Palvelut

Aalto Public Mac

Yhteiskäyttöiset Mac-tietokoneet (mm. luokkakoneet) tunnetaan termillä public Mac.

Helmikuusta 2023 lähtien public Mac asennukset tehdään tavalla mikä poikkeaa vanhasta.

Aalto Macceja hallitaan modernilla laitehallinnalla (MDM). Tämä sallii ajan tasaisten macOS-versioiden käyttämisen, toisin kuin vanha hallinta.

Samaan aikaan siirrymme pois verkkokotihakemistojen käytöstä. Macit käyttävät paikallisia kotihakemistoja.

Verkkokotihakemistoja ei enää käytetä. Kun kirjaudut koneeseen sisään, syntyy uusi paikallinen käyttäjätunnus. Tämä tunnus siivotaan pois joka yö, lisäksi saman päivän aikana, jos joku toinen kirjautuu koneeseen sisään. Paikallinen sisältö saattaa siis olla tallella vielä saman päivän aikana, jos piipahdat jossain muualla, mutta et voi luottaa siihen.

Huolehdi siis että tiedostot, joiden haluat säilyvän, ovat talletettuja jonnekin. Esimerkisi tiedostopalvelimelle 'home'. Se on paikka missä vanhan asennuksen verkkokotihakemistot ovat. Paikkaa voi ja kannattaa käyttää edelleen tiedostojen säilyttämiseen. Se ei ole vanhaan malliiin automaattisesti esillä, vaan siihen tulee erikseen ottaa yhteys (ks. FAQ sivun alaosassa).

OneDrive on myös hyvä säilytyspaikka.

Tunnusta ei siivota pois, jos olet koneessa yhä kirjautuneena kun tulee siivouksen ajankohta. Tämän ansiosta voit jättää pitkän renderoinnin pyörimään yön yli ja paikalliselle levylle talletettu data on vielä jäljellä. Toki varovaisempi tallettaisi renderöinnit suoraan verkkoon, kuten home-palvelimelle tai OneDriveen.

Public Mac login screen
Aalto Public Mac kirjautumisruutu
Public Mac login screen
Kirjautumisruutu

Kirjaudu käyttäen Aalto-sähköpostiasi:

[email protected] ja Aalto-salasana

Temp view after successfull login
Näyttö on kirjautumisen ajan mustana, älä huoli

Sen aikaa kun kone pyöräyttää käyttäjätunnuksesi koneelle, ruutu näkyy mustana. (Tulevaisuudessa mustan tilalla Aallon logo tms.)

You're greeted with a reminder to mind your data
Tervetuloa uuteen työpöytään

Ruudulla näkyy muistutus paikallisten tiedostojen katoavaisuudesta.

Pointers to Home server and OneDrive
Home-palvelin Dockissa ja OneDrive menupalkissa

Maapallon kuva on kotihakemistopalvelimen (home) pikavalinta.

Jos käynnistät OneDriven, sen ikoni näkyy menupalkissa.

Finder making sure that you want to connect to file server
Tuore käyttöjärjestelmä muistuttaa yli-innokkaasti tekemisistäsi

Kun yhdistyt tiedostopalvelimeen, Mac tahtoo varmistaa, että olet ajan tasalla siitä mitä tapahtuu. Tämä on miten Mac nykyään toimii. Saat ilmoituksia myös silloin kun kopioit dataa ohjelmasta toiseen. Tämä voi tuntua yliholhoavalta, mutta tämän ansioista paljastuu, jos joku haittaohjelma yrittää tehdä pahojaan sinun huomaamattasi. Tämä ominaisuus on paljastanut ohjelmia, jotka vakoilevat taustalla jokaista kopioi/sijoita -tapahtumaa.

Warning you get when an app accesses Documents the first time
Lupa kysytään ennen kuin ohjelmat saavat tehdä mitä tahansa

Osana tätä turvallisuutta korostavaa toimintatapaa Ventura kysyy lupaa ennen kuin ohjelmat saavat käsitellä Documents-, Desktop- ja Downloads-kansiota sekä ulkoista mediaa jne. Tähän pitää vain tottua.

Session locked
Lukittu Mac

Istunto lukkiutuu kun konetta ei käytä hetkeen. Koneen voi myös lukita Apple-menun alta, kun poistut sen ääreltä hetkeksi. Muista toki kirjautua ulos, kun olet lopettanut työskentelyn koneen parissa!

Talletettuasi tiedostosi muista kirjautua ulos.

Use file sharing to access home folder server
Vasemmalla tiedostopalvelimeen yhdistymistä, oikealla tiedostonäkymää

FAQ Missä ovat tiedostoni jotka olivat vanhoissa public Maceissa?

Kuten yllä mainittu, vanhojen public Maccien tiedostot ovat home-palvelimella (home, koko nimeltään home.org.aalto.fi). Voit yhdistyä palvelimelle Dockin pikavalinnalla. Tai käyttää menupalkin Siirry -> Yhdistä palvelimelle -komentoa.

Huomaa, että vanhan kotihakemiston nimi on 'data'. Se on sinulle jaettu kansio samalla tavalla kuin kansiot 'unix' ja 'windows'.
 

Tätä palvelua tarjoaa:

IT-palvelut

Löysitkö tästä tarvitsemasi tiedon? Jos et, ota meihin yhteyttä.
  • Julkaistu:
  • Päivitetty: