Ihmiset

Alumni Lien Tran yhdisti matematiikan lujuusopin opintoihin

Mechanical Engineering - alumni Lien Tran tekee parhaillaan toista maisterintutkintoa työskennellessään samanaikaisesti konseptisuunnittelijana.
Lien Tran at her graduation ceremony

Olen aina unelmoinut tutkijan urasta tekniikan alalla. Suoritin kanditutkintoni muoviteknologiasta, jonka jälkeen halusin laajentaa analyysi- ja suunnittelutaitojani ja syventyä materiaaleihin ja rakenteisiin. Nämä tavoitteet mielessä hain Mechanical Engineering -maisteriohjelmaan Aaltoon, jossa valitsin pääaineekseni lujuusopin. Lujuusopin tutkijat erikoistuvat kiinteiden aineiden käyttäytymiseen ja etenkin eri voimien, lämpötilojen ja faasimuutosten aiheuttamiin liikkeisiin ja muodonmuutoksiin. 

Ehdottomasti parasta Aallossa opiskelussa oli kurssivalintojen joustavuus. Opiskelijoilla on vapaus suunnitella lukujärjestyksensä juuri sellaiseksi kuin haluaa. On mahtavaa, että Aallossa pystyy ottamaan valinnaisia kursseja mistä tahansa Aallon korkeakoulusta, oli oma pääaine mikä tahansa. 

Osa ikimuistoisimmista hetkistäni Aallossa liittyy työhöni luentoassistenttina Dynamics in Rigid Body, Dynamics of Structures ja Continuum Mechanics -kursseilla. Opetustöitä tehneillä on tapana sanoa, että todellinen ymmärrys aiheesta syntyy silloin, kun sitä opettaa toisille. Olen siitä täysin samaa mieltä, opetuskokemuksen hyötyä ei voi korostaa liiaksi. Lisäksi kurssien valmisteluun ja suunnitteluun osallistuminen antoi arvokasta näkemystä professorien työskentelytapaan sekä ryhmätyöskentelyyn ja johtamistaitoihin. 

Haluan myös kertoa yhdestä toisesta minulle tärkeästä kokemuksesta. Opiskellessani innostuin matematiikasta ja matemaattisesta mallintamisesta ja päädyin ottamaan kursseja matematiikan laitokselta. Yhtenä kesänä työskentelin siellä jopa tutkimusassistenttina! Matematiikan ja lujuusopin yhdistelmä antoi minulle korvaamatonta kokemusta tutkimuksesta ja asiantuntemusta aiheista, joiden uskon olevan välttämättömiä jokaiselle insinöörille ja tekniikan asiantuntijalle.  

Heti valmistuttuani työllistyin Deltamarinille, missä työskentelen tällä hetkellä konseptisuunnittelijana energiatiimissä. Deltamarinilla suunnitellaan laivoja ja tarjotaan konsulttipalveluita merenkulkuyrityksille. Vastuualueisiini kuuluu laivojen data-analyysi ja energiavirtojen mallintaminen. Laskemme uusien ja vanhojen laivojen hiilijalanjälkiä ja autamme muita yhtiöitä vähentämään hiilipäästöjään, jotta merenkulusta voitaisiin tehdä entistä ympäristöystävällisempää. 

Työpäiväni harvoin toistavat itseään. Tehtäväni jakautuvat kehitys- ja projektityön välille. Kehitystyö sisältää erilaisten uusien ideoiden käsittelyä ja uusien simulaatiotyökalujen kehittämistä. Projektityö taas liittyy enimmäkseen asiakkaiden ongelmien ratkaisuun: saatamme esimerkiksi arvioida uusien laivojen energiankulutusta, suorittaa energiatestejä olemassa oleville laivoille tai konsultoida laivanomistajia.  

”Kovien” teknisten suunnittelutaitojen, materiaalitieteen, matemaattisen mallinnuksen ja muiden alojen lisäksi, Aallossa opiskelu antoi minulle erilaisia työelämäntaitoja, joista on hyötyä työssä kuin työssä. Sen lisäksi, että opin työskentelemään monimutkaisissa ja -kerroksisissa projekteissa, opin myös käsittelemään abstrakteja konsepteja ja viestimään niistä muille. Opintojeni ansiosta pystyn töissäni valitsemaan sopivat keinot eri ongelmien ratkaisemiseksi. Kokemukseni Aallossa opettivat minut etsimään tiedejulkaisuista viimeisimpiä tutkimustuloksia, tulkitsemaan niitä ja hyödyntämään niitä työssäni.  

Näen itseni elinikäisenä oppijana. Kehitän taitojani jatkuvasti ja ammattitaitoni kasvaa. Nautin uusista haasteista ja osaamiseni laajentamisesta uusien ratkaisujen löytämiseksi. Itse asiassa, vain vuosi diplomi-insinööriksi valmistumiseni jälkeen aloitin opinnot matematiikan ja statistiikan maisteriohjelmassa Helsingin yliopistossa ja nyt sovellan jälleen uusia oppeja päivätyöhöni. Toisaalta se tuo elämääni haasteita, mutta minusta tuntuu jo nyt siltä, että opintoni täydentävät ja tasapainottavat työtehtäviäni hyvin! 

Minulla on monta vinkkiä opintojaan aloittaville opiskelijoille. Ensinnäkin, ennen kuin edes aloitat opinnot, on hyvä käydä läpi henkilöstösivuja ja selailla laitoksesi tutkimusryhmien sivuja, tai jopa muiden laitosten. Etsi sinua eniten kiinnostavilla aloilla työskentelevät ihmiset ja ne ihmiset, joilla on samanlainen tausta kuin sinulla, ja ota heihin yhteyttä! Ole avoin ja kysy neuvoa, voit saada paljon irti siitä. Voit kasvattaa siten verkostojasi, jopa mahdollistaa tulevaisuuden työpaikkasi, ja tärkeimpänä saada tietoa tulevaisuuden opinnoistasi ja urastasi. 

Jos nautit jostain kurssista, juttele sen vastuuprofessorille. Kokeile luentoassistentin työtä. Pahimmassa tapauksessakin pääset sisälle kurssin sisältöihin aivan uudella tavalla ja tienaat vähän rahaa. Kuka tietää, ehkä löydät itsestäsi intohimon opettamista kohtaan! 

Monet opiskelijat ovat huolissaan siitä, onko heidän opinnoistaan hyötyä työelämässä. Minä uskon, että on paljon kannattavampaa oppia kun vielä voit ja keskittää huomiosi mahdollisiin tapoihin hyödyntää oppimasi (sen sijaan, että kyseenalaistat asioiden soveltuvuutta). Jos mietit opintoihin käytettyä aikaa sijoituksena, tajuat pian, että oppimasi pysyy sinulla aina mukana ja luovasti yhdistelemällä siitä on hyötyä missä tahansa ympäristössä.  

Viimeisenä, muttei vähäisimpänä: pidä mielesi avoinna uusille mahdollisuuksille. Muista, että kova työ palkitaan hyvin! 

Tutustu maisteriohjelmaan

A student-built robot on display at Mechatronic Circus 2018

Mechanical Engineering, Master of Science (Technology)

Konetekniikan maisteriohjelmassa voit opiskella arktista tekniikkaa, materiaalitekniikkaa, meritekniikkaa, mekatroniikkaa, tuotesuunnittelua, tuotantotekniikkaa ja lujuusoppia. Tarjoamme opiskelijalle mahdollisuuden kartuttaa osaamista itselleen mielenkiintoisissa aiheissa konetekniikan alalla, jossa ammattilaisia tarvitaan luomaan tehokkaita ja turvallisia ratkaisuja yhteiskunnalle.

Koulutustarjonta
  • Julkaistu:
  • Päivitetty: