Palvelut

Runkoverkko

Aalto-yliopiston runkoverkko yhdistää toisiinsa Aalto-yliopiston kampusalueiden lähiverkot ja palvelut sekä tarjoaa yhteyden Internetiin.

Runkoverkkoon liittyviä peruspalvelupyyntöjä (esim. palomuurimuutoksia tai -avauksia) voi luoda seuraavalla lomakkeella:

Verkkotilauslomake

Ominaisuudet

Aalto IT vastaa runkoverkon ylläpidosta ja kehityksestä.

Runkoverkon infrastruktuuriin kuuluvat verkon aktiivilaitteet ja kaapelointi. Aktiivilaitteita ovat mm. reitittimet ja palomuurit. Runkoverkossa käytetään pääasiassa nopeudeltaan 1 Gbit/s – 100 Gbit/s optisia yhteyksiä.

Aalto-yliopiston runkoverkko on rakennettu siten, että Töölön, Mikkelin, Lahden, Porin ja Vaasan kampukset on yhdistetty Otaniemen kampukseen kahdella eri reittejä kulkevalla optisella yhteydellä. Kaikkien yhteyksien nopeus on 10 Gbit/s, paitsi Porin ja Mikkelin, joiden yhteyksien nopeus on 1 Gbit/s.

Kaikkien Aalto-yliopiston kampusten internet-yhteys kulkee Otaniemen kautta. Yhteys on kahdennettu, joten pääyhteyden katketessa siirrytään automaattisesti käyttämään varayhteyttä. Pää- ja varayhteys on myös päätetty eri laitteisiin vikasietoisuuden lisäämiseksi. Pääyhteyksien katketessa siirrytään automaattisesti käyttämään varayhteyksiä.

Valopolkutekniikan avulla kampuksille voidaan tuoda erillisiä liittymiä Funet-verkkoon paljon tiedonsiirtokapasiteettia vaativaa tutkimustyötä tai muuta projektia varten. Näitä kutsutaan XWDM-valopoluiksi. Valopolut voidaan hankkia tilapäiseen tai pysyvään käyttöön. Palvelu toteutetaan yhteistyössä Funet-organisaation kanssa. Kustannuksista vastaa yhteyden tilaaja. Kustannukset koostuvat valopolun perusmaksusta, tarvittavista laitehankinnoista sekä Funet-liityntäpisteen ja valopolun päätepisteen välisen optisen kuidun vuokrasta.

Erillisten valopolkujen kustannukset ja toimitusaika riippuvat valopolun päätepisteen ja Funetin liityntäpisteen välisen kuidun saatavuudesta ja hinnasta sekä Funetin DWDM-verkossa vapaana olevasta kapasiteetista. Tilaukset erillisille valopoluille kannattaa tehdä mahdollisimman aikaisin, jotta valopolku on mahdollista toimittaa ajoissa. Valopolut voivat olla valtion rajat ylittäviä, jos Funet pystyy tarjoamaan sopivaa kapasiteettia.

Tarpeen mukaan Aalto IT voi myös tarjota yksiköiden käyttöön Aalto-yliopiston omistuksessa olevaa kuituinfrastruktuuria (lähinnä Otaniemen kampuksen alueella). Mikäli jo olemassa oleva kuituinfrastruktuuri ei vastaa yksiköiden tarpeita, voidaan kuituja tarpeen mukaan asentaa lisää.

Rajoitukset

Runkoverkon liikennettä suodatetaan verkkojen välillä ja ulkorajalla nykyaikaisella palomuuriratkaisulla.

Liikennettä Aalto-yliopiston verkosta Internetiin ei pääsääntöisesti rajoiteta, mutta Internetistä sisäänpäin liikennöinti on sallittu ainoastaan seuraaviin verkkoihin ja palveluihin:

  • Etäkäyttöön tarkoitettujen palveluiden palvelimet
  • VPN-yhteyden kautta kaikki palvelut, joiden etäkäyttö on sallittua
  • Erityiset verkot, joiden katsotaan olevan osa Internetiä (mm. tutkimusverkot, joista tarjotaan palveluita Internetiin).

Tuki

Palveluun liittyvissä kysymyksissä ja ongelmatilanteissa lähetä palvelupyyntö: servicedesk.aalto.fi Käyttäjätuki palvelee IT Servicedeskin aukioloaikoina.

Tätä palvelua tarjoaa:

IT-palvelut

Löysitkö tästä tarvitsemasi tiedon? Jos et, ota meihin yhteyttä.
  • Julkaistu:
  • Päivitetty: