Uutiset

Aalto Explorer haluaa tehdä jokaisesta merten tutkimusmatkailijan

Kurssiprojektina syntynyt Aalto Explorer jatkaa merenalaista seikkailua joukkorahoituksen voimin. Tavoitteena on lähettää etäohjattava sukellusalus Itämeren vesille kesällä.
aalto explorer team photo annamari tolonen
Aalto Explorerin tiimin jäsenet Henri Joona, Andrés Prieto, Manuel Rosales ja Oskari Heikkilä.

Urban Mill -yhteistyötilassa Otaniemessä on meneillään intensiivinen suunnittelupalaveri. Yhdellä näytöllä on auki videoyhteys Intiaan ja toisella pyörii kelluvan aurinkovoimamoduulin 3D-malli. Pöydillä ja on kasapäin johtoa ja elektroniikkaosaa, mittalaitetta ja kameraa, akkua ja aurinkopaneelia.

Näistä aineksista on tarkoitus syntyä tutkimusmatkaelämys Aalto Explorer, johon kuka tahansa voi ottaa osaa.

Yli kymmenhenkisen kansainvälisen tiimin visiona on kehittää etäohjattava miehittämätön sukellusalus, jonka merenalaista matkaa ihmiset ympäri maailmaa voivat seurata verkkosovelluksen avulla. Käyttäjät voisivat myös ilmoittautua kapteeniksi ohjaamaan alusta.

”Valtaosa maailman meristä on tutkimatonta. Tavoitteenamme on tarjota ihmisille mahdollisuus nähdä merten kauneus, oppia uutta ja jopa löytää kadonneita aarteita. Haluamme myös samalla kiinnittää huomiota merten tilaan”, kertoo Aalto-yliopiston maisteriopiskelija Loi Tran, joka vastaa projektin liiketoimintakonseptista.

Aalto Explorer sai alkunsa vuonna 2017 Aalto-yliopiston Product Development Project (PdP) -kurssin opiskelijaprojektina, jonka sponsorina oli Aalto Industries -yritys. Aallon ja intialaisen Indian School of Design & Innovationin opiskelijoiden tiimi rakensi vedenalaisen mönkijän ja sen käyttöliittymän prototyypin.

pdp gala 2017 aalto explorer photo mikko raskinen aalto university
Aalto Explorerin prototyyppia esiteltiin PdP Galassa Design Factorylla vuonna 2018.

Työ valittiin mukaan Dubaissa pidettyyn kansainväliseen opiskelijatöiden näyttelyyn Global Grad Show’hun. Innostunut vastaanotto kannusti tiimiä jatkamaan kehitystyötä.

”Saimme Dubaissa uusia ideoita siitä, miten voimme parantaa uutta versiota ja mitä sidosryhmät odottavat palvelulta. Saimme esimerkiksi ajatuksen lisätä siihen 360-kameran ja virtuaalitodellisuuden sovelluksen”, kertoo projektipäällikkö Manuel Rosales.

Uudessa suunnitelmassa aluksesta tulee mönkijän sijaan vedenalainen drooni. Se saa virtansa pinnalla kulkevasta aurinkopaneelein varustetusta lautasta. Drooni on varustettu muun muassa 360-asteista videokuvaa tuottavalla kameralla, mikrofonilla ja robottikäsivarrella. Siihen tulee myös mittauslaitteistoja, joilla laite voi kerätä dataa tieteellisen tutkimuksen tarpeisiin.

aalto explorer app photo annamari tolonen
Aalto Exploreria seurataan ja ohjaillaan sovelluksen kautta.

”Otaniemen ihme”

Tiimissä on mukana Aalto Industries -yritys, PdP-kurssilla mukana olleita sekä muita Aalto-yliopiston opiskelijoita ja alumneja. Projekti on saanut yksityiseltä sijoittajalta pienen alkurahoituksen, mutta kehittäjätiimi työskentelee pääasiassa talkoovoimin.

”Otaniemen ihme”, kuvailee keksijä Oskari Heikkilä Aalto Industriesista.

”En keksi muuta paikkaa, josta löytyisi yli kymmenen hengen asiantunteva tiimi työskentelemään talkoovoimin opintojen ja töiden ohella luodakseen jotain täysin ennenäkemätöntä. Näissä ihmisissä on paljon rohkeutta.”

Jatko aiotaan rahoittaa joukkorahoituskampanjalla, joka on tarkoitus käynnistää kesällä. Tavoitteena on kerätä miljoona euroa.

”Joukkorahoitus on hyvä keino saada ihmisiä sitoutettua projektiin ympäri maailman ja kerätä alkurahoitus, jolla voimme nostaa kehityksen uudelle tasolle”, Loi Tran uskoo.

Jos suunniteltu aikataulu pitää, Aalto Explorer aloittaa tänä vuonna matkansa Itämereltä.

”Joukkorahoituskampanjalla testaamme vision arvon. Viime vuoden PdP-kurssi oli niin mahtava ja opettavainen, että minulla on kovat odotukset tästä. Uskon, että tulemme saavuttamaan jotain suurta!”, Heikkilä sanoo.

Product Development Project -kurssi

Product Development Project (PdP) on viiden periodin kurssi, joka kutsuu erilaisia opiskelutaustoja omaavia maisteriopiskelijoita – etupäässä kuitenkin insinööritieteiden, teollisen muotoilun ja liiketalouden opiskelijoita – ratkaisemaan yhteistyöyritysten haasteita. Tiimit muodostetaan syyskuussa, ja ne esittelevät toimivan tuoteprototyypin toukokuussa järjestettävässä päätösgaalassa.

Lue lisää
Aalto University / picture: Unto Rautio
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Kaksi tummiin pukeutunutta miestä istuu suunnittelemiensa huonekalujen keskellä
Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Aaltolaisten muotoilua esillä Milanon huonekalumessuilla

Italialaisen muotoilijan ja japanilaisen arkkitehdin suomalaisesta kulttuurista inspiroitunutta yhteistyötä nähdään Salone del Mobile -messuilla Milanossa huhtikuussa. INTERDEPENDENCE-näyttelyssä on esillä myös muita projekteja Aallosta.
A glass needle probes a tiny droplet sitting on a black surface.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Fyysikot onnistuivat selittämään tuntemattoman voiman, joka kiskoo vesipisaroita huippuliukkailla pinnoilla

Tulokset auttavat kehittämään aiempaa liukkaampia pintoja, jollaisia hyödynnetään esimerkiksi lääketeollisuudessa ja liikenteessä.
Opiskelijoita tutkimassa kirjaston hyllyjen sisältöä
Opinnot Julkaistu:
Two African women working on a project
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Yrittäjyyden sisällyttäminen metsä- ja maatalouskoulutukseen on ratkaisevan tärkeää Afrikalle

Apulaisprofessori Patrick Shulist kehittää yrittäjyyskoulutusta yhdessä afrikkalaisten kumppaneiden kanssa.