CircWood: Puun kierrätys rakennusteollisuudessa
Milloin
Missä
Jäljellä oleva hiilibudjettimme täksi vuosisadaksi, 800 miljoonaa tonnia CO2-ekv, uhkaa ylittyä materiaaliresurssien kestämättömän käytön vuoksi. Siksi on äärimmäisen tärkeää, että uusien tuotteiden tuotannossa käytetään kierrätysmateriaaleja.
Suomessa yli kolmannes rakennus- ja purkujätteestä on puuta. Jotta pystymme saavuttamaan vuodelle 2020 asetetut eurooppalaiset kierrätystavoitteet ja toimimme myös kansallisen kiertotalousstrategian mukaisesti, puun kierrättämistä on lisättävä.
Puu on tilapäinen hiilivarasto, joten puutuotteiden elinkaarta pidentämällä on mahdollista hillitä ilmastonmuutosta. Lisäksi puutuotteiden uudelleenkäyttöä voidaan lisätä huomioimalla purettavuus suunnitteluvaiheessa eli soveltamalla Design for Disassembly (DfD) ‑periaatetta rakennuksissa.
CircWood tutkii puumateriaalien kierrättämistä rakennetussa ympäristössä ja pyrkii mallintamaan kierrättämisen vaikutuksia puunkäytön kestävyyteen. Näyttelyssä puujätteen kierrätystä lähestytään sekä teknisestä näkökulmasta että luovana haasteena.
Työryhmä: Chiara Piccardo, tutkijatohtori; Andrea Bandoni, Designer in Residence; Saara Kantele, maisteriopiskelija, Pirjo Kääriäinen, kuitupohjaisten innovaatioiden työelämäprofessori ja Mark Hughes, puutekniikan professori (kaikki työryhmän jäsenet ovat Aalto-yliopistosta).
Yhteydenotot: [email protected]
Designs for a Cooler Planet -näyttelykokonaisuus
Yksitoista Helsinki Design Week -näyttelyä ilmastoystävällisistä valinnoista ja tulevaisuuden konsepteista syyskuun ajan Otaniemessä.
- Julkaistu:
- Päivitetty: