Uutiset

5G-teknologia tarjoaa yrityksille tuottavuusedun ja opiskelijoille nopeutettuja työllistymispolkuja eri puolilla maailmaa

Aalto-yliopisto on 5G-osaamisen ja -soveltamisen keskipisteenä.
Cyber. Kuva: Aalto-yliopisto / Aki-Pekka Sinikoski
Kuva: Aalto-yliopisto / Aki-Pekka Sinikoski

Aalto-yliopistossa järjestetään 14.–18. kesäkuuta kansainvälinen Backed by 5G -verkkotapahtuma. Sen teemana on 5G-teknologian mahdollistama apu tuottavuuden kehittymiseen globaalin etelän maissa, kuten Nigeriassa ja Keniassa. Voisivatko 5G-teknologia ja muut teknologiset edistysaskeleet vaikuttaa koulutukseen, yritystoimintaan ja työllisyyteen ja sitä kautta tuottavuuteen kehittyvissä valtioissa?

Backed by 5G -tapahtumassa kuullaan 5G-teknologiaan ja sen soveltamiseen liittyviä asiantuntijaluentoja ja alan keskeisten päätöksentekijöiden ja vaikuttajien puheenvuoroja. Tapahtuman kohderyhmänä ovat yritykset sekä nuoret ympäri maailmaa. Tapahtumassa puhuvat muiden muassa:

Ari Kynäslahti, Vice President, CTO, Head of Strategy and Technology, Mobile Networks, Nokia
Magnus Frodigh, Head of Ericsson Research,
Victor Bahl, CTO Azure, Microsoft
Thierry Barbé, Head of Unit, European Commission
Miika Huttunen, CEO, Slush
Prof. Leonard Wantchekon, Princeton University
Prof. Mischa Dohler, Kings College
Prof. Muriel Médard, Massachusetts Institute of Technology
Prof. James Gross, KTH University
Associate Prof. Katina Kralevska, NTNU
Associate Prof. Sarah Renée Ruepp, DTU
Prof. of Practice Ritva Reinikka, Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu
Prof. Matti Rossi, Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu
Prof. of Practice Taina Tukiainen, Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu ja
Prof. Rasmus Vuori, Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu.

5G-teknologia yhdessä muiden uusien teknologioiden kanssa tarjoaa mahdollisuuden aivan uudenlaisille tuotteille, palveluille ja liiketoiminnalle. Se mahdollistaa myös edistysaskelia tehokkaamman ja älykkäämmän teollisuus-, palvelu- ja asuininfrastruktuurin suuntaan. Nokia on osoittanut 5G-teknologian mahdollistavan jopa 30 prosentin tuottavuusparannuksia tuotantolaitoksissa.

Digitaalisten palveluiden kehittäminen tärkeää myös kehittyvissä valtioissa

Viikon ohjelma kiinnittää erityistä huomiota digitaalisten palveluiden kehittämiseen kehittyvissä valtioissa. 5G-teknologian mahdollistamana sekä muiden uusien teknologioiden, kuten tekoälyn, pilvilaskennan, drone-alusten sekä lisätyn todellisuuden avulla, teknologiset harppaukset tarjoavat mahdollisuuden kustannustehokkaaseen älykkäiden kampusten ja kaupunginosien toteuttamiseen niin tiiviisti kuin harvaan asutuilla alueilla.

Nämä älykkäät kampukset, kaupunginosat ja kylät voivat palvella parhaimmillaan satoja tuhansia ihmisiä ja auttaa alueen yrityksiä kehittymään ja työllistämään ihmisiä. Tämä käynnistää myös laajemmalle ulottuvan kehityksen alueilla. Toimiva verkkoinfrastruktuuri mahdollistaa myös lisääntyvän etäopiskelun ja -työn, mikä voisi pitkällä ajanvälillä olla myös osaratkaisu Euroopan paisuvaan ICT-osaajatarpeeseen. Digitalisaatio ja vihreä siirtymä tulevat kasvattamaan ICT-osaajien tarvetta nopeasti.

Tapahtuman aikana keskusteluissa ja työpajoissa maailman johtavien asiantuntijoiden ja yritysedustajien kanssa pohjustetaan Afrikassa toteutettavia konkreettisia älykkäiden kampusten, kaupunginosien ja kylien hankkeita. Toimijat edustavat maailman kaikkia maanosia. Tavoitteena on, että hankkeiden esiselvitysprojektit käynnistyvät välittömästi ja että niissä edetään ensimmäisiin konkreettisiin askeliin jo syksyn 2021 aikana.

Maailman johtavan 5G-kesäkoulun rinnakkaistapahtuma

Backed by 5G -tapahtuma toteutetaan rinnakkain maailman johtavan 5G-kesäkoulun, 5G Hack the Mallin kanssa. Myös siinä osa yritysten ja yliopistojen opiskelijoille antamista haasteista käsittelee kehittyviin maihin ideoitavia älykkäitä kampuksia, kaupunginosia ja kyliä.

Kesäkoulussa haasteiden antajina on maailman johtavia yrityksiä kuten ABB Ltd, Caterpillar Inc., Enel S.p.A., H & M Hennes & Mauritz AB, Konecranes Oyj, Philips N.V ja Wärtsilä Oyj. Kurssia koordinoidaan Aalto-yliopiston Otaniemen kampukselta, johon on muodostumassa maailman johtava 5G-ekosysteemi. Tästä saamme kiittää alueella toimivia asiantuntijoita, joilta tulee nopeita yhteiskunnallisia avauksia, sekä tutkijoita, jotka tekevät huippututkimusta. Projektien mentoreina toimivat asiantuntijat eri organisaatioista, kuten Nokiasta, Ericssonilta, Telialta, Elisalta ja DNA:lta.

Backed by 5G -tapahtuman toteuttavat yhteistyössä Aalto-yliopisto ja Start North -yhteisö. Opiskelijavetoisesta Start North -yhteisöstä tullut yksi maailman johtavista 5G-osaamista ja -soveltamista edistävistä verkostoista, jonka taustalla ovat maailman johtavat yritykset ja yliopistot. Verkosto lähti rakentumaan Aalto-yliopiston kampukselta 2019 ja leviää nyt eri puolilla maailmaa.

OHJELMA

Lisätietoja:
Backed by 5G -tapahtumasta:
Atte Leskinen
[email protected]

5G Hack the Mall -kesäkoulusta:
Laura Puusola
[email protected]

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Graz University of Technology and Wroclaw University of Science and Technology join the Unite! alliance. In the image photos of the university buildings.
Yhteistyö Julkaistu:

Grazin teknillinen yliopisto ja Wroclawin tiede- ja teknologiayliopisto liittyvät Unite-yliopistoverkostoon

Laajentuessaan seitsemästä jäsenestä yhdeksään Unite! lisää vaikutustaan eurooppalaisella korkeakoulukentällä.
Aalto Startup Center
Kampus, Yhteistyö Julkaistu:

Aalto-yliopisto mukana Helsingin kaupungin uudessa Kampusinkubaattorit-ohjelmassa

Uuden Kampusinkubaattorit-ohjelman kautta syntyvien palveluiden myötä tavoitteena on synnyttää 100 uutta yritystä vuodessa.
Kauppakorkeakoulun alumni Oona Anttila
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Kauppakorkeakoulun alumni Oona Anttila: Harjoittelu oli urani kannalta todella tärkeä kokemus

Alumnimme Oona Anttila kiinnostui kestävän kehityksen teemoista jo opintojensa alussa, ja hakeutui sen myötä monialaiseen Creative Sustainability -maisteriohjelmaan. Hän työskentelee nykyään YK:n projektipalveluiden toimistossa Nairobissa, Keniassa.
Kuvassa näkyvät Kauppatieteiden Kandidaattiyhdistys ry:n puheenjohtaja Vuokko Skyttä ja sihteeri Kristiina Linnoinen. Kuvan otti Helena Salminen.
Yhteistyö Julkaistu:

Kauppatieteiden Kandidaattiyhdistys ry:ltä lahjoitus Kauppakorkeakoululle

Kauppatieteiden Kandidaattiyhdistys ry. haluaa lahjoituksellaan tukea Kauppakorkeakoulun opiskelijoiden kansainvälistymistä ja kansainvälisten verkostojen luomista sekä auttaa kasvattamaan opiskelijoiden sosiaalista pääomaa.