Tapahtumat

Aalto-yliopiston perhepäivä

Tule viettämään iloinen päivä kampuksella – pidetään hauskaa yhdessä! Aalto-yliopisto toivottaa henkilökunnan ja alumnit perheineen sydämellisesti tervetulleiksi Aallon kampukselle Otaniemeen 10. syyskuuta 2022.
Aalto Family Day 2022

Perhepäivä on tieteen, taiteen ja tekniikan täytteinen tapahtuma, jossa riittää nähtävää ja tehtävää kaiken ikäisille. Ohjelma sisältää tietoiskuja ja esittelyjä kaikkia kiinnostavista aiheista, näyttelyitä, esityksiä, puuhapajoja ja paljon muuta. Tapahtuman aikana voit esimerkiksi oppia piirtämään kuin insinööri, ajaa sähköskootterilla ja lähteä virtuaalimatkalle avaruuteen tai tanssitunnille. Päivä on taatusti vauhdikas ja mielenkiintoinen! 

Koko ohjelman kuvauksineen näet parhaiten Eventos-sovelluksessa. Ohjelman löydät myös alta klikkaamalla otsikoita ja kurkistamalla kuvakaruselleihin, joissa kuvaukset suomeksi.

Tapahtuma levittäytyy Väreen aulasta Kauppakorkeakoulun kautta Maarintielle (ns. TUAS-talo). Rakennukset ovat metron sisäänkäyntien läheisyydessä, joten suosithan julkista liikennettä. Mukana perhepäivässä on myös Food & Co ravintola A Bloc ja muut ostoskeskuksen ravintolat, joista voit ostaa koko perheelle lounasta tai pientä suolaista ja makeaa.

Aalto-yliopiston perhepäivä on avoin Aallon henkilökunnalle ja alumneille sekä heidän perheilleen. 
Alumnit voivat ilmoittaa osallistujamäärän täällä.

Tule viettämään kanssamme hauska ja mielenkiintoinen päivä!

Lataa Eventos mobililisovellus (Pinkoodi 2076)

Käyttämällä sovellusta, voit 

 • nähdä vaivattomasti koko ohjelman ja kuvaukset kaikista aktiviteeteista, työpajoista ja esityksistä
 • räätälöidä oman ohjelman mielenkiintosi mukaan
 • katsoa tapahtuma-alueen kartat
 • tutustua esiintyjiin
 • kommunikoida kanssamme viestiseinällä ja jättää palautetta

Programme

Erityisesti lapsille ohjelmassa muun muassa:

  Mimi ja kuku

  Naurun, laulun ja liikkumisen riemua lapsille ja lapsenmielisille tuo Mimi-prinsessa ja Kuku-leijona. 

  LEGO cars

  Kuinka nopeasti pystyt valmistamaan LEGO-autoja? Täyttävätkö ne laatustandardit? Tule mukaan saamaan käytännön kokemusta tuotantotalouden perusteista, jossa tutkimme organisoinnin sekä tuotannon suunnittelun ja valvonnan vaikutuksia.

  Lähikuva käsistä, jotka kiinnittävät kankaasta tehtyjä kukkia kanaverkkoon

  Aalto-yliopisto Juniorin Pölyttäjän paratiisi -näyttelyssä tekstiilijäte muuttuu niittyjen merkitystä edustavaksi yhteisötaideteokseksi. Niittykasvit valmistetaan tekstiilijätteestä leikkaamalla, solmimalla, ompelemalla tai kirjomalla. Osallistujien kasvit muodostavat valtavan kangasniityn.

  Sähkötekniikan korkeakoulun perhepäivän Tutkija Piin esitys, kuva: Tuomas Sauliala

  Tutkija Pii laskeutuu perhepäivän lavalle paikkakunnalta Avaruus. Tiedetemppuja tekevä Pii yhdistelee aineita niin, että syntyy näyttäviä ja hämmästyttäviä lopputuloksia.

  Kädet taittelevat värikästä origamikuuutiota, taustalla origamikuutio sekä tähtimäistetty oktaedri

  Tule mukaan taittelemaan yksinkertaisia orgamimalleja ja tutkimaan niiden matemaattista ilmaisuvoimaa. Aikaisempaa kokemusta origameista ei edellytetä. Aktiviteetti on tarjolla non-stop.

  aurinkouuni_Junior

  Vaahtokarkkihaaste! Tule rakentamaan korkein mahdollinen torni, rajoitetuin materiaalein. Voit osallistua yksin, mutta on hauskempaa haastaa joku kilpailuun!

  Aalto University / Kids trying out a VR Space demo / photo: Annamari Tolonen

  Space Walk -virtuaalitodellisuuskävelyllä voit nauttia avaruustieteeseen ja -teknologiaan kehitetyistä tietokonesimulaatiotuloksista VR-lasien avulla. Lennä aurinkoon, planeettoille, kuuhun ja komeetalle. Tutustu myös kiehtovien avaruusalusten 3D-malleihin.

  Horizon fuel cell car

  Tule rakentamaan ja ajamaan pieniä vetyautoja. Pääset tutkimaan ja tutustumaan miten puhtaan energian polttokennot toimivat.

  Aalto University / Slot car race track / photo: Annamari Tolonen

  Ota kisaa kaverin tai perheen kanssa polkemalla virtaa autorataan ja selvitä, kumpi on parempi tuottamaan sähköä. Sekä aikuisille, että lapsille sopivat pyörät. 

  Art Machine

  Tule suunnittelemaan oma taidehärvelisi. Opit työpajassa taidetta, teknologiaa ja elektroniikkaa.

  Draw like an engineer lego

  Oletko koskaan miettinyt, mikä yhdistää koneensuunnittelun, rakennuksen suunnittelun sekä maankäytön suunnittelun? Miksi diplomi-insinöörin on tärkeää osata piirtää? Työpajassa Kipsarissa pääset itse kokeilemaan, miten diplomi-insinöörit piirtävät. 

  Esimerkkejä esillä olevista demoista

   3Dtulostus

   3D-tulostuksen mahdollisuuksia ja käyttötarkoituksia mm. teollisuudessa ja lääketieteessä. Kappaleet vaihtelevat teollisuuden osista lääketieteellisiin sovellutuksiin, kuten yksilöllisiin implantteihin ja leikkauksen suunnittelussa käytettäviin malleihin yhdestä Suomen laajimmasta kokoelmasta.

   Ioncell-kuituja kierrätysmateriaalista

   Tule oppimaan miten käytetyistä tekstiileistä, selluloosasta ja jopa vanhoista sanomalehdistä ja pahvista voidaan valmistaa tekstiilejä Aalto-yliopiston ja Helsingin yliopiston kehittämän Ioncell-teknologian avulla, joka on ympäristöystävällisempi vaihtoehto puuvillan tuotannolle.

   Putretti fertiliser Photo: Anne Kinnunen

   Putretti® on uusi orgaaninen lannoite, jota voidaan valmistaa kompostista ja puuhiilestä. Sitä voidaan käyttää laajasti metsien lannoittamiseen, maataloudessa, maaperän parantamisessa tai maisemoinnissa. 

   crystallized material in ammonia salt

   Aallon ja sen yhteistyökumppaneiden NPharvest -hanke tutkii ravinteiden talteenoton mahdollisuuksia ja teknologiaa nestemäisistä jätevirroista. Tutustu uuteen typen ja fosforin talteenoton menetelmään erilaisista nestemäisistä jätejakeista.

   Sample images from FLIR cameras

   Tule katsomaan, miltä sinusta tuntuu! Lämpökuvaus- ja kasvojen tunteiden tunnistusmenetelmät antavat sinulle välitöntä palautetta tunteistasi ja kasvojen lämpötilatasosta. Näe hymysi ja lämpökädenjälki.

   Aalto University / Aalto satellite / photo: Mikko Raskinen

   Aalto-yliopisto on laukaissut jo neljä omaa satelliittia. Tule katsomaan Aalto Small Satellite Labissa satelliittien kehittämiseen ja testaamiseen käytettäviä laitteita, tutustumaan satelliittimalleihin ja juttele satelliittien parissa päivittäin työskentelevien ihmisten kanssa.

   Aalto_handprosthesis.png

   Kuinka saat kätesi toimimaan, jos sinulla ei ole oikeasti kättä? Nyt on mahdollista elää "normaalia elämää" käyttämällä antureita ja tekoälyä.

   FINIX demo

   Kiertotalous tulee, oletko valmis? Tule testaamaan tekstiiliterävyytesi FINIX - kestävät tekstiilisysteemit -hankkeen tutkijoiden kanssa.

   Arts wearable electronic gloves

   Prof. Yu Xiao esittelee Aallon ja Turun yliopistojen kehittämää CPR -älykäsineitä, joita voidaan käyttää painelu-puhallus -elvytyskoulutuksissa. Älykäsineet mittaavat ja kontrolloivat potilaan liikkeitä.

   Wood-based structural shimmering wood colour has no colour pigments. Photo: Valeria Azovskaya

   Shimmering wood eli puuglitteri on upeasti hohtavaa nanoselluloosaa, jota voidaan valmistaa mm. puusta. Tule kuulemaan lisää puuglitteristä ja ihailemaan sen kirkkaita värejä.

   Aerostatic bearing

   Aerostaattinen laakeri aiheuttaa kitkatonta liikettä. Testaa itse miltä kitkaton liike sormiesi alla tuntuu tai kuinka helposti 10 kg liikkuu.

   Muita aktiviteetteja

    Old cell phones

    Tuo vanha kännykkäsi ja tabletti kierrätykseen!

    Ennen kuin tuot vanhan laitteesi kierrätyspisteeseen, poista kaikki tiedot palauttamalla sen tehdasasetukset:
    Tyhjennä Android
    Tyhjennä iPhone

    Jos laitteesi on rikki eikä käynnisty, se voidaan kierrättää sellaisenaan.

    HSY containers for used textiles

    Tuo poistotekstiilisi HSY:n tarjoamaan poistotekstiilirullakkoon Väreen ja A Blocin metroaulaan. Poistotekstiilien keräykseen kelpaavat kuivat, käyttökelvottomat vaatteet sekä kodintekstiilit. Tekstiilien tulee olla kuivia ja ne tulee pakata tiiviisti muovipusseihin tai -säkkeihin likaantumisen ja kastumisen ehkäisemiseksi.

    Attitude dance studio

    Tanssistudio Attitude järjestää kaksi 15 minuutin esitystä klo 10.45-11 ja 11.45-12 Väreen edessä. Katso, mitä voit saavuttaa kurssilla!

    Lisäksi voit varata ilmaisen tanssitunnin: www.attitudehelsinki.com/varaa-tunti. Valitse 10.9. osoitteesta Otaniemi 12 tunti ja varaa se koodilla FAMILYDAY.

    Shimmering Wood sneaker by Noora Yau & Konrad Klockars Photo: Kalle Kataila

    Mitä elämä 1.5 voisi tuoda tullessaan? Tutustu planeetalle ystävällisempiä materiaaleja, muotia ja ruokaa esittelevään Designs for a Cooler Planet -festivaaliin 7.9.–12.10.2022. Näyttely Väreessä koostuu yli 20 projektista. Tutkimuksen ja muotoilun yhteistyönä syntynyt tiede- ja muotoilunäyttely osoittaa, että kestävä tulevaisuus on muutakin kuin kompromisseja.

    Aalto-villasukat

    Tule neulomaan kanssamme Aalto-sukkia! Knitting Garagessa voi kysyä Aalto-sukkakuvioista ja saada pukemisesn apua. Tai vain tule mukaan rentouttavaan neulehetkeen. Sekä aloittelijat että kokeneemmat neulojat ovat lämpimästi tervetulleita! Omat langat ja neulat mukaan. Katso lisää: Aalto sock patterns.

    Professor Mari Lundström with Tesla / Photo: Pertti Kauranen

    Tule testaamaan sähköautoja, -pyöriä, -skoottereita ja -moottoripyöriä. Mukana mm. Tesla, Polestar, Jaguar, KIA, BMW.  Perheen pienimmät pääsevät ajamaan mini-Tesloilla.

    Career Design Lab illustration

    Mitä haluaisit isona tehdä? Luo itsellesi vaihtoehtoisia tulevaisuuksia uramuotoilun keinoin, olit minkä ikäinen tahansa! Lue lisää: careerdesignlab.aalto.fi

    Autonominen A!ex-auto kuvattuna valoisassa autohallissa ympärillään viisi tutkijaa kesäisissä vaatteissa ja kasvoillaan maskit. Valkoisen auton katolla on tekninen laite ja auton tavaratilan kansi on ylhäällä.

    Itseohjautuva sähköauto on yhdistetty Aallon 5G verkkoon, jotta se voi ajaa itsekseen. Hyppää Aallon itseohjautuvan Lexus -sähköauton kyytiin ja katso miten se toimii!

    Flower waste

    Anna kukille uusi elämä askartelemalla ihastuttava postikortti omaan tyyliisi. Esittelemme erilaisia kukkia, paperintekemisen perusteet ja kaikki voivat koristella kortin kukilla. Kokemusta paperin tekemisestä ei tarvita ja saat kortin mukaasi.

    Kuva: Irene Purasachit

    Chemarts Cookbook cover

    Tule kokeilemaan reseptejä keittokirjastamme prosessoimalla raaka-aineita kemiallisesti tai mekaanisesti!

    The CHEMARTS Cookbook on puu- ja kasvipohjaisten materiaalien, erityisesti selluloosan “keittokirja”. Sen ja työpajan tarkoituksena on inspiroida tulevaisuuden ammattilaisia ja kannustaa kokeiluihin.

    Saxtronauts saksofoniyhtyeen avaruusseikkailu vierailee Metsähovin radio-observatoriossa 10. syyskuuta

    Kiinnostaako seikkailu tähtitieteen ja taidemusiikin maailmaan? Musiikissa ja maailmankaikkeudessa on kiinnostavia yhtäläisyyksiä, kuten rajattomuus. Saxtronauts saksofoniyhtyeen Avaruusseikkailu yhdistää nämä kaksi asiaa uniikiksi kokonaisuudeksi, jossa kuulija voi oppia uutta niin musiikista kuin tähtitieteestä.
    Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan klo 17 alkavalle kierrokselle Metsähovin radio-observatoriossa Kirkkonummella. 

    Aalto Ice Tank, Photo: Mikko Raskinen

    Aalto Ice and Wave Tank on monikäyttöallas, jossa testataan laivoja ja muita merirakenteita jäisissä olosuhteissa. Allas on kokoluokkansa ja erityisesti leveytensä ansiosta ainutlaatuinen maailmassa. 
    Tule vierailemaan Ice and Wave Tank -altaalla! Vierailut lähtevät joka 45. minuutti Kauppakorkeakoulun ja TUAS-rakennuksen auloista.
    Kiinnostaako jäätutkimus? Älä unohda professori Jukka Tuhkurin jännittävää matkakertomusta Antarcticalla klo 11:15 ja 14:15 Kauppakorkeakoululla.

    Miniluentoja

     Aalto Junior

     Tule kuuntelemaan Kauppakorkeakoululle mitä Aalto-yliopisto Juniorilla on tarjottavana lapsille, nuorille ja perheille. Tästä toiminnasta kannattaa ehdottomasti vinkata koulusi opettajalle. 

     hanna renvall ai mind biomag

     Päällekkäisiä ääniä, puhelin soi taustalla - mitä tapahtuu aivoissamme, kun kuulemme ääniä ympärillämme. Tule kuuntelemaan Kauppakorkeakoululle.

     Ivan Vujaklija bionic limb

     Professori Ivan Vujaklija luennoi Kauppakorkeakoululla prosteettisesta kädestä ja ylläpidettävästä robotiikasta.

     Entrepreunial mindset

     Löydä yrittäjä itsestäsi! Peter Kelly luennoi yrittäjämäisestä tavasta ajatella Kauppakorkeakoululla.

     metallien kierrätys

     Sähköautoilu ja uusiutuvan energian käyttö perustuvat metalliraaka-aineiden hyödyntämiseen. Kaikkia maapallon luonnonvaroja, kuten metalleja, on kuitenkin rajallinen määrä. Viime vuosien ilmastonmuutoksen hillinnässä on keskitytty sähköistymiseen perustuviin ratkaisuihin. 2020-luvulla autojen halutaan kulkevan yhä useammin sähköllä ja energiaa tuotettavan uusiutuvien lähteiden avulla. Sähköistymisen ohella myös digitalisaation eteneminen on poikkeuksellisen nopeaa. Sähköautot, uusiutuva energia ja digitalisaatio ovat riippuvaisia metalliraaka-aineiden hyödyntämisestä. Riittävätkö raaka-aineet sähköistymiseen tarvittaviin massiivisiin metallimääriin. Tule kuuntelemaan tietoiskua Kauppakorkeakoululla ja mitä Aallossa tutkitaan raaka-aineiden riittävyyden turvaamiseksi.

     Urban transportation

     Urbaani liikkuminen muuttuu silmiemme edessä. Polttoaineiden hinnat nousevat. Sähköisiä skuutteja parkkeerataan jalkakäytäville. Risteyksiä järjestellään uudelleen. Nämä ja monet muut muutokset ovat liikenteensuunnittelijoiden fokuksessa - insinöörien, joiden pitää ymmärtää monta näkökulmaa - ihmiskäyttäytimisestä lainsäädäntöön. Aalto-yliopisto kouluttaa uutta poikkitieteellisten insinöörien sukupolvea muuttamaan urbaania liikkumista ihmisten ja planeetan hyväksi. Tule kuuntelemaan Kauppakorkeakoululle.

     Kaksi tutkijaa jäällä makuulla kuvaamassa pingviinejä. Taustalla näkyy ihmisiä ja tutkimusalus

     Aalto-yliopisto tekee arktisten merialueiden ja jään tutkimusta Antarktiksella. Mitä se tarkoittaa ja miksi me teemme sitä? Professori Jukka Tuhkuri näyttää myös kuvia pingviineistä Kauppakorkeakoululla.

     Permafrost Keskikorsu

     Miltä ikijää tuntuu? Ikijää varastoi tuplasti enemmän hiilidioksidia kuin mitä on maapallon ilmakehässä. Ilmastonmuutoksen vuoksi se vapauttaa sitä ja metaania. Tämä esitys Kauppakorkeakoululla näyttää Mari Keski-Korsun taiteellisen tutkimuksen tuloksia Abisko -tutkimusasemalla Ruotsissa. Keski-Korsu yrittää kokea ympäristön muutosta kävelymetodeilla, erityisesti kävellä avojaloin ikijäällä. 

     Hyödyllistä tietoa

     Tilaisuudessa valokuvataan Aalto-yliopiston viestintä- ja markkinointitarkoituksiin.
     Jos et halua esiintyä kuvissa, ilmoitathan siitä kuvaajalle tilaisuuden aikana.

     Katso alta, miten pääset kampukselle ja parkkipaikat. Kaikki parkkipaikat ‘Aalto-yliopiston luvalla’ ovat vapaasti käytettävissä.

     Image

     Tietosuojailmoitus viestinnän ja tapahtumapalvelujen asiakkaille

     Tietosuojailmoitus viestinnän ja tapahtumapalvelujen asiakkaille

     Aalto-yliopisto
     Aalto-yliopisto / Unto Rautio

     Kampuskartat, osoitteet ja aukioloajat Otaniemen kampuksella

     Sivulta löydät myös ravintolat, Aalto Space -mobiilisovelluksen, kulkuluvat, kartat ja avaimet - kaikki käytännön tiedot koottuna! Tutustu myös virtuaalikierrokseen.

     Kampus
     eventos mobile logo

     Lataa Eventos -sovellus (ulkoinen linkki)

     Katso alueen kartat, koko ohjelma ja anna palautetta yms. (Pin 2076)

     Kysyttävää?

     Nicoletta Michieletto

     Tuottaja

     Susanna Ritala

     Career Design Lab asiantuntija, Alumnien elämänlaajuinen oppiminen ja yhteisön kehittäminen
     Aalto Family Day 2022
     • Julkaistu:
     • Päivitetty: