Tapahtumat

Väitös tietotekniikan alalta, DI Petri Leskinen

Tekoäly herättää historian eloon ja sallii elämäkertadatan tuottamisen, julkaisun, käytön ja hyödyntämisen laajemmin tutkimuksessa.

Väitös Aalto-yliopiston Perustieteiden korkeakoulusta, tietotekniikan laitokselta.
Kuvituskuva, jossa suurennuslasi jonka taustalla visualisointeja verkostoista.

Väitöskirjan nimi: Modeling and Using Biographical Linked Data for Prosopographical Data Analysis

Tohtoriopiskelija: Petri Leskinen
Vastaväittäjä: apulaisprofessori Antonis Bikakis, University College London, Iso-Britannia
Kustos: professori Eero Hyvönen, Aalto-yliopiston perustieteiden korkeakoulu, tietotekniikan laitos

Elämäkerrat ja data, joka sisältää tietoa historiallisista henkilöistä, ryhmistä ja organisaatioista, palvelee monia tarkoituksia. Biografiset aineistot auttavat meitä tunnistamaan ihmisiä ja ymmärtämään heidän elämäänsä ja valintojaan ja tarjoavat syvällisen näkökulman ihmisten persoonallisuuksiin, toimintaan ja sosiaalisiin suhteisiin. Kun elämäkerrallinen data on koneellisesti luettavassa muodossa, voimme analysoida sitä tehokkaasti ja löytää uusia yhteyksiä. Väitöskirjan tavoitteena oli parantaa biografisen tiedon löydettävyyttä, saavutettavuutta, yhteentoimivuutta ja uudelleenkäytettävyyttä tutkimusta ja erilaisia sovelluksia varten.

Työssä esitellyissä datajulkaisuissa on hyödynnetty tekoälyä, semanttisen webin periaatteita ja tapahtumapohjaista mallintamista, mikä mahdollistaa historiallisten tapahtumien ja henkilöiden esittämisen koneluettavassa muodossa. Tutkimuksen tuloksia voidaan hyödyntää monilla eri aloilla, kuten historiantutkimuksessa, sukututkimuksessa, kirjallisuudentutkimuksessa ja sosiaalitieteissä. Tutkimuksen avulla voidaan esimerkiksi löytää uusia yhteyksiä ihmisten ja tapahtumien välillä, analysoida yhteiskunnan kehitystä ja muutoksia, tutkia yksittäisten henkilöiden elämää ja toimintaa syvällisemmin sekä kehittää uusia opetusmenetelmiä historiaan ja yhteiskuntatieteisiin.

Työn päätuloksina on syntynyt useita avoimessa käytössä olevia datajulkaisuja ja -portaaleja kuten Sotasampo (2015–), Biografiasampo (2018–, Norssit semanttisessa webissä (2017–), Akatemiasampo (2019–), Kirjesampo (2020–) sekä Parlamenttisampo (2021–). Näiden datoja on rikastettu linkittämällä niitä paitsi toisiinsa myös ulkopuolisiin tietokantoihin kuten Wikidata, Gettyn tutkimuskeskuksen Union List of Artist Names -ontologiaan tai suomalaisen Finto-palvelun ontologioihin. Tutkimuksen tuloksina esitetään näiden järjestelmien perustana olevia menetelmiä, datajulkaisuja ja -palveluita, portaaleja sekä näiden avulla laadittuja data-analyysejä ja visualisointeja.

Avainsanat: biografinen data, data-analyysi, digitaaliset ihmistieteet, linkitetty avoin data, prosopografia, semanttinen web, verkostoanalyysi

Linkki väitöskirjan sähköiseen esittelykappaleeseen (esillä 10 päivää ennen väitöstä): https://aaltodoc.aalto.fi/doc_public/eonly/riiputus/ 

Yhteystiedot:

Sähköposti  [email protected]

Perustieteiden korkeakoulun väitöskirjat: https://aaltodoc.aalto.fi/handle/123456789/52 

Zoom pikaopas: https://www.aalto.fi/fi/palvelut/zoom-pikaopas

  • Julkaistu:
  • Päivitetty: