Tapahtumat

Sopivasti sopimaton kokopuu

Alihyödynnetyn materiaalin uusi elämä. Koe tämä ja lukuisia muita kiehtovia projekteja Designs for a Cooler Planet -festivaalin päänäyttelyssä Marsiossa 6.9.–3.10.2024.
Whole oak sawed by Jaakko Torvinen to create custom joinery.
Jaakko Torvisen kokeilullisessa hankkeessa tutkitaan, miten eri työstötapojen yhdistelmät voisivat auttaa hyödyntämään kokopuuta.

Rakennetut ympäristöt perustuvat nykyään standardoituihin materiaaleihin, muotoihin ja rakenteisiin. Yhtenäinen estetiikka helpottaa käyttöä ja tuotantoa, mutta jättää vain vähän tilaa epätäydellisyydelle ja epäsäännöllisyydelle.

Näyttely haastaa nykyiset normit ja standardit perehtymällä kokopuun potentiaaliin. Kokopuu on orgaanisen muotoista puuta, joka ei istu teollisuuden standardeihin ja päätyy nykyisin joko polttoon, selluloosaksi tai jätetään metsään. Voisimmeko käyttää puuta kestävämmin, mikäli oppisimme näkemään myös kokopuun potentiaalin?

Teokseen on sahattu yksi tammipuu neljään osaan rungon myötäisesti. Puun osat on käännetty nurinkurin luoden tilallisen rakenteen. Kokeilullinen hanke yhdistää perinteisen puusepäntyön ja robotisoidun työstön. Työstötapojen yhdistelmä voisi auttaa hyödyntämään kokopuuta massaräätälöityinä rakenteina ja palauttaa luonnon estetiikan rakennettuihin ympäristöihin.

Lue lisää englanninkieliseltä tapahtumasivulta

Lisätietoja

Designs for a Cooler Planet

Tutustu festivaalin näyttely- ja tapahtumakirjoon Otaniemessä 6.9.–3.10.2024 nähdäksesi, miten mahdottomasta tehdään totta.

Tutustu koko näyttely- ja tapahtumakattaukseen
Wood crystals on a black fabric.
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu