Uutiset

Aallon perhepäivässä viihdyttiin tekoälyn parissa

CEST-tutkimusryhmä järjesti interaktiivisen molekyylipelin Aallon perhepäivässä
A group of people including children sitting around desks with monitors
CEST-tutkimusryhmän jäsenet J. Järvi ja P. Rinke esittelemässä peliään.
Photo showing 2 children with 2 CEST researchers at monitors
P. Rinke, J. Järvi, Jon (7 vuotta) ja Elvi (5 vuotta) Do it like the BOSS -pelin äärellä.

Computational Electronic Structure Theory -tutkimusryhmä osallistui Aallon perhepäivään 10.9.2022 interaktiivisella ”Do it like the BOSS” -pelillään. Ryhmän johtaja professori Patrick Rinke, tutkijatohtori Jari Järvi ja entiset CEST-jäsenet professori Milica Todorovic ja tohtori Lauri Himmanen olivat suunnitelleet aktiviteetin, joka kannustaa kaikkia lapsista aikuisiin tutkimaan tavallista biologista molekyyliä, aminohappo alaniinia.

Pienestä koostaan huolimatta alaniini voi esiintyä 13 eri muodossa sen kemiallisten siteiden rotaation perusteella. ”Do it like the BOSS” -molekyylipelissä pelaajien piti pyörittää alaniinien sidoksia kosketusnäytöllä ja etsiä molekyylin alhaisin energiatila. Sitten pelaajat pystyivät rakentamaan omat alaniinimolekyylinsä värillisistä polystyreenenipalloista tai jopa suunnittelemaan uudet, täysin omanlaisensa molekyylit. CEST on rakentanut BOSS (Baynesian Optimization Structure Search) -nimisen työkalun vastaavan prosessin aikaansaamikseksi tosielämässä. BOSS tunnistaa alhaisimmat energiatilat eri molekyyleissä ja järjestelmissä nopeasti ja tehokkaasti.

Aallon perhepäivä oli hauska kokemus sekä peliä isännöiville tutkijoille että yleisölle — kaikenikäisiä ihmisiä kävi kokeilemassa molekyylinrakennustaitojaan pelin parissa. Rinke ja Järvi suunnittelevat jo seuraavaa yleisölle suunnattua aktiviteettiaan.

For more details contact

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

.
Yliopisto Julkaistu:

Aalto-yliopiston kesäkoulun hakuaika kesän 2023 kursseille alkaa

Kesäkoulun kurssivalikoimasta 2023 löytyy viisi kandidaattitason kurssia ja kolme maisterivaiheen kurssia, ja ne on suunnattu niin poikkitieteelliselle ja kansaiväliselle osallistujakunnalle.
Utuinen ihmishahmo näyttää kävelevän pois päin, varjo heijastuu vaalealle pinnalle
Tutkimus ja taide, Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Maisteriopiskelijoiden näyttely Suomen valokuvataiteen museossa

Valokuvataiteen pääaineen maisteriopiskelijoiden MoA in Photography 23 -näyttely on esillä 12. maaliskuuta asti.
Nainen rannalla tuulisella säällä hymyilee, taustalla meri kuohuaa
Nimitykset, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Professori Ranja Hautamäki: ”Monimuotoinen kaupunkiluonto on keskeinen tekijä hyvinvoinnin ja hiilinielujen lisäämiseksi”

Maisema-arkkitehtuurin professori ratkoo ilmastonmuutoksen hillintää ja kaupunkiluonnon hiilinieluja koskevia kysymyksiä.
Helsingin Metalliteollisuuden Piiriyhdistyksen hallitus Kauppakorkeakoululla
Yliopisto Julkaistu:

Helsingin Metalliteollisuuden Piiriyhdistys lakkauttaa toimintansa ja lahjoittaa varansa omistajuuteen

Perheyrityksiä edustavat hallitusjäsenet toivovat, että toimintaympäristö olisi pienempienkin yritysten omistajille kannustava.