Lahjoita tulevaisuus

Aalto auttaa koronakriisissä

Aalto-yliopiston monialaista osaamista on tarvittu koronapandemian keskellä. Käynnissä on monia, ripeästi käynnistettyjä tutkimus- ja kehityshankkeita akuuttien ongelmien ratkaisemiseksi.
Mies- ja naistutkija istuvat työpöydän ääressä maskit kasvoilla ja suojakäsineet kädessä.

Ensimmäiset tutkimushankkeet polkaistiin käyntiin heti kriisin alkumetreillä maaliskuussa 2020. Virtausfysiikan asiantuntija, apulaisprofessori Ville Vuorinen kääri hihat ja kokosi pika-aikataululla neljän tutkimusorganisaation konsortion, joka lähti selvittämään koronaviruksen leviämistä ilmateitse. Parhaillaan Vuorisen tutkimusryhmä kehittää avoimen koodin ohjelmaa, jolla voidaan aiempaa nopeammin mallintaa aerosolien liikkumista suurissa ihmismäärissä ja erilaisissa julkisissa tiloissa.

”Aaltolaisilla on selkeä halu auttaa ja etsiä ratkaisuja vaikeisiinkin ongelmiin. Nopean korona-asioihin tarttumisen mahdollisti myös terveys- ja hyvinvointitutkimuksen Aalto Health Platform -verkosto, jonka vetäjä Markus Mäkelä auttoi nopeasti asiantuntijaryhmiä löytämään toisensa ja kehittämään ideoita uusiin hankkeisiin”, sanoo Aalto-yliopiston tutkimuksen vararehtori Ossi Naukkarinen.

Syksyllä 2020 käynnistyi pohjoismainen yhteishanke, jossa mallinnetaan aiempaa laajemmin koronaa ja tulevia epidemioita. Tartuntatautien leviämisen lisäksi datan ja mallien avulla voidaan vertailla erilaisia rokotusstrategioita. Hankkeessa on mukana Aallon tilastomatematiikan, verkostotieteen ja laskennallisen fysiikan asiantuntijoita.

HUSin ja Aallon yhteistutkimuksessa selvitetään, ovatko koronaviruspotilaiden vakavat hengitystievaikeudet ennustettavissa EEG-aivosähkökäyristä. Tammikuussa 2021 alkaneessa kaksivuotisessa hankkeessa hyödynnetään koneoppimista riskipotilaiden tunnistamisessa.

Aallon koronatutkimuksen taustalla on tiivis ja jatkuva vuorovaikutus perus- ja soveltavan tutkimuksen välillä.

Ossi Naukkarinen, Aalto-yliopiston tutkimuksen vararehtori

Koronapandemian aiheuttama talouskriisi vaatii poliittisilta päätöksentekijöiltä ja virkamiehiltä tarkkaa tilannekuvaa ja nopeaa analyysiä. Aalto-yliopiston, Hankenin ja Helsingin yliopiston muodostama Helsinki Graduate School of Economics (Helsinki GSE) perusti heti kriisin puhjettua tilannehuoneen, joka tuottaa tietoa talouspoliittisen päätöksenteon tueksi. Tilannehuoneen johdossa on Helsinki GSE:n akateeminen johtaja, Aallon professori Otto Toivanen.

Aallon piirissä on käynnissä myös monia muita koronatilanteeseen liittyviä tutkimushankkeita. Esimerkiksi arkkitehtuurin asiantuntemus auttaa tilasuunnittelussa ja tilojen turvallisessa käytössä. Uusia hankkeita käynnistetään jatkuvasti. ”Aallon koronatutkimuksen taustalla on tiivis ja jatkuva vuorovaikutus perus- ja soveltavan tutkimuksen välillä. Molempia tarvitaan myös kriisin keskellä”, Naukkarinen sanoo.

Teksti: Marjukka Puolakka

  • Julkaistu:
  • Päivitetty: