Uutiset

Aalto sai 18,9 miljoonaa euroa tutkimusprofiilin vahvistamiseen

Suomen Akatemian rahoitus myönnettiin Aalto-yliopiston tutkimusprofiilin vahvistamiseen. Rahoituksella vauhditetaan kvanttiteknologian, vetyenergian ja uusien materiaalien tutkimusta.
Energy materials

Suomen Akatemia on myöntänyt Aalto-yliopistolle 18,9 miljoonan euron rahoituksen yliopiston tutkimusprofiilin vahvistamiseen. Rahoituksella vauhditetaan kvanttiteknologian, vetyenergian ja uusien materiaalien tutkimusta.

Aallon Profi-7-rahoitushakemus keskittyi kolmeen, yliopiston kestävän tulevaisuuden rakentamisen strategiaan liittyvään teemaan:

  1. Kvanttihyppy keskittyy tutkimukseen, jossa kehitetään laitteita, materiaaleja ja menetelmiä käynnissä olevaan kvanttiteknologian vallankumoukseen.
  2. Vetyohjelma pyrkii ratkaisemaan kemianteollisuuden ja energia-alan toisiinsa kytkeytyviä tutkimusongelmia, jotka liittyvät tuulivoimaan ja vetytalouteen siirtymiseen.
  3. Valmistettu luonnosta keskittyy uusiin tutkimus- ja suunnitteluparadigmoihin, kun nykyisiä materiaaleja korvataan teknisillä ja toiminnallisilla biomateriaaleilla.

Lisäksi poikkileikkaavassa tutkimusohjelmassa pureudutaan uusiin markkinamuutoksiin näillä kolmella teema-alueella, jotka kaikki ovat eri markkinavalmiusvaiheessa.

Kaikki kolme teemaa juontavat juurensa Aalto-yliopiston vakiintuneesta huippuosaamisesta tutkimuksen seitsemällä avainalueella. Aallon tutkijat ovat jo saaneet vahvoja tuloksia näissä teemoissa, ja tutkimusta on luontevaa jatkaa profiloitumiskauden jälkeen. Lisäksi teemat muodostavat johdonmukaisen kokonaisuuden yliopiston aiempien profiloitumisrahoitusten kanssa.

”Hakemuksemme Suomen Akatemialle on keskeinen työkalu yliopiston kärkitutkimuksen rakentamisessa ja korkeakoulujen ja laitosten tutkimusstrategiakeskustelujen suuntaamisessa. Kaikki teemat perustuvat Aallon keskeisten tutkimusalojen yhdistelmiin”, kertoo tutkimuksesta vastaava vararehtori Ossi Naukkarinen.

Rahoituksella katetaan professorien ja muiden tutkijoiden palkkoja.

Suomen Akatemian myöntämän yliopistojen profiloitumisrahoituksen tavoitteena on tukea ja kehittää suomalaisten yliopistojen strategista profilointia. Tällä seitsemännellä hakukierroksella jaettu rahoitus oli kaikkiaan 100 miljoonaa euroa. Akatemia teki rahoituspäätöksensä kansainvälisen asiantuntijapaneelin arviointien perusteella. Aalto-yliopisto on menestynyt hyvin kaikilla aiemmillakin rahoituskierroksilla.
 

Suomen Akatemia tiedote 13.1.2022

Kuva: Helen Marton

Black and blue illustration of quantum world

Tutkimus ja taide

Uudistamme yhteiskuntaa tutkimukseen pohjautuvalla tiedolla, luovuudella ja yrittäjämäisellä ajattelulla. Näin luomme uudenlaisia ratkaisuja maailman suuriin haasteisiin.

Tummien värialueiden lomassa glitterimäisiä sinisiä ja kultaisia raitoja, kuva Valeria Azovskaya

15,4 miljoonaa euroa profiloitumiseen

Tavoitteena on tuottaa käänteentekevää osaamista neljällä alueella: tekoäly ja terveydenhuolto, laskennalliset menetelmät luovuuden tukena, kiertotalousjärjestelmien yhteisinnovointi sekä luovuuden johtaminen.

Uutiset
Academy of Finland's profile funding 2019, photo Mikko Raskinen

10,4 miljoonaa euroa profiloitumiseen

Kansainvälinen paneeli arvioi Aalto-yliopiston rahoitushakemuksen parhaaksi.

Uutiset
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Tulevaisuuden uran pohtimisessa käytetään luovuutta.
Opinnot Julkaistu:

Uramuotoilukurssilla pysähdytään oppimaan itsestä ja pohtimaan tulevaisuutta

Career Design Lab tukee opiskelijoiden siirtymää työelämään. Avain kestävään tulevaisuuden työhön on ennakkoluuloton ja luova tapa muotoilla uraa.
Publication icon
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Julkaisufoorumi hakee uusia panelisteja kaudelle 2025-2028

Jos olet kiinnostunut ryhtymään Julkaisufoorumin panelistiksi, hae tehtävään 15.6.2024 mennessä.
Kolmeosainen kuva: vasemmalla keltainen kukka ja teksti Marsio,  keskellä kuva Aino-Marsio-Aallosta, oikealla Aallon logo o
Kampus, Yliopisto Julkaistu:

Aalto-yliopiston kaikille avoin kohtaamispaikka Marsio avaa ovensa syyskuussa

Avajaisnäyttelyt esittelevät Aalto-yhteisön ratkaisuja kestävän tulevaisuuden rakentamiseen.
Vihreän siirtymän rakentajat
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Uusi podcast: Vihreän siirtymän rakentajat

Vihreän siirtymän toteuttamisessa kiinteistöala on avainasemassa. Talotekniikka on sen vaikuttavin keino torjua ilmastonmuutosta ja vastata EU:n kiristyviin energiavaatimuksiin. Uusi Vihreän siirtymän rakentajat - podcast tuo esiin talotekniikan tutkijoita, kehittäjiä ja toteuttajia, jotka jakavat näkemyksiään ja ideoitaan matkalla kohti kestävämpää kiinteistö- ja rakennusalaa.