Tapahtumat

Siirrettävä kone rakennuselementtien kääntelyyn

Siirrettävä kone rakennusmateriaalien laajamittaiseen kääntelyyn ja pyörittämiseen
Near Futures Turning Construction Elements

Kaikki alkoi syyskuussa Product Development Project -kurssilla. PdP on yksi merkittävimmistä Aalto-yliopiston monitieteisistä kursseista, joka on tarkoitettu insinööritieteiden, perustieteiden, kaupallisen alan ja muotoilun maisteriopiskelijoille. Kurssin aikana opiskelijat muodostavat tiimejä, joissa jäsenten taidot täydentävät toisiaan, ja osallistuvat itse määrittelemäänsä vuoden mittaiseen yhteistyöprojektiin. Eri alojen yritykset esittävät tiimeille haasteita ja sponsoroivat opiskelijatiimien kehittämiä projekteja.

Suomalainen yhtiö Trenox, jonka erikoisalaa on torninosturien operoiminen, esitti opiskelijoille merkittävän haasteen. Heidän tuli kehittää kone, joka kykenisi kääntelemään suuria seinäelementtejä rakennustyömaalla. Talonrakennuksessa elementit kasataan työmaalla ja suurikokoiset komponentit, joita tarvitaan laajojen tilojen korkeita kattoja tukemaan, kuljetetaan paikalle vaaka-asennossa. Ne käännetään pystyasentoon työmaalla, mihin vaaditaan kahden pätevän nosturioperaattorin työpanosta.  

Yhteistyössä Aallon müncheniläisen partnerikorkeakoulun kanssa Mikael Miettisen tiimi päätti kehittää Trenoxille siirrettävän koneen rakennusmateriaalien laajamittaiseen pyörittämiseen. Konetta käytetään torninosturin kanssa yhdessä; kone pyöräyttää ja nosturi korottaa elementin.

Tiimin kehittämä radio-ohjattava prototyyppi on varustettu kiinnitysjärjestelmällä, joka pitää elementin paikoillaan. Koneen voimalähteenä on dieselgeneraattori ja sen kaikkia toimintoja käytetään hydraulisten toimilaitteiden avulla. Siihen on integroitu kaksi työtasoa, joilla elementtejä voidaan valmistella asennettavaksi ja kiinnittää niihin nostoketjuja.

Opiskelijoiden oli keksittävä ratkaisuja, joita voi valmistaa tiukat turvallisuusvaatimukset huomioiden. Tiimi on innoissaan siitä, miten hyvä heidän koneestaan tuli. ‘Valmistelemme pienoista elementtirakentamisen vallankumousta, joka muuttaa merkittävästi rakennustyömaiden toimintatapoja. Se mahdollistaa huomattavia säästöjä ajassa ja rahassa sekä yksinkertaistaa rakentamisprosessia’, Miettinen sanoo.

Aalto-yliopisto: Mikael Miettinen, Joonas Pulliainen, Juho Nummiluikki, Valtteri Vainio,
Erno Valtavirta, Juho Lehto sekä
University of applied science Munich: Semih Can, Hilmi Yildirim, Larissa Bergmair,
Alexander Miller, Raphael Widman

Aalto-yliopisto, Insinööritieteiden korkeakoulu
Konetekniikka
Aalto-yliopisto, Sähkötekniikan korkeakoulu
Translational engineering
Aalto-yliopisto, Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu
Collaborative and industrial design
Product Development Project 
Siirrettävä kone rakennuselementtien kääntelyyn

Near futures -verkkonäyttely

Near futures, verkkonäyttely lukuvuoden 2019–2020 valmistuneiden juhlistamiseksi

Takaisin pääsivulle
Near futures, exhibition tribute to the academic year 2019–2020 graduates
  • Julkaistu:
  • Päivitetty: