Uutiset

5G Mökki muuttaa maailmaa

5G Mökki on uudenlainen oppimisympäristö, joka edesauttaa 5G-teknologian ja muun uuden teknologian oppimista ja soveltamista.
Hämeen ammattikorkeakoulun rehtori Pertti Puusaari ja vararehtori Heidi Ahokallio-Leppälä avasivat 5G Mökki -verkoston lanseeraustilaisuuden (kuva Lotta Valanne)
Hämeen ammattikorkeakoulun rehtori Pertti Puusaari ja vararehtori Heidi Ahokallio-Leppälä avasivat 5G Mökki -verkoston lanseeraustilaisuuden. Vasemmalla Jari Handelberg. Kuva: Lotta Valanne

5G Mökki on sekä uudenlainen oppimisympäristö että myös tutkimusympäristö, joka tuottaa tietoa uusien tuotteiden, palveluiden ja yritysten luomisen prosesseista ja hyödyntää sitä välittömästi prosessien parantamiseksi. 5G Mökki lisää yliopistojen, ammattikorkeakoulujen ja yritysten sekä muiden organisaatioiden välistä yhteistyötä. Sen visiona on mahdollistaa uusin teknologia, oppiminen ja kyvykkyydet missä tahansa.

5G Mökki -verkoston lanseeraustilaisuus Hämeen ammattikorkeakoulussa (HAMK) 14.10.2021 toi yhteen Aalto-yliopiston ja sen strategiset ammattikorkeakoulupartnerit sekä muita yhteistyöyliopistoja ja -yrityksiä. Verkoston kehittämä uusi oppimisympäristö helpottaa ja nopeuttaa yhteistyötä yliopistojen, ammattikorkeakoulujen, yritysten ja muiden organisaatioiden kesken. Mökki liittyy myös laajempaan koulutusjärjestelmän muutokseen, jossa oppilaitosten tehtävänä ei ole pelkästään kouluttaa osaajia olemassa oleviin ammatteihin, vaan myös tunnistaa uusia markkinamahdollisuuksia, luoda uusia tuotteita, palveluita ja yrityksiä sekä luoda kokonaan uusia ammatteja.

5G Mökki -verkosto on muodostunut edistämään erityisesti 5G-teknologian ja muiden uusien teknologioiden oppimista, soveltamista ja käyttöönottoa yliopistoissa, yrityksissä ja muissa organisaatioissa. Digitalisaation lisääntyessä ja ilmaston lämpenemisen pakottaessa meitä siirtymään päästöjä vähentäviin teknologioihin ja toimintatapoihin teknologian osaajien ja sovellusten tarve moninkertaistuu. Koronapandemia on entisestään nopeuttanut muutosta. 5G Mökki -verkosto vastaa osaltaan tähän tarpeeseen. Se tuottaa nopearytmistä jatkuvasti päivittyvää ohjelmaa 5G-teknologiasta ja muista uusista teknologioista sekä niiden soveltamisesta. Oppijat eivät ole Mökillä passiivisia kuuntelijoita, vaan he osallistuvat sovellusten, demojen ja protojen ideointiin ja toteuttamiseen sekä erilaisten havainnollistavien ohjelmien tuottamiseen sovellusten ympäriltä.

Mökki-verkosto tekee ideoita, demoja ja protoja heti näkyviksi ja kokeiltaviksi markkinoilla. Kaikesta tekemisestä kerrotaan lisäksi laajasti videoin ja erilaisin 3D/AR/VR-tuotannoin. Nopearytmiset ohjelmat auttavat ihmisiä löytämään omia kiinnostusalueita ja löytämään uusia polkuja oman osaamisen kehittämiseksi. Samalla ne edistävät polkuja työelämään ja yrittäjiksi.

5G Mökki -verkoston visiona on mahdollistaa myös oppimisympäristöjen ja innovoinnin nopea siirtyminen 5G-teknologian tukemana sinne, minne niitä tarvitaan. Mökki auttaa yrityksiä ja muita organisaatioita ja sitä kautta alueita ottamaan 5G- ja muuta uutta teknologiaa nopeasti ja helposti käyttöönsä ja parantamaan tuottavuuttaan ja kestävää kilpailukykyään

5G Mökki -verkoston lanseeraustilaisuus

Hämeen ammattikorkeakoulun (HAMK) rehtori Pertti Puusaari julisti HAMKin 5G Mökin virallisesti avatuksi Hämeenlinnan kampuksella. Hän kiitti Aalto-yliopistoa, kumppaniammattikorkeakouluja ja muita yliopistoja ja yrityksiä yhteistyöstä uudenlaisen oppimisympäristön kehittämiseksi. HAMKin koulutuksesta vastaava vararehtori Heidi Ahokallio-Leppälä jatkoi kertomalla, että Mökki tulee avaamaan koulutuksessa, tutkimuksessa ja muussa yhteistyössä aivan uusia kansallisia ja kansainvälisiä mahdollisuuksia.

”Olemme keskellä kestävän kehityksen kriisiä, nopeaa teknologista murrosta ja työelämän muutosta. Yliopistojen täytyy olla edelläkävijöitä näihin muutoksiin vastaamisessa. 5G-teknologia ja 5G Mökki -tulevat auttamaan uusien kestävien ratkaisujen luomisessa osana tätä muutosta”, sanoi puolestaan Aalto-yliopiston koulutuksesta vastaava vararehtori Petri Suomala.

Sarjayrittäjä Peter Vesterbacka toi esille 5G Mökin isot globaalit mahdollisuudet yhdistämässä kampuksia ja yrityksiä ja tarjoamassa opiskelijoille mahdollisuuksia uusimman teknologian soveltamiseen niin Suomessa kuin vaikka esimerkiksi Nairobissa ja Lagosissa tai San Franciscossa. ”5G Mökki tarvitaan uusien palvelujen ja yritysten synnyttämiseen ja kehittämiseen eri puolilla maailmaa.”

5G Game Day Nokian Garagen 5G Mökillä, kuva: Kimmo Leinonen
5G Game Day Nokian Garagen 5G Mökillä. Kuva: Kimmo Leinonen

Nokian ekosysteemipartnereista vastaava Veli-Pekka Luoma kertoi koulutussektorin olevan yksi 5G-teknologian sovellusalueista. 5G Mökki kuuluu näihin sovelluksiin.

”Kiitän Aalto-yliopistoa ja verkostoa ja sen opiskelijoita siitä, että olemme Nokian kanssa päässeet seuraamaan läheltä 5G Mökin syntyä ja kehitystä. Toivotan tiimille onnea ja tarjoan tiimille tukea 5G Mökin viemiseksi kansainvälisille markkinoille”, Luoma sanoi. Samalla hän toi esille sen, että 5G Mökki tulee todella tarpeeseen. Esimerkiksi Nokia Oyj:llä on parhaillaan haussa lukuisia 5G-teknologian ja sen soveltamisen osaajia Suomessa ja maailmalla.

Veli-Pekka Luoma tuli HAMKin Mökille virtuaalisesti Nokian omalta 5G Mökiltä Nokian Garagesta. Siellä oli lanseeraustapahtuman aikaan menossa rinnakkainen koko päivän 5G-teemainen pelitapahtuma nuorille.

Asiantuntijoiden puheenvuorojen jälkeen ohjelmassa oli 5G Mökki -työpaja, jonka teemana oli AR-tuotantojen helppo ja nopea tuottaminen. Työpajan järjesti 3DBear Oy ja sen fasilitoi yhtiön toimitusjohtaja Jussi Kajala.

Päivän lopuksi 5G Mökki -yhteisö esitti osallistujille kutsun tulla mukaan myös seuraavaan isompaan tapahtumaan maailman suurimmassa startup-tapahtumassa Slushissa 1.12. klo 15–17. Tilaisuus lähetään myös verkossa. Lisätietoja tilaisuudesta https://www.5gmokki.com/ ja https://www.startnorth.com/

Lisätietoja:
Lauri Hollo
[email protected]

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Kuva Maija Keskisestä
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Alumni Maija Keskinen: Pidän uusien asioiden oppimisesta ja kokeilemisesta

Alumnimme Maija Keskinen tiesi alusta saakka haluavansa opiskella taloustiedettä. ”Mielekäs työ on minulle merkinnyt sitä, että tunnen voivani palvella yhteiskuntaa ja tehdä oman osani, jotta julkisessa toiminnassa tehdyt päätökset perustuisivat mahdollisimman laadukkaaseen tietopohjaan”, Keskinen kertoo.
Lara Ejtehadian, Patrick Rinke, and Ilari Lähteenmäki sitting with coffee mugs and smiling to the camera.
Palkinnot ja tunnustukset, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto-yliopiston avoimen tieteen palkinnon 2023 voittaja – Aalto Materials Digitalization Platform (AMAD)

Haastattelimme Aallon ensimmäisen avoimen tieteen palkinnon voittajia AMAD-tiimistä.
People at the campus
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

CESAER Task Force Openness of Science and Technology vierailee Aallossa

Aalto-yliopisto järjestää CESAER Task Force Openness of Science and Technologyn tapaamisen 16.–17.4.2024.
Kesäinen Otaniemen rantanäkymä, jossa Aalto-yliopiston logo ja tapahtuman nimi sekä VTT:n ja Avoimen tieteen logot.
Kampus, Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Avoimen tieteen ja tutkimuksen kesäpäivät 2024 järjestetään Aalto-yliopistossa

Aalto-yliopisto järjestää Avoimen tieteen ja tutkimuksen kesäpäivät 2024 yhdessä Avoimen tieteen ja tutkimuksen kansallisen koordinaation ja Teknologian tutkimuskeskus VTT:n kanssa.