Palvelut

FAIR-periaatteet

FAIR on lyhenne, jota käytetään kuvaamaan hyviä käytäntöjä tutkimusaineistojen avaamisessa. Tavoitteena on edistää aineistoja, jotka ovat löydettäviä, saavutettavia, yhteentoimivia ja uudelleenkäytettäviä.
Fuel cell research. Photo: Aalto University/Adolfo Vera

FAIR-periaatteet

Aalto-yliopiston Avoimen tieteen ja tutkimuksen linjaus kannustaa avaamaan tutkimusaineistoja FAIR-periaatteiden mukaisesti. Nykyään myös rahoittajat, kuten Euroopan Komissio ja Suomen Akatemia, pyytävät hakijoita kertomaan miten he aikovat soveltaa FAIR-periaatteita tutkimusaineistonsa avaamisessa. Vaikka FAIR-periaatteiden toteuttaminen voi vaikuttaa monimutkaiselta, on useita pieniä käytännön toimia, joilla päästä alkuun.

 

Yllä olevia neuvoja seuraamalla aineistosi on jo varsin pitkällä FAIR-periaatteiden toteuttamisessa. Heille, jotka ovat kiinnostuneita tutkimaan FAIR-periaatteiden mahdollisuuksia tarkemmin, löytyy kiinnostavaa lisälukemista alla.

  • Go FAIR tarjoaa erinomaisen yleiskatsauksen FAIR-periaatteista ja niiden soveltamisesta käytännössä (englanniksi)
  • Suomen kansallinen Avoimen tieteen opas FAIR-periaatteista (englanniksi)
  • Tanskan kansallisen Tutkimustietofoorumin How to FAIR -sivusto tarjoaa runsaasti informaatiota sekä pieniä tietovisoja aiheesta.
Aalto University BIZ main building, photographer Mika Huisman

Aalto-yliopiston avoimen tieteen ja tutkimuksen linjaus

Avoimen tieteen tavoitteena on vastuullinen tutkimus ja yhteiskunnallinen vaikuttavuus. Avoin tiede tarkoittaa tieteellisten julkaisujen, tutkimusdatan, menetelmien, koodien, oppimateriaalien ja infrastruktuurien avoimutta. Avoimuus on pääkeino, kun halutaan nostaa Aalto-yliopiston tutkimuksen vaikuttavuutta.

Avoin tiede ja tutkimus
The image is from Aalto University material bank

Tutkimusdatan dokumentointi, kansioiden organisointi ja data-arkistojen metadata

Tutkimusdatan dokumentointi, organisointi sekä aineistojen julkaiseminen ja kuvaaminen data-arkistoissa auttavat varmistamaan tutkimustietojesi saavutettavuuden ja ymmärrettävyyden.

Palvelut
Kuva oppimiskeskuksen sisätiloista. Kuvassa etualalla opiskelija istuu lukemassa kirjaa vihreässä tuolissa. Taka-alalla kaksi opiskelijaa keskustelee pyöreän pöydän ääressä., photo Tuomas Uusheimo

Tutkimusdatan jakaminen ja julkaiseminen

Yleiskatsaus ja ohjeita tutkimusdatan julkaisemisen ja jakamisen palveluihin.

Palvelut

Palaa tutkimusdatan hallinnan pääsivulle

People talking with each other

Tutkimusdatan hallinta ja avoin tiede

Tutkimusdatan hyvä hallinta on osa laadukasta tutkimusprosessia ja luo kilpailuetua. Sivu kokoaa Aalto-yliopiston tuen, palvelut ja ohjeet tutkimusdatan hallintaan.

Palvelut
Tätä palvelua tarjoaa:

Tutkimus- ja innovaatiopalvelut

Löysitkö tästä tarvitsemasi tiedon? Jos et, ota meihin yhteyttä.
  • Julkaistu:
  • Päivitetty: