Kemian tekniikan korkeakoulu

Reetta Hassinen tuo työkseen ekologisia vaatteita kauppoihin: “Opinnoissani tajusin, että minulla voi olla rooli suurten globaalien ongelmien ratkaisemisessa”

Kemian tekniikan alumni Reetta Hassinen kehittää työkseen tekstiilikuituyhtiö Spinnovan liiketoimintaa. Kemian tekniikan opinnoista hän sai työkaluja ympäristöongelmien ratkaisemiseen ja hyvät verkostot työelämään.

Miten päädyit opiskelemaan kemian tekniikkaa Aalto-yliopistoon? 

“Ajattelin vielä lukiossa, että minusta tulisi juristi. Olin ihan hyvä kaikessa, mutta minulla ei ollut suosikkiaineita tai yhtään selkeää alaa, jossa olisin loistanut. Tuntui vaikealta valita, mitä tekisin valmistuttuani ylioppilaaksi. Olin lukenut lukiossa vain lyhyen matematiikan, mutta tykkäsin kemiasta. Vähän sattumalta päätin hakea opiskelemaan kemian tekniikkaa. Vasta opiskelupaikan saatuani tajusin, mitä kaikkea tällä koulutuksella on mahdollista tehdä.”

Millaista oli opiskella kemian tekniikan korkeakoulussa?

“Kemian tekniikan opiskelu oli tosi hauskaa, monipuolista ja käytännönläheistä. Luulin, että istuisimme koko ajan kirjastossa lukemassa, mutta luentojen lisäksi opiskelu sisälsikin esimerkiksi käytännönläheisiä laskuharjoituksia, laboratoriotunteja ja vierailuja oikeissa tehtaissa ja laitoksissa, joissa kemian tekniikkaa hyödynnetään käytännössä. Oli kivaa, että työmahdollisuuksiin pääsi tutustumaan jo opiskeluaikana.

Olin aktiivinen opiskelijayhteisössä, ja osan parhaista kavereistani tapasin juuri niissä piireissä. Opiskelijatoiminnasta sain hyvät verkostot työelämään ja opin yllättävän paljon kaikenlaista muuta hyödyllistä, kuten miten pidetään yhdistyksen kokouksia tai järjestetään 200:n hengen tapahtumia.”

Millaisia töitä olet urallasi tehnyt?

“Jo kesätöissä pääsin kokeilemaan alan erilaisia hommia. Olin useamman kesän Fortumilla tutkimassa mahdollisuuksia hyödyntää puuta ja biotalouden tähteitä uusiksi raaka-aineiksi. Valmistuttuani menin töihin konsulttitoimisto McKinseylle, jossa autoin kemian ja prosessiteollisuuden yrityksiä kehittämään liiketoimintaansa. Pääsin työskentelemään esimerkiksi strategioiden ja kestävän kehityksen parissa niin Suomessa kuin ulkomailla.  

Nyt kehitän liiketoimintaa suomalaisella tekstiilikuituyhtiö Spinnovalla, joka valmistaa ekologista tekstiilikuitua uusiutuvista raaka-aineista. Työni Spinnovalla sisältää muun muassa strategian kehitystä, markkinointia, viestintää ja yhteistyöprojekteja asiakkaidemme ja kansalaisjärjestöjen kanssa. Työni on yhdistelmä teknistä ja kaupallista osaamista, ja pääsen töissä hyödyntämään myös luovaa puoltani esimerkiksi tuote- ja muiden lanseerauksien suunnittelussa.”

CHEM alumni Reetta Hassinen

Siisteintä opinnoissani oli, että sain käytännön työkaluja ympäristöongelmien ja ilmastonmuutoksen ratkaisemiseen.

Reetta Hassinen, Business Development Specialist, Spinnova

Miksi työsi on tärkeää?

“Olen omalla työlläni mukana ratkaisemassa tekstiilialan vastuullisuuskysymyksiä ja mahdollistamassa sitä, että kauppoihin saadaan tarjolle kestäviä ja ekologisia tekstiilejä. Parasta työssäni on se, että saan joka päivä tehdä töitä kestävän tulevaisuuden eteen.”

Millaisia valmiuksia kemian tekniikan opiskelu on sinulle antanut?
“En vielä lukiossa tajunnut, että minulla voisi olla tällainen rooli globaalien ongelmien ratkaisemisessa. Vaikka kemianteollisuus tuottaa yhä paljon päästöjä, voi kemian tekniikan avulla oikeasti ratkaista tämän päivän suurimpia ongelmia. Suuri osa opintojen kursseista kehittää työelämässä tärkeitä ongelmanratkaisutaitoja, joilla luodaan uusia ympäristöystävällisiä ratkaisuja eri teollisuuden aloilla.

Siisteintä opinnoissani oli, että sain käytännön työkaluja ympäristöongelmien ja ilmastonmuutoksen ratkaisemiseen. Se motivoi koko opiskelun ajan. Kemian tekniikka antaa valmiuksia ymmärtää ilmastonmuutosta ja sen ratkaisuja molekyylitasolla asti. Opinnoissa pääsee perehtymään erilaisiin materiaaleihin kuten muoveihin ja tekstiileihin sekä ruoka-aineisiin. Kemian tekniikan opinnoista aukeaa valtavasti erilaisia aloja, joille voi työllistyä.”

Mitä terveisiä haluaisit lähettää opiskeluvalintaa pohtiville nuorille?

“Ei kannata liikaa stressata opiskelupaikan valintaa! Kyllä oma juttu vielä löytyy. Nuorilla on usein paineita siitä, että heidän pitäisi löytää oma polku heti. Itsekin stressasin paljon oikean opiskelupaikan löytymistä lukiossa, mutta oma polku löytyi vähän yllättäen - enkä ole ainoa, jolle niin on käynyt.  On hyvä muistaa, että oman alan opiskelun ei ole pakko aina tuntua kivalta. Uskoisin, että kaikkiin opintosuuntiin kuuluu myös tympeitä kursseja. Tärkeintä on, että löytää valitsemastaan opintoalasta jonkin asian, joka itseä motivoi ja inspiroi myös pidemmällä aikavälillä.”

Lisätietoja kemian tekniikan opinnoista:

Kemian tekniikka ratkoo aikamme isoimpia ongelmia

Me Kemian tekniikan korkeakoulussa yhdistämme luonnontieteet ja insinööritieteet ainutlaatuisella tavalla.

CHEM-opiskelijoita haalareissaan.
  • Julkaistu:
  • Päivitetty: