Palvelut

Verokortti ja tulolajit

Suomen Verohallinto erottaa henkilölle maksettavat tulot omiin kategorioihinsa. Tässä ohjeessa keskitytään seuraaviin tulolajeihin: palkka, työkorvaus ja käyttökorvaus. Jokaiselle tulolajille haetaan oma verokortti. Tulolaji määräytyy sen mukaan, millaisesta työsuorituksesta on kyse. Tulolajista riippuen myös ansiosta tehdyt vähennykset vaihtelevat.

Loading table of contents

Palkka

Palkkaa maksetaan työsuhteessa oleville henkilöille, joiden kanssa Aalto-yliopisto on solminut työsopimuksen. Palkkatuloksi katsotaan myös sellaiset kertaluontoiset palkkiot, jotka rinnastetaan työsuhteessa tehtyyn työhön. Näissä Aallolla on työnjohto-oikeus, työ tehdään Aallon ohjeiden mukaisesti, Aallon tiloissa ja Aallon tarjoamilla työvälineillä. Palkkatulosta peritään ennakonpidätys saadun verokortin mukaisesti sekä kaikki lain mukaiset sivukulut.

Esimerkkejä palkkioista, jotka maksetaan palkkatulona: (palkkio-järjestelmässä kategoriat Separate Fee, Hourly Teacher Fee ja Assignment Fee)

 • satunnainen opetus, joka sisältää opetuksen suunnittelua, arviointia tms. (puhekielessä usein tuntiopetus)
 • lyhytkestoinen muu työsuoritus
 • tentinvalvonta, pääsykoe- ym. valvonnat
 • kokeiden, harjoitusten ym. korjaustehtävät
 • kokouspalkkiot
 • vastaväitös, kun vastaväittäjä on Suomessa yleisesti verovelvollinen henkilö

Palkkatuloa varten tarvitset palkkatulon verokortin. Palkkatulon verokortti on verokorteista yleisin ja Verottaja laskee sen automaattisesti kaikille, joilla on ollut palkkatuloja edellisenä vuonna. Verottajan laskema verokortti on aina arvio. Jos tuloihisi tulee muutoksia verovuoden (tammikuu-joulukuu) aikana, sinun vastuullasi on tarvittaessa teettää muutosverokortti, johon päivität arvion tulojesi euromäärästä.

Muutosverokortin pääset tekemään OmaVero-palvelussa.

Jos palkkatulon verokortin tulorajasi tulee täyteen ja et ole muuttanut tietoja OmaVero-palvelussa korkeammalle tulorajalle, peritään ennakonpidätys korkeamman lisäprosentin mukaan. Aallon palkkatiimi ei korjaa ennakonpidätyksiä sen jälkeen, kun ne on peritty palkasta. Verottaja tekee kaikki korjaukset verotukseen ennakonpidätyksen perimisen jälkeen.

Palkkapäivät ja palkka-aineiston aikataulut

Aallon palkanmaksupäivät ja eräpäivät aineiston toimittamiselle.

Huomaa, että muutosverokortti tulee hakea noin 2 viikkoa ennen varsinaista maksupäivää. Eräpäivät löydät täältä.
Aalto festival tents

Työkorvaus

Työkorvausta maksetaan henkilölle, joka ei ole työsuhteessa Aaltoon. (Työsuhteessa oleville työkorvaus on palkkatuloa.) Työkorvaus on siis korvaus, joka maksetaan tehdystä työstä, mutta joka ei ole palkkaa. Käytännössä määritelmä on päinvastainen palkkatulolle: Aallolla ei tällöin ole työnjohto-oikeutta, vaan työn tekijä päättää itse miten, missä ja milloin työnsä toteuttaa. Työkorvauksesta peritään ennakonpidätys haetun verokortin mukaisesti sekä osa sivukuluista.

Esimerkkejä palkkioista, jotka maksetaan työkorvauksena: (palkkio-järjestelmässä kategoria Fee Payments for Trade Income)

 • asiantuntijalausunnot
 • opinnäytetyön esitarkastukset
 • kielentarkastukset
 • erilaiset tenure track -arvioinnit
 • vastaväitös, kun vastaväittäjä on Suomessa rajoitetusti verovelvollinen henkilö

Työkorvausta varten tarvitset työkorvauksen verokortin. Työkorvauksen verokorttia ei lasketa sinulle automaattisesti. Hae työkorvauksen verokorttia samalla periaatteella kuin palkan verokorttia: ilmoita euromääräinen arvio, paljonko työkorvausta sinulle tullaan maksamaan verovuoden (tammikuu-joulukuu) aikana. Valmiissa verokortissa (PDF) näkyy veroprosenttien alla teksti ”Verokortti koskee työkorvausta”.

Työkorvauksen verokortin pääset tekemään OmaVero-palvelussa näillä Verottajan ohjeilla.

Huomaathan, että palkkatulon verokorttia ei voida käyttää työkorvauksen verottamiseen. Mikäli et ole hakenut työkorvausta varten omaa verokortti, peritään korvauksesta ennakonpidätystä 60 % (rajoitetusti verovelvollisilta ulkomaalaisilta 35 %).

Jos työkorvauksen verokortin tulorajasi tulee täyteen, etkä ole hakenut muutosverokorttia korkeammalle tulorajalle, ennakonpidätys peritään korkeamman lisäprosentin mukaan. Aallon palkkatiimi ei korjaa ennakonpidätyksiä sen jälkeen, kun ne on peritty. Verottaja tekee kaikki korjaukset verotukseen ennakonpidätyksen perimisen jälkeen.

Käyttökorvaus

Käyttökorvaus on korvaus käyttö- tai tekijänoikeudesta. Aallossa maksetut käyttökorvaukset ovat veronalaista ansiotuloa. Käyttökorvauksesta peritään ennakonpidätys haetun verokortin mukaisesti.

Esimerkkejä palkkioista, jotka maksetaan käyttökorvauksena: (palkkio-järjestelmässä kategoria Compensation for Use)

 • koehenkilölle maksettava rahallinen korvaus
 • keksinnöistä ja patenteista maksettavat palkkiot
 • rojaltit
 • korvaus esim. kirjallisen teoksen/taideteoksen/valokuvan käyttämisestä

Käyttökorvausta varten tarvitset käyttökorvauksen verokortin. Käyttökorvauksen verokorttia ei lasketa sinulle automaattisesti. Hae käyttökorvauksen verokorttia samalla periaatteella kuin palkan verokorttia: ilmoita euromääräinen arvio, paljonko käyttökorvausta sinulle tullaan maksamaan verovuoden (tammikuu-joulukuu) aikana. Valmiissa verokortissa (PDF) näkyy veroprosenttien alla teksti ”Verokortti koskee käyttökorvausta”.

Käyttökorvauksen verokortin pääset tekemään OmaVero-palvelussa näillä Verottajan ohjeilla.

Huomaathan, että palkkatulon verokorttia ei voida käyttää käyttökorvauksen verottamiseen. Mikäli et ole hakenut käyttökorvausta varten verokorttia, peritään korvauksesta ennakonpidätystä 60 % (rajoitetusti verovelvollisilta ulkomaalaisilta 35 %).

Jos käyttökorvauksen verokortin tulorajasi tulee täyteen, etkä ole hakenut muutosverokorttia korkeammalle tulorajalle, ennakonpidätys peritään korkeamman lisäprosentin mukaan. Aallon palkkatiimi ei korjaa ennakonpidätyksiä sen jälkeen, kun ne on peritty. Verottaja tekee kaikki korjaukset verotukseen ennakonpidätyksen perimisen jälkeen.

Suomessa rajoitetusti verovelvollinen henkilö

Suomessa rajoitetusti verovelvollinen henkilö on ulkomaalainen, jonka Suomessa oleskelu kestää enintään 6 kk. Jos oleskelu Suomessa kestää pitempään, ulkomaalaista henkilöä käsitellään verotuksessa kuten suomalaistakin henkilöä.

Rajoitetusti verovelvollisilta peritään ennakonpidätyksenä 35 % lähdevero Suomessa tehdystä työstä, jos henkilö ei toimita verokorttia. Jos verokortti toimitetaan, tulee myös rajoitetusti verovelvollisen huomioida minkälaista tuloa hänelle maksetaan ja toimittaa tulolajin mukainen verokortti. Ulkomailla tehdystä työstä ei peritä Suomeen veroja tai mitään sivukuluja.

Rajoitetusti verovelvollisen verotuksesta löydät lisää tietoa Verottajan sivuilta.

Ota yhteyttä

Jos tarvitset tarkempaa ohjeistusta verotusasioissa, otathan suoraan yhteyttä Verottajaan.

Aallon palkkatiimi ([email protected]) auttaa, jos sinulla on kysymyksiä palkkaasi/palkkioosi tai perittyyn ennakonpidätykseen liittyen. 

Palkkatiimin yhteyshenkilöt

Aallon palkkatiimi käsittelee kaikkien koulujen ja U-tason palkanlaskentaan liittyviä asioita. Parhaiten tavoitat tiimiläiset ottamalla yhteyttä sähköpostilla.

Palkkatiimin yhteystiedot
People at Learning center

Lisää aiheesta

Henkilötiedot, pankkitili ja verokortti

Palkanmaksuun vaadittavat henkilö- ja pankkitiedot lisätään Workday-järjestelmässä ja yleisesti verovelvollisten työntekijöiden verokortit saadaan pääsääntöisesti suoraan Verottajalta.

Keltainen Aalto-kynä

Henkilöstöpalveluiden (HR) yhteystiedot

Löydät oman yksikkösi henkilöstöpalveluiden yhteyshenkilön tämän sivun kautta.

People biking in front of Väre and ABloc
Tätä palvelua tarjoaa:

Henkilöstöpalvelut

Löysitkö tästä tarvitsemasi tiedon? Jos et, ota meihin yhteyttä.
 • Julkaistu:
 • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu