Lahjoita tulevaisuus

Rohkeita uudistajia

Aalto-yliopiston luovien alojen opinnot avaavat ovia tulevaisuuden tekijöille. Annaleena Hakola luotsaa menestyvää designyritystä. Kirsikka Vaajakallio kehittää yritysten toimintaa ympäri maailmaa. Tuukka Vartiaisella on näköalapaikka suomalaisen elokuvatuotannon kansainvälistymiseen.
ARTS-150 hero banner

Annaleena Hakola vietti lapsuutensa isosisänsä vuonna 1963 perustaman Hakola Huonekalu Oy:n tehtaan vieressä Etelä-Pohjanmaan Jurvassa. ”Koko perhe kasvoi yrittäjyyteen ja isä jatkoi yrityksen johtamista. Itse lähdin etsimään omia polkujani”, sanoo Hakola, joka kuvataidelukion jälkeen aloitti tekstiilisuunnittelun opinnot tuolloisessa Taideteollisessa korkeakoulussa. ”Tein omanlaiseni opintopolun ja opiskelin tekstiilin ohella graafista ja huonekalusuunnittelua sekä sisustusarkkitehtuuria.”

Annaleena Hakola Arts-150
Annaleena Hakola. Kuva: Amanda Aho

Kun Hakola suoritti maisteriopintoja, oltiin perheyritystä ajamassa alas. Oli vuosi 2013 ja näytti siltä, että huonekalujen valmistus käsityönä Suomessa oli tullut tiensä päähän. Samaan aikaan Hakola oppi kyseenalaistamaan asioita Aallon IDBM (kansainvälinen muotoilujohtaminen) -sivuaineohjelmassa. ”Syntyi ajatus perheyrityksen jatkamisesta. Päätin tehdä asiat täysin eri tavoin kuin alalla oli totuttu. Oivalsin, että pystyisin soveltamaan kaikkea Aallossa oppimaani Hakolan uudistamiseen.”

Hakolan johdolla yrityksessä tehtiin täysi liiketoimintamallin muutos. Perustettiin verkkokauppa, jonka kautta huonekaluja myydään suoraan kuluttajille. Vanhasta yrityksestä jäi nimi ja tuotannon jatkaminen Jurvassa. ”Aallon opinnoista on ollut hurjasti hyötyä työssäni. Huippuopettajat toivat kursseille kansainvälisen tason tietoa, jota suorastaan imin. Palaan jatkuvasti opiskeluaikaisiin muistiinpanoihini.”

Vuoden 2020 Perheyrittäjänä palkittu Hakola on kasvattanut pienestä perheyrityksestä lähes 40 henkilöä työllistävän menestyvän designfirman: ”Haluamme olla alan pioneeri ja osoittaa, että hyvä muotoilu, vastuullisuus ja kannattavuus kulkevat käsi kädessä. Paikallisuus on perheen dna:ssa. Tähyämme myös kansainvälisille markkinoille, mutta kestävyys edellä.”

Kuvassa Kirsikka Vaajakallio seisoo päällään musta paita ja katsoo kameraan.
Kirsikka Vaajakallio. Kuva: Meeri Koutaniemi

Palvelumuotoilun kansainvälistä kärkeä

Maisteriopintojen lopputyö Aalto-yliopiston muotoilun laitoksella avasi Kirsikka Vaajakallion silmät sille, kuinka paljon palvelumuotoilulla on annettavaa erilaisille organisaatioille. ”Tutkin palvelumuotoilun käyttöä henkilöstökokemuksen kehittämisessä ja sovelsin muotoilun menetelmiä Palmian työntekijöiden hyvinvoinnin edistämiseen”, sanoo Vaajakallio, Hellon Oy:n partneri ja johtava palvelumuotoilija.

Väitöstutkimuksessaan hän perehtyi suunnittelupelien käyttöön luovassa yhteissuunnittelussa. Vaajakallio oli maailman ensimmäisiä palvelumuotoilusta väitelleitä ja Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun sadas taiteen tohtori.

”Opinnot avasivat hyvät mahdollisuudet uran rakentamiseen. Tohtoritutkinnon lisäksi minulla oli käytännön kokemusta ja vahvat verkostot julkisiin ja yksityisiin yrityksiin, joiden kanssa tein tiivistä yhteistyötä väitöstutkimuksessa.”

Väitöstyön tuloksia Vaajakallio hyödyntää päivittäin työssään Hellonilla. Yrityksellä on Helsingissä ja Lontoossa noin 40 työntekijää. Mukana on iso joukko Aallon kasvatteja muotoilu- ja insinöörialoilta sekä kauppatieteistä. ”Pelillisten menetelmien hyödyntäminen esimerkiksi organisaatiomuutoksissa on ydinosaamistamme ja erottaa meidät kilpailijoista. Myös maisterityöni teemat ovat edelleen päivänpolttavia kysymyksiä.”

Hellon on alalla kansainvälisesti palkittu edelläkävijä, joka hyödyntää muotoilua kokonaisvaltaisesti organisaatioiden kehittämisessä. Asiakkaita on ympäri maailmaa. ”On helppo tehdä toimialariippumatonta työtä erilaisissa tiimeissä, kun jo yliopistossa kasvoi monialaisuuteen ja kansainvälisyyteen. Myös ison kuvan hahmottaminen sekä nälkä ja into uuden oppimiseen ovat Aallon peruja.” 

Sivukuva pohdiskelevasta Tuukka Vartiaisesta.
Tuukka Vartiainen. Kuva: Laura Mainiemi

Päämääränä oma paikka elokuvatuotannossa

Elokuvat ovat Tuukka Vartiaisen intohimo. Niinpä tuottajan opinnot Aallon elokuvataiteen ja lavastustaiteen laitoksella (ELO) olivat luontainen valinta. ELO on Suomen ainoa elokuvan ja lavastuksen koulutusta tarjoava yliopistotasoinen laitos.

”Opettajat ovat maan parhaita elokuva-alan ammattilaisia, jotka tuovat opetukseen kokemuksensa ja tietonsa. ELO:lla tutustuu isoon joukkoon huikeita tyyppejä, joilla on kaikilla sama päämäärä”, kertoo ELO:lla opiskeleva Vartiainen. ”Harjoitusprojekteissa saa turvallisesti harjoitella epäonnistumista. Osittain omalla ajalla tehtävät projektit ovat olennainen osa opintoja.” 

Elokuva-ala on murroksessa. Katselu on siirtymässä elokuvateattereista koteihin ja mobiililaitteisiin, kun suoratoistopalvelut tarjoavat jatkuvalla syötöllä uutta filmi- ja TV-sarjasisältöä. Alan osaajille riittää töitä. Suomessa kuvataan isoja kansainvälisiä tuotantoja ja myös suomalaistuotantoja tehdään ulkomailla. ”Elokuvia tekevien taiteilijoiden työ on muuttaa passiivisia haaveita aktiiviseksi intohimoksi. Taide muistuttaa meitä siitä, että elämä voi olla luovaa.”

Teksti: Marjukka Puolakka 

Juhli kanssamme 150-vuotiasta Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulua!

Veistokoulusta vuonna 1871 alkunsa saanut ja sittemmin Ateneumissa vahvistunut luovien alojen koulutus on vuosikymmenten aikana muuttanut muotoaan, mutta pysynyt aina yhteiskunnallisen muutoksen suunnannäyttäjänä. Tänä vuonna Aalto-yliopiston taide ja muotoilu sijoittui maailman 6. parhaaksi QS World University Rankingsin vertailussa.

Ole mukana varmistamassa, että Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun koulutus on maailman kärkeä myös tulevaisuudessa! Lahjoittamalla autat:

  • kehittämään uudenlaista ajattelua ja ratkaisuja, joilla luodaan kestävää kehitystä
  • kouluttamaan ennakkoluulottomia ongelmanratkaisijoita
  • tuottamaan ymmärrystä, jonka avulla yritykset ja päätöksentekijät voivat tehdä kestäviä ja eettisiä valintoja. 
ARTS-150 hero banner

Juhli kanssamme 150-vuotiasta Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulua!

Tule mukaan rakentamaan maailmaa, jossa radikaali luovuus ratkaisee yhteiskunnan suuria haasteita. Lahjoittamalla tuet ennakkoluulottomien ongelmanratkaisijoiden koulutusta.

Lahjoita tulevaisuus
Aalto ARTS 150 years visuals

Uusi verkkolehti juhlistaa monialaista osaamista

Inspiroivia sisältöjä, tulevaisuuden ratkaisuja ja runsasta visuaalista kerrontaa. Tätä kaikkea tarjoaa uusi verkkolehtemme.

Uutiset
Aalto ARTSin virtuaalinen ystäväkirja Instagramissa, tekijät Hanna-Kaisa Eskelinen ja Milena Rinne

Koulumme ystävä, kirjoita ystäväkirjaamme!

Virtuaalinen ystäväkirja on auki Instagramissa - täytä opiskelumuistosi, tärkein oppisi ja tägää mukaan ystäväsi.

Uutiset
ARTS-150 colourful logo

Lahjoita 150-vuotiaalle Taiteiden ja suunnittelun korkeakoululle

Rakennetaan yhdessä kestävämpi tulevaisuus

Ota yhteyttä

 Raila Tapio

Raila Tapio

Asiantuntija, lahjoittajasuhteet
  • Julkaistu:
  • Päivitetty: