Tutkimus ja taide
Uudistamme yhteiskuntaa tutkimukseen pohjautuvalla tiedolla, luovuudella ja yrittäjämäisellä ajattelulla. Näin luomme uudenlaisia ratkaisuja maailman suuriin haasteisiin.
Suomen Akatemia on myöntänyt Aalto-yliopistolle 18,9 miljoonan euron rahoituksen yliopiston tutkimusprofiilin vahvistamiseen. Rahoituksella vauhditetaan kvanttiteknologian, vetyenergian ja uusien materiaalien tutkimusta.
Aallon Profi-7-rahoitushakemus keskittyi kolmeen, yliopiston kestävän tulevaisuuden rakentamisen strategiaan liittyvään teemaan:
Lisäksi poikkileikkaavassa tutkimusohjelmassa pureudutaan uusiin markkinamuutoksiin näillä kolmella teema-alueella, jotka kaikki ovat eri markkinavalmiusvaiheessa.
Kaikki kolme teemaa juontavat juurensa Aalto-yliopiston vakiintuneesta huippuosaamisesta tutkimuksen seitsemällä avainalueella. Aallon tutkijat ovat jo saaneet vahvoja tuloksia näissä teemoissa, ja tutkimusta on luontevaa jatkaa profiloitumiskauden jälkeen. Lisäksi teemat muodostavat johdonmukaisen kokonaisuuden yliopiston aiempien profiloitumisrahoitusten kanssa.
”Hakemuksemme Suomen Akatemialle on keskeinen työkalu yliopiston kärkitutkimuksen rakentamisessa ja korkeakoulujen ja laitosten tutkimusstrategiakeskustelujen suuntaamisessa. Kaikki teemat perustuvat Aallon keskeisten tutkimusalojen yhdistelmiin”, kertoo tutkimuksesta vastaava vararehtori Ossi Naukkarinen.
Rahoituksella katetaan professorien ja muiden tutkijoiden palkkoja.
Suomen Akatemian myöntämän yliopistojen profiloitumisrahoituksen tavoitteena on tukea ja kehittää suomalaisten yliopistojen strategista profilointia. Tällä seitsemännellä hakukierroksella jaettu rahoitus oli kaikkiaan 100 miljoonaa euroa. Akatemia teki rahoituspäätöksensä kansainvälisen asiantuntijapaneelin arviointien perusteella. Aalto-yliopisto on menestynyt hyvin kaikilla aiemmillakin rahoituskierroksilla.
Suomen Akatemia tiedote 13.1.2022
Kuva: Helen Marton
Uudistamme yhteiskuntaa tutkimukseen pohjautuvalla tiedolla, luovuudella ja yrittäjämäisellä ajattelulla. Näin luomme uudenlaisia ratkaisuja maailman suuriin haasteisiin.
Tavoitteena on tuottaa käänteentekevää osaamista neljällä alueella: tekoäly ja terveydenhuolto, laskennalliset menetelmät luovuuden tukena, kiertotalousjärjestelmien yhteisinnovointi sekä luovuuden johtaminen.
Kansainvälinen paneeli arvioi Aalto-yliopiston rahoitushakemuksen parhaaksi.