Tapahtumat

Radikaali yhteistyö – Aalto LASER Talk

Systeemisiin haasteisiin vastaaminen vaatii aitoa, käänteentekevää ja rajat ylittävää yhteistyötä. Miten sellaista tehdään? Katso afterwork-tapahtuman tallenne.
LaserTalks: Radical Collaboration

Tutkimusten mukaan aitoa yhteistyötä usein jarruttavat monet tekijät, esimerkiksi valtasuhteet. Miten voi poistaa transformatiivisen, uutta luovan yhteistyön esteitä?

Kolme puhujaamme kertoivat  tutkimuksestaan ja toimintamalleista, jotka mahdollistavat erilaisen osaamisen, asiantuntijuuden ja näkökulmien yhdistämisen. Lopun keskustelussa summattiin kokemuksia aidon yhteistyön hyödyistä, mahdollisuuksista ja haasteista.


Katso tapahtuman tallenne

  RADIKAALI YHTEISTYÖ // Aalto LASER Talks
17:00 Tervetulosanat, Pia Fricker 
17:15 Johdanto ja tilaisuuden avaus, moderaattori Robin Gustafsson 
 

 
Grain & Noise – Constructive disturbances of art in science 
Dr. Markus Schmidt, Biofaction KG (Itävalta)
Tutkijoiden ja taiteilijoiden välinen yhteistyö voi rikkoa laboratoriotyön arkirutiineja tervetulleella tavalla sekä avata uusia näkökulmia ja tapoja ymmärtää. Taiteen ja tieteen kohdatessa syntyy 'dynaamista kitkaa', joka luo hedelmällisen maaperän innovaatiolle ja uudenlaiselle tutkimukselle.

A new generation of art-science collaboration 
Taiteilija, väitöskirjatutkija Einat Amir, Aalto-yliopisto
Einat Amirin työ keskittyy taiteilijoiden ja tutkijoiden väliseen yhteistyöhön. Painotuksena on  erityisesti edistää tieteenalojen rajat ylittäviä kumppanuuksia jotka tukevat yhteiskunnallista ja kestävää muutosta. Puheenvuorossaan hän esittelee yhteistyömallin, jossa taiteilija ja tutkija työskentelevät tasavertaisesti laajentaen yhdessä alojensa rajoja ja luoden hankkeita, joissa molemmat tieteenalat yhdistyvät.

Can concrete be sustainable? 
Dr. Ashish Mohite, Hyperion Robotics 
Betoni on planeettamme toiseksi käytetyin materiaali – heti veden jälkeen. Betonin kaksi keskeistä ainesosaa ovat kuitenkin ongelmallisia: sementti aiheuttaa jopa 8 % maailman hiilidioksidipäästöistä, ja hiekka on maapallon kaivetuin materiaali. Ashish Mohite kertoo, miten betonia voitaisiin käyttää tehokkaammin sen ympäristövaikutusten vähentämiseksi.

18:25 Paneelikeskustelu ja yleisön kysymyksiä
19:00 Virallinen ohjelma päättyy, aikaa vapaalle seurustelulle
19:30  Ilta jatkuu Olarin Panimolla

Tule paikan päälle Hybrid Stagelle Otaniemen kampukselle tai seuraa livelähetystä Aallon YouTube-kanavalla. Kampuksella ilta jatkuu rennon keskustelun merkeissä pienen purtavan äärellä, musiikin soidessa. Paikan päälle mahtuu 80 ensimmäistä ilmoittautunutta.

LASER Talks kutsuu mukaan kaikki vallitsevien käytäntöjen haastamisesta sekä uusien ajattelu- ja työskentelytapojen edistämisestä kiinnostuneet. Tapahtuma on erityisesti suunnattu tohtoriopiskelijoille ja alumneille, jotka etsivät tuoreita näkökulmia oman alan ulkopuolelta. Tapahtuman kieli on englanti.

Puhujamme

Radikaalia luovuutta tarvitaan, kun haluamme muuttaa maailmaa. Miten saada aikaan toimintaa, joka muuttaa toimintatapojamme perustavanlaatuisella tavalla? Millainen yhteistyö voi johtaa paradigman muutoksiin? Kolme puhujaamme esittelevät ajankohtaisia näkemyksiä radikaalista yhteistyöstä.

Markus Schmidt
Markus Schmidt.

Markus Schmidt, Biofaction KG  

Markus Schmidt kehittää ratkaisuja bioturvallisuushaasteisiin synteettisen biologian ja ksenobiologian saralla, arvioi uusia bio-, neuro- ja konvergenssiteknologioita, tuottaa dokumenttielokuvia, kehittää pelejä sekä tutkii taiteen ja tieteen välistä luovaa rajapintaa.

Grain & Noise – Constructive disturbances of art in science  

Tutkijoiden ja taiteilijoiden yhteistyö Artist-in-Lab -residensseissä voi rikkoa laboratorion arkirutiineja tervetulleella tavalla sekä avata uusia näkökulmia ja tapoja ymmärtää.

Puheenvuorossani kerron tuloksia residenssiohjelmasta, joka sisältää neljä todella poikkitieteellistä yhteishanketta, joissa taiteilijat ja synteettisen biologian tutkijat kohtaavat eri puolilla Eurooppaa.

Käsittelen 'dynaamista kitkaa', joka syntyy kun taiteen ja tieteen maailmat kohtaavat. Tarinat, joissa kemian laboratoriot, tupakkakasvit, geneettisesti muokatut bakteerit ja uudet luonnossa esiintyvät entsyymit törmäävät musiikkiin, valokuvaukseen, elokuvaan ja kuvataiteeseen, tuovat vallitsevaan taiteen ja tieteen välisen vuoropuheluun rakeisuutta, kohinaa ja synergiaa.

Einat Amir
Einat Amir.

Einat Amir, taiteilija/väitöskirjatutkija, Aalto-yliopisto

Einat Amir on taiteilija, tutkija ja kouluttaja. Hän on suorittanut kuvataiteen maisterin tutkinnon Columbian yliopistossa ja on tällä hetkellä väitöskirjatutkijana Aalto-yliopiston Experience Platformissa, taiteen laitoksella sekä neurotieteen ja lääketieteellisen tekniikan laitoksella.

Amirin taideteokset ovat videoinstallaatioita ja live-esityksiä, jotka yhdistelevät tieteellisiä kokeiluja sosiaalipsykologian ja neurotieteen aloilta. Hänen taidekäytäntönsä tutkii yksilöiden ja ryhmien välisen arkisen kommunikaation emotionaalisia, sosiaalisia ja poliittisia kulmia.

Tutkimuksessaan hän perehtyy taiteilijoiden ja tutkijoiden väliseen yhteistyöhön ehdottaen innovatiivista mallia, jossa osapuolet ovat keskenään tasavertaisia ja antavat niin itselleen kuin toisilleenkin vapauden kokeiluihin oman tieteenalansa ulkopuolella. Amirin tutkimuksen sekä taiteen ja tieteen yhteistyön tavoitteena on edistää muutosta löytämällä uusia ratkaisuja yhteiskunnallisiin haasteisiin.

Ashish Mohite
Ashish Mohite.

Ashish Mohite, Hyperion Robotics  

Ashish Mohitella on tohtorin tutkinto arkkitehtuurista ja 3D-tulostuksesta, ja tällä hetkellä hän on toinen Hyperion Roboticsin perustajista sekä yrityksen teknologiajohtaja.

Hän on toiminut 3D-tulostuksen tutkijana kymmenen vuoden ajan. Sitä ennen Mohite työskenteli arkkitehtina Intiassa, Saksassa ja Suomessa.

Can concrete be sustainable? 

Betoni on yksi käytetyimmistä materiaaleista planeetallamme – sen edelle kiilaa vain vesi. Betonin tärkeimmät ainesosat ovat sementti, joka aiheuttaa jopa 8 % maailman hiilidioksidipäästöistä, sekä hiekka, joka on eniten kaivettu materiaali planeetallamme.

Valitettavasti betoni on rakentamisessa tällä hetkellä lähes korvaamaton, eikä sille ole vielä rakennusteollisuudessa kestävämpää vaihtoehtoa. Ainoa keino on käyttää betonia tehokkaammin.

Hyperion Robotics on suomalainen teknologiayritys, jossa työskentelee tekniikan, rakentamisen, 3D-tulostuksen ja robotiikan asiantuntijoita. Rakentaaksemme parempaa tulevaisuutta, meidän on ajateltava uudelleen miten rakennamme.

Robin Gustafsson
Moderator Robin Gustafsson

Robin Gustafsson, Strategisen johtamisen apulaisprofessori 

LASER Talk -moderaattorimme Robin Gustafssonin tutkimus keskittyy strategiaan, liiketoimintaan, toimialojen ja markkinoiden teknologisten murrosten käytäntöihin, alustatalouteen, datatalouteen sekä data- ja alustastrategiaan.

Hän on myös kiinnostunut vaikuttavista strategiatyöpajoista, ja tällä hetkellä meneillään oleva tutkimus perehtyy leikillisyyteen ja visuaalisten aistimusten rakentamiseen työpajoissa ja työpaikoilla.

Robin johtaa Visentools R2B-projektia, joka keskittyy visuaalisten aistimusten työkaluihin ja käytäntöihin, sekä In2Mission -tutkimushanketta, joka syventyy missiosuuntautuneita käytäntöjä vauhdittaviin tietorakenteisiin.

Robin Gustafsson on strategisen johtamisen apulaisprofessori Aalto-yliopiston tuotantotalouden ja johtamisen laitoksella.

LASER TALKS Logo

Leonardo/ISAST LASER Talks is a program of international gatherings that bring artists, scientists, humanists and technologists together for informal presentations, performances and conversations with the wider public. The mission of LASER is to encourage contribution to the cultural environment of a region by fostering interdisciplinary dialogue and opportunities for community building to over 50 cities and 5 continents worldwide.

Hybrid Stage -tapahtumiin voi osallistua samanaikaisesti paikan päällä ja verkossa. Tapahtumapaikalla on neljä robottikameraa, jotka kattavat koko tapahtuma-alueen. Huomaathan, että yleisöä saattaa näkyä suorassa lähetyksessä ja tallenteissa.

Tietosuojaseloste

Lisätietoja

Missä on Hybrid Stage?

Image of a fading garment: Garment design: Sofia Ilmonen, photo: Diana Luganski and visual design: Merle Karp

LASER Talks

The mission of LASER is to encourage contribution to the cultural environment of a region by fostering interdisciplinary dialogue and opportunities for community building to over 40 cities worldwide.

Radical creativity illustration: Anna Muchenikova

Radikaali luovuus

Rakennamme vahvan, luovan yhteisön tukemaan uutta ajattelua.

Strategiamme
Networking at Aalto

Aalto Networking Platform

Aalto Networking Platform -yhteistyöalusta tuo tutkimusosaamista yhteen yli laitosrajojen.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty: