Palvelut

Koulutusaineistot

Sekä tutkijoiden että tukihenkilöstön datanhallintaa koskevien taitojen ja tietojen parantamiseksi on monia erilaisia koulutusaineistoja.

Miksi tutkimusdatan hallintaan (Research Data Management, RDM) liittyvät taidot ovat tärkeitä tutkijoille?

  • Datanhallintaan liittyvät taidot ja tiedot ovat edellytys datan laadun, dokumentoinnin ja datan säilyttämisen ja uudelleenkäytön varmistamiselle.
  • Datanhallinnan taitoja tarvitaan erityisesti tutkimusprosessin alussa, kun kirjoitetaan aineistonhallintasuunnitelmia tutkimusrahoittajan vaatimusten täyttämiseksi.
  • Ennen keräysvaiheen aloittamista kaikkien lupien ja lisenssien on ehdottomasti oltava kunnossa.
  • Datanhallintaan liittyvää tietämystä tarvitaan myös datan avaamisessa.

Aalto-yliopisto tarjoaa koulutusta datanhallinnasta ja avoimesta tieteestä

Syksyn 2021 koulutusten tiedot päivitetään tälle sivulle myöhemmin.

Aalto-yliopiston webinaaritallenteet Youtubessa

Aalto Research Services -kanavaSoittolista: Research Data Management and Open Science Spring 2021Soittolista: Research Data Management Autumn 2020Huomaathan, että kaikkia tallenteita ei julkaista Youtubessa.

Koulutuskalenteri

Avaa kalenteri tästä tai Lisää kalenteri omaan kalenteriisi (.ics-tiedostona)

Huomaathan, että kalenteri sisältää toistaiseksi vain kevään 2021 koulutukset.

Muu aineisto

Video-ohje aineistonhallintasuunnitelmista (CSC IT Centre for Science)

 

Ota yhteyttä osoitteeseen [email protected], jos

  • tarvitset lisätietoja tai haluat ehdottaa aihetta tulevia koulutuksia varten
  • haluat henkilökohtaista neuvontaa (tutkijat ja tutkimusryhmät)
  • haluat tilata koulutuksen/työpajan tutkimusdatan hallinnasta ja avoimesta tieteestä (esimerkiksi laitokselle, tutkimusryhmälle, projektille tai tohtoriopiskelijoille).

Arkisto

Arkisto sisältää aiempien koulutusten kalvoja ja esitystallenteita.

Työkaluja

 ACRIS - Avoimiin julkaisuihin liittyviä tietoja kootaan ACRIS-tutkimustietojärjestelmään. ACRIS on myös Aallon tutkimusdatan metadataluettelo.

Visual Resource Centre (VRC) - VRC-palvelu auttaa löytämään ja käyttämään hyvälaatuisia, luotettavia ja ajankohtaisia kuvatiedonlähteitä monista eri aiheista. VRC tarjoaa maksutonta kuva-aineistoihin liittyvää koulutusta, joka on avointa kaikille Aalto-yliopiston opiskelijoille, tutkijoille ja henkilökunnalle. Koulutuksessa käsitellään myös tekijänoikeuksia ja Creative Commons -lisenssejä.

Tutkijatunnisteet ja -profiilit, esim. ORCID. Tutkijatunnisteiden tarkoitus on vähentää ongelmia, joita tutkijoiden nimiin liittyvät epäselvyydet aiheuttavat. Aalto-yliopisto suosittelee ORCID-tunnisteen käyttöä.

Koulutusaineistoja

Koulutuksen nimi

Kohderyhmä ja sisältö

Muuta huomioitavaa

Arviointi

CSC Data Management Youtube -kanava Lyhyitä ohjevideoita tutkimusdatan hallinnasta, esim. aineistonhallintasuunnitelmista (DMP) ja FAIR-datapalveluista.    
Open Science and Research Management course Kohdryhmiä ovat tutkijat ja tohtoriopiskelijat. Kurssin tarjoaa perustiedot ja katsauksen keskeisiin avoimeen tieteeseen ja tutkimusdatan hallintaan liittyviin käsitteisiin tutkimusympäristössä Kurssin tuottaa Kungliga Tekniska Högskolan (Ruotsi)  

Expert tour guide on Data Management

Tämän verkkokurssin kohdeyleisöä ovat yhteiskuntatieteiden tutkijat, mutta se on hyödyllinen kaikille tutkijoille, jotka työskentelevät tutkimukseen osallistuvilta henkilöiltä saatavan määrällisen ja laadullisen datan kanssa.

Kurssin tuottaa Euroopan yhteiskuntatieteellisten data-arkistojen infrastruktuuriyhteenliittymä CESSDA ERIC (the Consortium of European Social Science Data Archives European Infrastructure Consortium).

Kokonaisvaltainen kurssi on hyvin jäsennelty, ja sitä on helppo seurata. Suositellaan!

University of Bristol: Research data bootcamp

Tämä 30-minuuttinen verkko-opastus soveltuu kaikille yliopiston jäsenille, jotka tekevät digitaalisuuteen jollakin tavalla liittyvää tutkimusta

 

Opastus tarjoaa paljon tietoa, ja sitä on helppo seurata.

Mantra Research Data Management Training

Mantra on verkkokoulutuskurssi, jossa perehdytään koko tutkimusdatan hallinnan prosessiin. Mantra jakautuu yhdeksään oppimismoduuliin: dokumentointiin ja metadataan, datanhallinnan suunnitteluun, jakamiseen, järjestämiseen, säilyttämiseen ja turvallisuuteen. Kurssissa esitellään tutkimusdatan hallintaa yleisesti mutta ei anneta vastauksia nimenomaisiin käytännön kysymyksiin.

Mantra on kehitetty Edinburghin yliopistossa, ja Edinburghin yliopiston kirjastonhoitajat päivittävät sitä.

 

Avoimen tieteen verkkokurssi/ An open introductory course into the practices of Open Science

Avoimessa johdantokurssissa avoimen tieteen käytännöistä selitetään, miten avoimen tieteen nykyisiä tuotoksia voidaan hyödyntää mahdollisimman hyvin. Kurssi sopii kaikille avoimesta tieteestä kiinnostuneille.

Suurin osa kurssista on suomeksi, mutta jotkin osat ovat saatavilla englanniksi (esim. Open Access as the basic principle of science, Research planning that enables Open Access, Open Science Knowledge Test).

 

Finnish Doctoral Studies Network course on open science

Kuukauden kestävä kurssi (tai pidempään, mikäli opiskelet itsenäisesti) esittelee avoimen tieteen perusasiat. Kurssi koostuu neljästä kokonaisuudesta: avoin tiede, avoin julkaiseminen, avoin data ja avoin tutkimusprosessi.

Kurssi sopii erinomaisesti vasta-alkajille.

Paljon videoita ja lisämateriaalia Pääsy kurssiin Haka autentikoinnin kautta.

 

Hyvä peruskurssi

Open Science training content by FOSTER

Laaja kokoelma koulutuksia eri aiheista: avoin tiede, tekstin- ja datanlouhinta, vastuullinen tutkimus ja innovaatiot. Kursseja voi lukea ja sisältöä ladata ilmaiseksi, mutta rekisteröityminen kurssille on usein pakollista.

 

FOSTER Plus (Fostering the practical implementation of Open Science in Horizon 2020 and beyond)  on kahden vuoden EU-rahoittenen projekti, johon osallistuu 11 kumppania kuudesta eri maasta.

 

The Australian National Data Service guides and other resources

Kokoelma ohjeita ja resursseja Australian kansalliselta datapalvelulta. Lue lisäksi ohjeita matadatasta, viitaamisesta ja FAIR-periaatteista sivulta https://www.ands.org.au/working-with-data

The Australian National Data Servicen (ANDS) tarkoituksen on nostaa Australian tutkimusdatan arvoa tutkijoille, tutkimusorganisaatioille ja valtiolle.

 

CSC:n asiakaskoulutus Koulutuksia tieteellisestä laskennasta, tiedonhallinnasta ja tietoverkoista.    

Käsikirjat

Käsikirjassa käsitellään avoimen tieteen ja tutkimuksen tärkeimpiä aiheita.

Yhteiskuntatieteellisen tietoarkiston ohjeet auttavat ymmärtämään datanhallintaan liittyviä aiheita tutkimusdatan elinkaaren näkökulmasta. Ohjeissa on kahdeksan aihetta: datan hallinnan ja uudelleenkäytön tarkoitus, aineistonhallinnan suunnittelu, tiedottaminen tutkimukseen osallistujille, määrällisen ja laadullisen datan käsittely, anonymisointi ja säilytys. Kaikkien tutkimusalojen tutkijat hyötyvät kattavista ohjeista, mutta eniten ne hyödyttävät kyselyitä ja tekstidataa käyttäviä tutkijoita.

Ryhmä avoimen tieteen harrastajia aloitti helmikuussa 2018 luoda avointa, elävää käsikirjaa avoimen tieteen koulutuksista. Korkealaatuiset koulutukset ovat välttämättömiä, kun pyritään muuttamaan toimintakulttuuria ja toteuttamaan avoimen tieteen periaatteita. Koulutusten aiheet vaihtelevat avoimuuden käsitteistä ja periaatteista esimerkkeihin ja käytännön ohjeistukseen.

CSC Tieteen tietotekniikan keskuksen opas tarjoaa apua tutkimusdatan hallinnan eri vaiheisiin.

Ehdota uutta aineistoa tähän luetteloon

Edellä kuvatut koulutusaineistot ovat suosittelemiamme aineistoja. Ehdota rohkeasti uusia lähteitä luetteloon. Arvostamme apuasi! Ota yhteyttä osoitteisiin [email protected] ja [email protected] 

Tutkimusdatan hallinnan ohjeet

Näillä linkeillä voit selata tutkimusdatan hallinnan ohjeita.

People talking with each other

Tutkimusdatan hallinta

Tutkimusdatan hyvä hallinta on osa laadukasta tutkimusprosessia ja luo kilpailuetua. Sivu kokoaa Aalto-yliopiston tuen, palvelut ja ohjeet tutkimusdatan hallintaan.

Palvelut
Tätä palvelua tarjoaa:

Tutkimus- ja innovaatiopalvelut

Löysitkö tästä tarvitsemasi tiedon? Jos et, ota meihin yhteyttä.
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu