Tapahtumat

Kunniatohtorit luennoivat Insinööritieteiden korkeakoulussa

Osana Aalto-yliopiston Seremoniaviikkoa uudet tekniikan alan kunniatohtorit Luísa Coutinho ja Juha Kostiainen luennoivat kaikille avoimessa seminaarissa.
Promootio

Professori Maria Luísa Coutinho Gomes de Almeida Lissabonin yliopistosta nimitettiin Aalto-yliopiston tekniikan kunniatohtoriksi vuonna 2020 ja johtaja Juha Kostiainen YIT-konsernista vuonna 2022.

Vuonna 2020 tohtoripromootiota jouduttiin lykkäämään koronaepidemian takia, joten molemmat arvonimet myönnetään juhlallisessa tohtoripromootiossa 17. kesäkuuta 2022. Yliopisto juhlistaa uusia kunniatohtoreita järjestämällä kaikille avoimia paneelikeskusteluja ja seminaareja torstaina 16.6.2022.

Insinööritieteiden korkeakoulun seminaarin ohjelma:

klo 14.30 Luísa Coutinho, Short Stories of a life in technology: From research to education and business
klo 15–15.30 Kahvi- ja kuohuviinitarjoilu
klo 15.30 Juha Kostiainen, Kaupunkielämän lähivuosikymmenet

Lämpimästi tervetuloa!

Aalto-yliopiston tekniikan korkeakoulut voivat myöntää kunniatohtorin arvon sekä siihen liittyvät arvomerkit tohtoripromootion yhteydessä henkilölle, jolla on vahva yhteys Aalto-yliopistoon ja joka tieteen tai tekniikan tai muun yhteiskunnallisen tai kulttuuritoiminnan edistämisessä saavuttamiensa ansioiden perusteella katsotaan tällaisen kunnianosoituksen arvoiseksi. Kunniatohtorin arvo on korkein huomionosoitus, jonka yliopisto voi osoittaa, ja promootio on yliopiston arvokkain juhlatilaisuus.

Luísa Coutinho

Professori Maria Luísa Coutinho Gomes de Almeida, konetekniikka, University of Lisbon, Portugali

Luísa Coutinho työskentelee professorina Lissabonin yliopiston konetekniikan laitoksella ja Euroopan hitsausliiton toiminnanjohtajana. Hänellä on useita kansainvälisiä kunniapalkintoja, luottamustehtäviä ja kunniaprofessorin arvoja. Aktiivisena yrittäjänä hän on perustanut neljä teollisuusyritystä. Hän on koordinoinut ja osallistunut yli 90 kansalliseen ja kansainväliseen tieteelliseen hankkeeseen, joista 74:ssä teknologiaa siirrettiin yritykseen. Hän on julkaissut yli 140 artikkelia kansainvälisissä lehdissä ja kotimaassaan hän on kirjoittanut artikkeleita ja tiedotteita. Useat kansalliset julkaisut ovat haastatelleet häntä. Hän on ohjannut 18 tohtorin väitöskirjaa ja yli 100 maisteritason lopputyötä. Hän aloitti yhteistyön Euroopan komission kanssa 1980-luvulla tieteellisten hanke-ehdotusten arvioitsijana ja viime aikoina hän on toiminut ulkopuolisena asiantuntijana. Hänet on pyydetty luennoitsijaksi ja puhujaksi, kuten pitämään keynote-puheen yli 50 tilaisuudessa ympäri maailmaa.

Professori Luísa Coutinho on toiminut Aalto-yliopiston insinööritieteiden korkeakoulun tieteellisen ohjausneuvoston jäsenenä. Hän on kirjoittanut kirjan ja artikkeleita sekä konferenssijulkaisuja Aalto-yliopiston tutkijoiden kanssa. Hänellä on ollut aktiivinen rooli opiskelijoiden ja tutkijoiden yhteistyön ja liikkuvuuden edistämisessä Aalto-yliopiston ja Lissabonin yliopiston konetekniikan laitosten välillä vuodesta 2013 lähtien.

Honorary doctor 2022 Juha Kostiainen

Johtaja Juha Kostiainen, YIT-konserni

Juha Kostiainen toimii YIT-konsernin kaupunkikehityksestä vastaavana johtajana. Hän on aiemmin työskennellyt johtotehtävissä Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitrassa, Tampereen kaupungin elinkeinojohtajana ja Finn-Medi Oy:n toimitusjohtajana. 

Kostiainen väitteli tohtoriksi vuonna 2002 aiheenaan kaupunkiseutujen kilpailukyky. Hän on kirjoittanut useita kymmeniä tieteellisiä julkaisuja liittyen kaupunkien kehittämiseen ja asumiseen. Hän on johtanut lukuisia laajamittaisia kaupunkikehityshankkeita, tutkinut kaupunkiseutujen kilpailukyvyn dynamiikkaa ja soveltanut tutkimustietoa käytäntöön. Hän osallistuu aktiivisesti julkiseen kaupunkikeskusteluun ja on julkaissut yli 300 blogikirjoitusta nokkelakaupunki.fi- blogissaan. 

Aalto-yliopistossa Kostiainen on toiminut väitöskirjojen esitarkastajana ja vastaväittäjänä sekä toiminut lukuisten diplomitöiden ohjaajana. Hän on edistänyt useiden väitöstutkimusten ja tutkimusprojektien rahoitusta, osallistunut tieteellisten artikkelien kirjoittamiseen ja tutkimushankkeiden johtoryhmätyöskentelyyn. Kostiainen on myös arvostettu luennoitsija useilla Aalto-yliopiston kursseilla. Hän on Tampereen yliopiston kaupunkiseutujen strategisen kehittämisen dosentti.

Aalto lights

Kunniatohtorien paneelikeskustelut ja seminaarit

Aalto-yliopisto juhlistaa uusia kunniatohtoreitaan järjestämällä kaksi paneelikeskustelua ja kolme seminaaria. Tilaisuuksissa valotetaan tulevaisuuden näkymiä kvanttiteknologiasta sekä innovaatioista.

Tapahtumat
Miina Rautiainen ja Ville Viikari as masters of ceremony

Tekniikan alan juhlallinen tohtoripromootio 2022

Tekniikan alan tohtoripromootio Aalto-yliopistossa

Seremoniaviikko
  • Julkaistu:
  • Päivitetty: