Peter Liljeroth
Teknillisen fysiikan laitos

Peter Liljeroth

Akatemiaprofessori

Yhteystiedot

Postiosoite
Puumiehenkuja 2, 02150 Espoo
Mobile phone
+358503636115
Full researcher profile
https://research.aalto.fi/...

Kuvaus

I lead the Atomic Scale Physics group (http://physics.aalto.fi/stm) and we focus on probing the atomic scale structure and electronic properties of molecules and nanostructures using low-temperature scanning tunnelling microscopy (STM) and atomic force microscopy (AFM). Recently, we are concentrating on realizing designer materials by fabricating structures with atomically precise geometries, and controlled lattice symmetries and interactions. This would allow us to create artificial materials with engineered electronic properties.

Palkinnot

Palkinto tai huomionosoitus urasta
Teknillisen fysiikan laitos
Dec 2016

Väisälä award Väisälän palkintoja jaetaan vuosittain 1-3 aktiivivaiheessa olevalle, jo ansioituneelle tutkijalle. Palkinnot myöntää Tiedeakatemian hallitus Väisälän rahastosta rahaston tukemille aloille. Väisälän palkintoja on jaettu vuodesta 2000 alkaen. Professori Peter Liljerothin Aalto-yliopiston teknillisen fysiikan laitoksella toimivan ryhmän tutkimusalue on kokeellinen nanotiede: molekyylitason mittakaavan rakenteiden ja niiden elektronisten ominaisuuksien tutkimus. Ryhmän työkaluja ovat matalien lämpötilojen tunnelointi- ja atomivoimaspektroskopia. Ryhmä on kunnostautunut erityisesti nanorakenteiden hallitussa valmistuksessa sekä niiden kuvantamisessa ja karakterisoinnissa. Liljerothin mittaukset paljastavat atomien ja molekyylien rakenteen ja elektronitiheydet ennennäkemättömällä tarkkuudella. Esimerkki ryhmän viimeaikaisista saavutuksista ovat kaksiulotteiset grafeeninauhat ja yhdistelmärakenteet, jotka on valmistettu yksittäisten atomien tarkkuudella käyttämällä hyväksi kasvualustan pinnalla tapahtuvia polymerisaatioreaktioita. Toinen esimerkki on yksittäisten atomien ja molekyylien kuvantaminen ja spektroskopia sekä niiden välisten kemiallisten reaktioiden hallittu ohjailu haluttujen kohdemolekyylien syntetisoimiseksi. Peter Liljeroth on sukupolvensa johtavia nanotieteen tutkijoita. Hän on saanut vahvasti kilpaillun European Research Councilin (ERC) rahoituksen tutkimushankkeelleen. Hänen tutkimustyönsä on saanut laajaa näkyvyyttä muun muassa arvostetuissa Nature- ja Science-julkaisuissa.

Palkinto tai huomionosoitus urasta
Atomic Scale Physics
Jan 2012

ERC Starting Grant ERC Starting grant ”Atomically precise nanoelectronic materials (PRECISE-NANO)”, 2012-2017

Julkaisut

Atomic Scale Physics, Teknillisen fysiikan laitos, Surfaces and Interfaces at the Nanoscale, Theory of Quantum Matter (TQM)
Publishing year: 2020 arXiv.org
Atomic Scale Physics, Teknillisen fysiikan laitos
Publishing year: 2019 Nature Nanotechnology
Atomic Scale Physics, Teknillisen fysiikan laitos
Publishing year: 2019 Physical Review Materials
Atomic Scale Physics, Teknillisen fysiikan laitos, Computational Electronic Structure Theory, Theory of Quantum Matter (TQM)
Publishing year: 2019 Nano Letters
Teknillisen fysiikan laitos, Atomic Scale Physics
Publishing year: 2019 Advances in Physics: X
Teknillisen fysiikan laitos, Atomic Scale Physics
Publishing year: 2019 ChemPhysChem
Atomic Scale Physics, Teknillisen fysiikan laitos, Theory of Quantum Matter (TQM)
Publishing year: 2018 arXiv.org
Teknillisen fysiikan laitos, Atomic Scale Physics, Theory of Quantum Matter (TQM)
Publishing year: 2018 Nano Letters
Teknillisen fysiikan laitos, Surfaces and Interfaces at the Nanoscale, Atomic Scale Physics
Publishing year: 2018 Nano Letters
Teknillisen fysiikan laitos, Surfaces and Interfaces at the Nanoscale, Atomic Scale Physics
Publishing year: 2018 ACS Nano