Home page

Palvelut

Aalto AI Assistant (entinen Aalto GPT)

Olitpa sitten opettaja, tutkija tai hallintohenkilö, Aalto AI Assistant, uusi tekoälytyökalumme, auttaa sinua päivittäisessä työssäsi.

AI Assistant on chat-perusteinen työkalu, joka on kytketty samaan kielimalliin kuin ChatGPT. Kuten kaikki kielimallit, AI Assistant tulisi nähdä vain tukena, joka saattaa myös tehdä virheitä. Voit käyttää sitä esimerkiksi käännöksiin, kielen tarkistamiseen, sisällön luomiseen, ideointiin jne. Pyri hakemaan nopeita vastauksia, tekemään oivalluksia, parantamaan tekstejäsi ja yksinkertaistamaan hallinnollisia tehtäviä. Säästä aikaasi.

AI Assistant on Aallon virallinen työkalu.

Kuinka käytät Aalto AI Assistantia
 

 1. Jos teet töitä Aallon verkon ulkopuolelta, laita VPN päälle 
 2. Siirry osoitteeseen ai.aalto.fi
 3. Valitse "LOGIN" palvelun oikeasta ylänurkasta
login to AI Assistant

Aalto-yliopiston henkilökunnalla on oikeus käyttää AI Assistantia. Tarkoituksena on tarjota opiskelijoille sisäänpääsy syksyllä 2024.
 

Perusasiat käyttöliittymästä

Aalto AI Assistantin painikkeet ja toiminnot ovat tarkoituksellisesti hyvin lähellä ChatGPT:n versiota.

 1. Aloita keskustelu haluamallasi kielellä

 2. ​Arvioi vastauksen laatua ja kopioi se tarvittaessa...

 3. …ja jatka keskustelua parantaaksesi vastauksia

 4. Vaihda kielimalleja (ja myöhemmin dataa) saadaksesi tarkempia vastauksia

 5. Edistyneet asetukset: kirjoita ja vastaanota pidempiä tekstejä muuttamalla tokenien lukumäärää

 6. Kululaskuri: seuraa kulujasi ja pidä kulut alle 30 eurossa/kuukausi. GPT 4 on 20 kertaa kalliimpi käyttää kuin GPT 3.5. 

Aalto AI Assistant user interface
Top menu in AaltoGPT

Päänavigaatio Aalto AI Assistantissa

 1. Tips-linkki: Tarkoitettu Aalto AI Assistantin kätevään käyttöön, antaa vinkkejä kysymyksien luomiseen, esittelee tyypillisiä käyttötapauksia jne.
 2. About-linkki: Täältä löytyy virallinen palveluiden sivu aalto.fi:ssä; tausta, rooli, roadmap
 3. Feedback-linkki: Tämän kautta voit antaa anonyymia palautetta; bugit, kysymykset, kehitysideat

Vaihda kielimallia

Kielimallit ovat chat-perusteisten AI-työkalujen aivot. Ne saavat keskustelut tuntumaan kuin keskustelisi ihmisen kanssa. ChatGPT ja Aalto AI Assistant molemmat tukeutuvat OpenAI:n GPT (yleisiin, jo koulutettuihin) kielimalleihin.

 1. Vaihda kielimallia vasemmasta alareunasta

 2. Valitse kielimalli, jonka kanssa haluat jutella, tarpeidesi mukaan:

 3. GPT 3.5 on Aallon oletuskielimalli. Se on maailman suosituin kielimalli. Se on nopea ja edullinen. Käytä sitä päivittäisiin kysymyksiin.

 4. GPT 4 on tarkoitettu edistyksellisempiin tehtäviin, kuten koodaamiseen. Se on koulutetumpi ja siten myös tarkempi kielimalli. Se on kuitenkin 20 kertaa kalliimpi kuin GPT 3.5 ja myös hitaampi vastauksissaan. Käytä ainoastaan, kun tiedät tarvitsevasi sitä.

 5. GPT 3.5 ja GPT 4 pitkille dokumenteille antavat sinun lisätä 3-5 kertaa pidempiä kyselyitä ja antavat myös paljon pidempiä vastauksia. Jotta saat mittakaavan:  Kysymys ja vastaus koko ketjussa voi tällöin olla n. 20 täyttä tekstisivua, jos keskustelu olisi Word-dokumenttina.

AI Assistant language model

Salli pidemmät kysymykset ja vastaukset valitsemalla sopivat pidemmille teksteille tehdyt kielimallit

Vakiokielimallit GPT 3.5 tai GPT 4 eivät mahdollista pitkiä kysymysten ja vastausten yhdistelmiä. Valitse siis alhaalla olevat "Long documents" -tyyppiset pitkien tekstien kielimallit, jotta voit esittää pidempiä kysymyksiä ja saada yksityiskohtaisempia vastauksia. Pituus mitataan tosiasiassa tokeneissa, mutta alla on karkea arvio sanojen määrästä asiakirjasivuilla.

Estimation of how long input and output each language model can offer
Karkea vertailu siitä, kuinka paljon tekstiä kysymyksessäsi ja tekoälyn vastauksessa on yhteensä: Neljä sivua tekstiä verrattuna kahteenkymmeneen sivuun tekstiä.

Millaisia sisältöjä voi käyttää Aalto AI Assistantissa

Voit käyttää julkisia, sisäisiä ja luottamuksellisia tietoja keskustellessasi Aalto AI Assistantin kanssa. Salainen sisältö ei ole sallittua.

What type of content to process in Aalto AI Assistant

Jos aiot käsitellä henkilötietoja (personal data), saattaa olla tarpeen tehdä tietosuojavaikutusten arviointi (DPIA) käyttötapaustasi varten. Muista myös muut ohjeet henkilötietojen käsittelystä: Tietosuoja  


Toimi näin, kun mietit, onko sinulla lupa kopioida ja liittää tekstiä henkilötiedoilla Aalto AI Assistantiin
 

Vaihe 1 - Kolme vaihtoehtoista skenaariota henkilötietojen käsittelyssä

Aloita hahmottamalla henkilötietojen tyypit (matalan riskin tiedot vs. erikoistyypit), mahdollisuus tekstin anonymisointiin ja sisällön käsittelymenetelmät sekä tarkoitukset, joita varten sisältöä käytetään.

What type of content to process in Aalto AI Assistant

Tekstit (sähköposteissa, asiakirjoissa tai kokousten pöytäkirjoissa), jotka sisältävät henkilötietoja, on joko anonymisoitava tai sinun tulee toimia seuraavasti:
 

Vaihe 2 - Ymmärrä henkilötietojen käytö yksityiskohtaisemmin
 

Lyhyesti. Skenaarioiden A ja C hahmotus on helppoa ja nopeaa. B, eli DPIA:n käytön tarve, vaatii enemmän aikaa.

A. Vähäriskiset tiedot, kuten nimet ja osoitteet, joita löytyy julkisista lähteistä, ovat yleensä nimensä mukaan vähäriskisiä ja sen vuoksi tällaista sisältöä voidaan kopioida (esim. sähköpostista) Aalto AI Assistantiin.

B. Käsittelymenetelmät ja tarkoitukset, joita varten henkilötietoja käytetään, vaikuttavat tarvetta tehdä tietosuojavaikutusten arviointi (DPIA). DPIA-prosessissa tunnistat ja pienennät tietosuojariskejä Aalto LEGAL -osaston avulla. 

C. Sisältöä, joka sisältää erityisiä henkilötietoluokkia, kuten poliittisia tai etnisiä tietoja, ei ole mahdollista kopioida ja käsitellä Aalto AI Assistantissa, ainakaan tällä hetkellä.

 

personal data scenarios with details

...

Photo_Kalle_Kataila

Work with Generative AI

Using generative AI every day is going to transform how you do your work in the next few months and years. This page gathers some current tips for your reference.

Services

TOP 10 - Usein kysytyt kysymykset

Aalto AI Assistant -pilotti

Tällainen palvelu vaatii jonkin verran pilotointia kerätäksemme palautetta sekä saadaksemme tietoa kustannuksista ja erilaisten käyttäjäryhmien tukitarpeista. Tässä ovat vaiheet, joissa pilotointi on suoritettu ja tullaan suorittamaan:

  When? Who?
Phase 1 Kesällä 2023 Legal + Developing team
Phase 2 Syyskuun 2023 lopussa IT-palvelut, PMT sekä monet johdon tiimit, ja monet valitut henkilöt eri toiminnoista ja tiimeistä
Phase 3 Lokakuun 2023 ja vuoden 2023 lopun välillä Jopa 500-600 käyttäjää
Phase 4 Maalis-huhtikuussa 2024 Koko Aallon henkilöstö


 

AI-palveluiden tiekartta vuodelle 2024, Aallossa

What's next in Aalto AI Assistant

Katso myös

Mixing table with lights on.

UKK - tuottava tekoäly (AI) ja Azure OpenAI

Usein kysyttyjä kysymyksiä ja vastauksia niihin tuottavasta tekoälystä ja Azure OpenAI:sta.

Palvelut
Aalto logo

Tekoälyn vastuullinen käyttö tutkimusprosessin aikana

Uudet tekoälytyökalut (AI) muuttavat asiantuntijatyötä. Miten niitä tulisi käyttää tutkimuksessa apuna vastuullisesti, hyvän tieteellisen käytännön periaatteiden mukaisesti? Näitä periaatteita ovat muun muassa tutkimuksen toistettavuus, vastuunkanto tutkimustulosten oikeellisuudesta, toisten tutkijoiden tekemän työn tunnustaminen ja kunnioittaminen, ja tiedon suojaus.

Palvelut
Light bulb

Vinkkejä opettajalle tekoälyn käytöstä opetuksessa

Opettajalle vinkkejä miten tekoälyn käyttöä opetuksessa voi huomioida

Palvelut
Light bulb

Vinkkejä tekoälyn käyttöön opiskelijoille

Vinkkejä, miten tekoälyä voi käyttää opiskelussa.

Palvelut
Tätä palvelua tarjoaa:

IT-palvelut

Löysitkö tästä tarvitsemasi tiedon? Jos et, ota meihin yhteyttä.
 • Julkaistu:
 • Päivitetty: