistojen kyky vastata kasvavaan osaajapulaan ja vahvistetaan tutkijakoulutuksen saaneen työvoiman kasvua eri aloilla koulutuksen laadusta tinkimättä. 

Lue lisää:
 

OKM: Yliopistoille lisärahoitus tuhannen uuden tohtorin kouluttamiseen

Unifi: Tohtorikoulutuksen uudistaminen

TechPromootio2016_hatut

Tohtorinkoulutus

Kaikki mahdollinen tieto tohtorinkoulutuksesta olit sitten tohtoriopiskelija, vastuuprofessori tai ohjaaja.

Suomen Akatemian lippulaivaohjelmarahoitus

Aalto koordinoi kolmea lippulaivaa: uusia biomateriaaleja kehittävää FinnCERESiä, tekoälyn tutkimuskeskus FCAI:ta ja kvanttilippulaiva FQF:ta. Lisäksi Aalto on mukana viidessä muussa lippulaivassa partnerina.

Suomen Akatemian lippulaivaohjelma tukee korkeatasoista tutkimusta ja siitä kumpuavaa laajaa taloudellista ja yhteiskunnallista vaikuttavuutta.

Lippulaivat luovat tulevaisuuden osaamista ja kestäviä ratkaisuja yhteiskunnan haasteisiin sekä edistävät taloudellista kasvua kehittämällä muun muassa uusia liiketoimintamahdollisuuksia.

Tutkimus ja taide
 • Julkaistu:
 • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Eemeli Mölsä saa tohtorinhatun
Yhteistyö, Yliopisto Julkaistu:

Tohtoritason osaamiselle on tarvetta, kun ABB valmistautuu vihreään loikkaan

Aalto-yliopiston ja ABB:n yhteisissä väitöstutkimushankkeissa koulutetaan tohtoreita, joilla on huippuosaamista tulevaisuuden menestystuotteiden kehittämiseen.
Metsähovi 50 vuotta
Yliopisto Julkaistu:

Tähtitiistait syksyllä 2024

Aalto-yliopiston Metsähovin radio-observatorio täyttää tänä vuonna 50 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi syksyllä 2024 järjestetään avoin luentosarja ”Tähtitiistait” uudessa Marsio-rakennuksessa. Tervetuloa!
Poikkeustilanne-kuvitus
Kampus, Poikkeustilanteet, Yliopisto Julkaistu:

Vesikatko Dipolissa 22.2. klo 8-15

Suunniteltu vesikatko alkaa klo 8.00 ja sen arvioitu päättymisaika on klo 15.00.
Otaparkki julkisivu
Kampus, Yliopisto Julkaistu:

Otaparkin pysäköintimaksu alenee – lisäuudistuksia Otaniemen kampuksen pysäköintiin

Helmikuun puolivälissä otetaan käyttöön uusia uudistuksia kampuspysäköinnissä.