Kauppakorkeakoulu

Yritysyhteistyö opetuksessa -videosarja

Videosarjassa esitellään yritysyhteistyön eri muotoja sekä annetaan vinkkejä sen kehittämiseen.
Group of students

Alla olevat videot on tehty edistämään yritysyhteistyötä opetuksessa. Videoprojektissa ovat olleet kumppaneina Aalto-yliopisto ja Lahden yliopistokampus. Videot on tarkoitettu opettajille, kurssien suunnittelijoille ja opetuksen kehittäjille.

Yritysyhteistyö opetuksessa pitää sisällään mm. opiskelijaprojektit, gradut, caset ja laajasti ajatellen kaikki tapahtumat, joissa oppilaitoksen ja yrityksen yhteistyö edistää opiskelijoiden oppimista ja osaamisen karttumista.

Yritysyhteistyö opetuksessa -videosarjassa käsitellään asioita, jotka ovat samaan aikaan hyvin yksinkertaisia ja erittäin haastavia. Sama asia voi tuntua yhdestä opettajasta itsestäänselvyydeltä ja toisesta aivan uudelta ja vieraalta. 

Videoiden tarkoitus on antaa esimakua yhteistyön maailmasta, onnistuneista konsepteista ja myös haasteista ja niiden ratkaisemista. Yhteistyön maailma on laaja ja aiheesta voisi tehdä useita tunteja kestävän seminaarisarjan. Nyt tehdyt videot ovat luonteeltaan ”teasereitä” eli lyhyitä esittelyitä yhteistyön mielenkiintoisesta maailmasta. Asiasta laajemmin kiinnostuneiden kannattaa tutustua Aalto-yliopiston julkaisemaan Yritysyhteistyö opetuksessa – Käytännön käsikirja yliopistoille ja yrityksille -kirjaan. Kirjan PDF-version voi ladata tämän sivun lopusta.  

Videoiden sisältö perustuu edellä mainittuun kirjaan.  Yritysyhteistyökäytännöt, tarjoama ja hinnoittelu voivat vaihdella eri yliopistoissa ja korkeakouluissa, sekä myös yksittäisen yliopiston sisällä.  Videoiden katsojan on siis hyvä selvittää kunkin yliopiston, koulun, tiedekunnan ja laitoksen omat yksilölliset toimintatavat.

 

 

Students working as a team

Video 1: Win-win-win

Ensimmäisessä videossa esitellään yritysyhteistyötä kolmesta näkökulmasta: opettajan, opiskelijoiden ja yrityksen näkökulmasta. Jotta yhteistyö toimii, tulee sen täyttää eri toimijoiden tarpeet. Parhaimmillaan kaikki voittavat.

Esimerkkinä on Konecranesin kanssa yhteistyössä tehty projekti, jossa oli opiskelijoita eri maista ja kouluista.

Video on englanninkielinen.

Linkki videoon (Youtube)

Students working on a team work

Video 2: Yritysyhteistyö opiskelijaprojekteissa

Videossa keskitytään opiskelijaprojekteihin; mitä projektit ovat ja miten ne eroavat esimerkiksi opinnäytetöistä. 

Esimerkit:

 • Alueellisesti painottunut opiskelijaprojektikonsepti: Lahti Ventures
 • Kansainvälinen opiskelijaprojektikonsepti: Aalto ME 310

Linkki videoon (Youtube)

 

 

Student using his laptop

Video 3: Opinnäytetyöt

Yritykselle tehtävät opinnäytetyöt ovat yksi vanhimmista yritysyhteistyön muodoista. Videossa käsitellään mm. seuraavia asioita:

 • Opettajan rooli yritykselle tehtävissä opinnäytetöissä 
 • Opinnäytetyön hinta yritykselle
 • Opinnäytetyöstä maksamisen eri muodot
 • Opinnäytetöiden julkisuus, voiko opinnäytetyön salata?

Linkki videoon (Youtube)

 

Teacher and students

Video 4: Yritysyhteistyön tuotteistaminen

Tuotteistaminen saattaa olla joillekin opettajille hieman vieraampi alue. Tuotteistamalla yhteistyöstä tehdään kumppanille helppoa ja helposti hahmotettavaa.

Esimerkkinä Rahapaja Oy:n projekti

Linkki videoon (Youtube)

Tommi Vihervaara explaining the push-pull

Video 5: Yritysten kontaktointi

 • Miten otetaan yhteys yrityksiin, kun lähdetään rakentamaan yhteistyötä
 • Miten toimia, jos valmiita kontakteja ei ole olemassa 
 • Muistilista yliopiston edustajalle, joka hakee yrityskumppaneita.

Linkki videoon (Youtube)

Contracts and details

Video 6: Sopimukset

Videolla käsitellään juridisia asioita, joista on hyvä olla selvillä, kun yhteistyöstä sovitaan. Vaikka usealla koulutusorganisaatiolla on jo oma lakimies, joka voi tukea sopimusten tekemisessä, on ensiarvoisen tärkeää, että kurssien järjestäjät tietävät, mistä asioista on syytä sopia etukäteen kumppaniyrityksen ja opiskelijoiden kanssa. 

Käsiteltävät asiat:

 • Tekijänoikeudet
 • Salassapitosopimukset (NDA:t)

Linkki videoon (Youtube)

Not everything goes right

Video 7: Epäonnistunut projekti

Usein yhteistyöstä kerrottaessa kuulemme vain onnistuneista tapauksista. Video esittelee projektin, jossa kaikki tuntui menevän pieleen. Videossa käsitellään myös, mistä haasteet johtuivat ja muutokset, joita tehtiin tilanteen korjaamiseksi.

Linkki videoon (Youtube)

Corporate Collaboration in Education book in Finnish and in English

Yritysyhteistyö opetuksessa

– Käytännön käsikirja yliopistoille ja yrityksille

Yritysyhteistyö yliopisto-opetuksessa – mitä se on ja mitä resursseja se vaatii yliopistoilta ja yrityksiltä? Miten yhteistyötä käytännössä tehdään ja mitä yhteistyö antaa sen osapuolille?

Kirja tarjoaa oppilaitosten yritysyhteistyöstä ja sen kehittämisestä vastaaville  kokonaiskuvan yhteistyön mahdollisuuksista opetuksessa. Yritysyhteistyöhön pohjautuvia kursseja suunnitteleville ja toteuttaville opettajille kirja antaa käytännön neuvoja ja esimerkkejä yhteistyön eri muodoista.

Yritysmaailman edustajille kirja puolestaan valottaa niitä lainalaisuuksia, joiden mukaisesti oppilaitosten ja yritysten välinen opetusyhteistyö voidaan toteuttaa. Kirjan esimerkeissä arvioidaan eri yhteistyömuotojen vahvuuksia ja haasteita sekä oppilaitosten että yritysten näkökulmasta.

 • Suomenkielinen kirja (pdf)
 • English version (pdf)

 

Contact

Tommi Vihervaara

Project Specialist
 • Julkaistu:
 • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu