Kampus

Kampuksen opiskelijaravintoloiden toimintaperiaatteet

Aalto-yliopiston kampuksella toimii useita opiskelijaravintoloita, jotka tarjoavat ruokaa ateriatuettuun hintaan. Opiskelijaravintolatoiminta tukee yliopiston arvoja ja strategiaa. Opiskelijaravintolapalveluiden kulmakivinä ovat kestävä kehitys, monipuolisuus ja hyvinvointi. Opiskelijaravintoloiden aterioiden laatu ja hinta ovat tasapainossa sekä tarjonta vastaa Aallon ja sen eri sidosryhmien tarpeisiin.
Dipolin opiskelijaravintola
Dipolin opiskelijaravintola. Kuva: Aalto-yliopisto / Tuomas Uusheimo.

Aalto-yliopisto korostaa kampuksen opiskelijaravintoloiden toimintaperiaatteissa henkilöstön ja opiskelijoiden kokonaisvaltaista hyvinvointia. Ravintoloissa panostetaan hyvinvointia ja terveyttä edistävään tarjontaan huomioiden alan parhaat käytännöt. Ravintolatoiminnan periaatteisiin kuuluu palveluntuottajien vastuullinen toiminta kestävän kehityksen osalta huomioiden myös sosiaalisesti vastuullisen ja eettisesti kestävän toiminnan. Opiskelijaravintoloita operoi kampuksella useampi eri palveluntarjoaja. Kelan ateriatuettua ruokailua koskevat reunaehdot ja suositukset korkeakouluopiskelijoiden ruokailusta ovat keskeisiä opiskelijaravintolatoiminnassa.

Seuraavat näkökohdat ovat Aalto-yliopiston opiskelijaravintolatoiminnan painopistealueina:

Yleiset periaatteet

  1. Opiskelijaravintolatoiminta tukee Aallon strategiaa ja arvoja sekä opiskelijoiden ja henkilöstön hyvinvointia.
  2. Aterioiden laatu ja hinta ovat tasapainossa. Ravintoloissa kerätään palautetta ja asiakastyytyväisyyttä seurataan ruokailun onnistumisen ja ruoan laadun varmistamiseksi.
  3. Kampuksella on monipuolisesti erilaisia opiskelijaravintoloita, jotka sijoittuvat eri rakennuksiin opetuksen läheisyyteen. Tilat ovat viihtyisät, toimivat ja tarkoituksenmukaiset.

Kestävä kehitys

  1. Ravintolatoiminnan perusedellytyksenä on ympäristökuormituksen sekä ruokahävikin vähentäminen, ja näiden tulee olla selkeästi mitattavissa.  Opiskelijaravintoloissa suositaan sitä, että ruokaa otetaan sen verran kuin jaksaa syödä, ja esimerkiksi laskurin avulla havainnollistetaan biojätteen määrä. Jokaisessa ravintolassa on selkeästi merkityt lajittelupisteet. 
  2. Ravintoloissa seurataan sähkön ja veden energiankulutusta, sillä nämä ovat suurimpia kulutuseriä keittiöissä.
  3. Ravintoloilla on vastuullisuusohjelmat, joiden tavoitteena on varmistaa, että ravintoloiden toiminta on kestävän kehityksen mukaista sekä tukee hyvinvointia. Ravintolat viestivät aktiivisesti vastuullisuusohjelmistaan ja -tavoitteistaan sekä näiden tavoitteiden toteutumisesta Aalto-yhteisölle.

Hyvinvointi ja ruoan monipuolisuus 

  1. Opiskelijaravintoloiden tarjonta on monipuolista ja huomioi erityisruokavaliot. Ravintoloissa on valittavissa liha- ja kalaruoan lisäksi kasvis- ja/tai vegaaniruoka. Ravintoloilla on myös teemapäiviä- ja viikkoja. 
  2. Ravintolat suosivat kotimaisia raaka-aineita ja sesonkikaudet näkyvät vahvasti ruokalistoilla. 
  3. Ilmastoystävälliset ruoat sekä lihan ja kalan alkuperämaat merkitään selkeästi ja suositusten mukaiset vaihtoehdot ja kasvisruoka sijoitetaan ensimmäiseksi linjastoissa.
  • Julkaistu:
  • Päivitetty: