Tapahtumat

In tension / Jännitteessä

Near Futures In Tension

Joskus voi olla vaikea hahmottaa, miten jokin tietty muoto toimisi käytännössä, minkä vuoksi on tarpeen tulostaa ja fyysisesti testata materiaalit, joissa niitä käytetään. 'Voisin aivan hyvin testata loputtomasti erilaisia kuvioita, kuten aaltoja, kolmioita, tähtiä, ruutuja, nuolia, käyriä ja rusetteja', Megan McGlynn sanoo.

Megan McGlynn vietti neljä kuukautta ChemArts -laboratoriossa suorittamassa kokeiluja PLA:sta ja MFC:stä tehdyillä malleilla. PLA on 3D-tulostimissa usein käytetty biohajoava muovi, jota tuotetaan kemiallisesti maissista tai sokerista. 'PLA on lähtöpiste kestävämpien muovien kehittämiseen', McGlynn sanoo. MFC taas on mikrofibrilloitua selluloosaa, jota tuottaa Suomen metsäteollisuus. Näiden kahden geometrisiin kuvioihin yhdistäminen on tuottanut laaja-alaista materiaalitutkimusta liittyen joustavuuden ja lujittamisen ominaisuuksiin.

McGlynnillä on taustaa kuvataiteessa ja arkkitehtonisessa muotoilussa, ja häntä kiinnostaa kokeilun prosessi sekä eri materiaalien rajojen etsiminen. 'Kokeileminen ja leikittely on erittäin hyödyllistä, se antaa puskea asioita pidemmälle ilman painetta loikata välittömästi käytännölliseen tulokseen', McGlynn selittää.

Hänen tutkimuksensa keskittyi kuvioihin sekä kokeilemaan, miten ne vaikuttivat materiaalin ominaisuuksiin. McGlynn ei ollut niinkään innoissaan kuvioista itsessään, vaan häntä kiehtoi niiden funktio. Tuottaakseen korostetummin kolmiulotteisia muotoja, hän loi vahvan kontrastin tilan ja runsasmuovisten alueiden välille, jakaen jännitteen näille kahdelle, mikä toimi erityisen hyvin tähdenmuotoisissa kuvioissa.

McGlynn aikoo jatkaa PLA:n ja MFC:n yhdistämisen tutkimista kehittämällä suurempia rakenteita, sillä hän ennakoi tällä olevan potentiaalia arkkitehtonisena materiaalina. Sen esteettiset ominaisuudet ja kyky hajottaa valoa hyvin miellyttävällä tavalla on saanut hänet miettimään mahdollisuutta rakentaa yhä suurempia rakennuksia, vaikkapa tilapäisen paviljongin.

Kiitos CHEMARTS, Pirjo Kääriäinen, Tapani Vuorinen, Iines Jakovlev, Nina Ruitta

Megan McGlynn
Aalto-yliopisto, Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu, Kemian tekniikan korkeakoulu
Master in Contemporary Design
In Tension / Jännitteessä
meganmcglynn.com

Near futures -verkkonäyttely

Near futures, verkkonäyttely lukuvuoden 2019–2020 valmistuneiden juhlistamiseksi

Takaisin pääsivulle
Near futures, exhibition tribute to the academic year 2019–2020 graduates
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu