Sähköistyvä yhteiskunta

Sähköistymisen termipankki

Tutustu sähköistymiseen liittyvään sanastoon.

Kriittiset raaka-aineet

Kriittiset raaka-aineet ovat modernin talouden ja yhteiskunnan kannalta elintärkeitä raaka-aineita, joiden saatavuuteen liittyy riskejä. Esimerkiksi harvinaisten maametallien osalta Euroopan unioni on täysin riippuvainen Kiinasta. EU ylläpitää listaa kriittisistä raaka-aineista. Listan raaka-aineista moni on erittäin tärkeässä roolissa vihreässä siirtymässä, kuten harvinaiset maametallit ja akkuteollisuuden kannalta tärkeät koboltti ja litium.

Harvinaiset maametallit

Harvinaisia maametalleja on yhteensä 17. Niitä ovat esimerkiksi kestomagneettien valmistuksessa käytettävä neodyymi ja elektroniikkalaitteiden värinäytöissä käytettävä terbium. Nimestään huolimatta metallit eivät varsinaisesti ole harvinaisia maankuoressa, mutta käytännössä niiden louhinta ja etenkin jalostus on keskittynyt lähes täysin Kiinaan. Harvinaisten maametallien prosessointi on työlästä ja erotus vaikeaa niiden kemiallisten samankaltaisuuksien takia.

Metallien kiertotalous

Metallit ovat kierrätyskelpoisia raaka-aineita, joiden arvo kasvaa kysynnän myötä. Metallien kiertotaloudella tarkoittaa sitä, että raaka-aine pysyy kierrossa mahdollisimman pitkään vaikkapa uusien tuotteiden materiaalina. Esimerkiksi teollisuuden sivuvirroista tai käytetyistä älypuhelimista voi ottaa metalleja talteen ja hyödyntää muussa jatkokäytössä.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty: