Tapahtumat

Aalto in Space -avaruusnäyttely

Nanosatelliitteja, kaukokartoitusta ja mustien aukkojen havainnointia. Tule katsomaan, mitä aaltolaiset avaruudessa tekevät – ja kokemaan virtuaalimatka avaruuteen!
BepiColombo

Otaniemen avaruushistoria yltää vuosikymmenten päähän. Otaniemessä suunniteltiin avaruuslaitteita jo 1960-luvulla, otettiin vastaan ensimmäiset satelliittitelevisiolähetykset 1970-luvulla ja oltiin rakentamassa ensimmäisiä suomalaisia avaruuteen lähetettyjä instrumentteja 1980-luvulta alkaen.

Aalto avaruudessa -näyttely keskittyy kuitenkin siihen, mitä kaikkea Aallossa on meneillään avaruustutkimuksen ja -tekniikan alueella nyt - ja tulevaisuudessa. Suomen avaruustoiminta on parhaillaan huimassa nousussa, ja siitä on pitkälti kiittäminen Aallossa 2010-luvun alussa käynnistynyttä nanosatelliittibuumia. Aallosta ovat ponnistaneet muun muassa Iceye ja Reaktor Space Lab, jotka suunnittelevat jo kokonaisia satelliittilaivueita.

Dipolin avaruusnäyttelyssä on esillä luonnollisen kokoisia ja näköisiä satelliittimalleja ja  tutkimuslaitteita. Lisäksi kävijät pääsevät virtuaalimatkalle avaruuteen ainutlaatuisen, Aallossa alun perin tutkimuskäyttöön kehitetyn simulaation avulla.

Siinä missä nanosatelliitit ja kaukokartoitus ovat olennaisessa osassa avaruustekniikan kehittämisessä, on suuri osa tutkimuksesta keskittynyt avaruussään, Auringon, aurinkokunnassa olevan sähköisesti varatun kaasun ja kaukaisten mustien aukkojen havainnointiin. Tätä tutkimusta tehdään niin avaruudessa olevilla tutkimuslaitteilla kuin Maan päältä, esimerkiksi Metsähovin radiotutkimusasemalla.

Näyttelyllä on myös taiteellinen puolensa: Karoliina Paatoksen Terrella Cubica on  tekninen taideteos, joka näyttää miten revontulet syntyvät maapallon napojen ympärille.

Kaikille avoin ja maksuton näyttely on avoinna Dipoli Galleryssa 21.syyskuuta – 19. lokakuuta 2018.

Dipolin aukioloajat arkisin  7.45-21.45 ja lauantaisin 9.30-21.45
Simulaatiota voi kokeilla arkisin klo 12-13.
Lue lisää Aalto in Space -sivustolta

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu