Drupal: Aalto.fi-sivusto

Single liftup -komponentin salat

Aalto.fi-sivuston rakenne ei ole hierarkinen, vaan sen osat yhdistetään verkostoksi käyttäen liftup-komponentteja eli nostoja. Nostot eivät ole tavallisia linkkejä; sivujen yhdistämisen lisäksi nostoja voidaan käyttää automaattisten uutis-, tapahtuma-, ja artikkelivirtojen luomiseksi ja sivujen visuaalisen ilmeen parantamiseksi. Tämä postaus käsittelee single liftupia, yhtä kuudesta nostokomponentista. Sivujen näppärän yhdistämisen lisäksi opit eri tapoja korostaa tyylikkäästi haluamaasi sisältöä.

Aalto.fi-sivustolla on tällä hetkellä kuusi erilaista nostokomponenttia (liftups):

 • single liftup
 • manual liftups
 • automatic article liftups
 • automatic event liftups
 • automatic news liftups
 • people liftups

Liftupit ovat tavallisia linkkejä älykkäämpiä. Ne hakevat sisältönsä, kuten kuvat ja tiivistelmän, nostettavalta sivulta ja nostokomponentti päivittyy automaattisesti aina alkuperäisen sisällön muuttuessa. Liftupit myös tunnistavat, jos nostettavasta sivusta on useita kieliversioita ja ohjaavat lukijan oikeaan kieliversioon.

Tässä postauksessa valokeilassa ovat single liftup -komponentin eri käyttömahdollisuudet. Yksityiskohtaisemmat ohjeet liftup-komponenttien luomisesta löydät Drupal-ohjeista ja liftup-tutoriaalivideolta.

Single liftup

Kaipaatko lisää lukijoita uutiskirjeellesi? Tai haluatko ohjata lukijat artikkelisi kannalta tärkeään lähdeaineistoon? Siinä tapauksessa single liftup on etsimäsi komponentti! Single liftupilla korostat tärkeitä informaationlähteitä. Riippuen nostettavasta sivusta ja tarpeistasi, voit valita kolmen vaihtoehdon välillä: large single liftup (suuri), medium single liftup (keskikokoinen) ja small single liftup (pieni).

LARGE single liftup on paras valinta, kun haluat nostaa...

... sivun aiheen kannalta keskeisen artikkelin tai hubin, jossa on kiinnostava ja huomiota herättävä pääkuva(main image). 

 • Varmista, että nostettavan artikkelin pääkuva on korkearesoluutioinen, sopii artikkelin aiheeseen ja näkyy oikean kokoisena nostossa.
 • Käytä yhdellä sivulla tätä komponenttia vain kerran tai kaksi. Large single liftup -komponentteja täynnä oleva sivu on helposti raskaan näköinen.
Screenshot of a Large single liftup from Study at Aalto page

Tämä esimerkki on Opiskelu Aallossa -sivuston englanninkielisestä versiosta. Kuva herättää lukijan kiinnostuksen ja nostetun artikkelin aihe (asuminen Suomessa) on keskeinen sivuston kohderyhmälle eli Suomeen ulkomailta tuleville opiskelijoille.

MEDIUM single liftup on paras valinta, kun haluat nostaa...

...tärkeitä sivuston aiheeseen liittyviä sisältöjä, kuten artikkeleita ja hubeja.  

 • Jos käytät tätä komponenttia useamman kerran samalla sivulla, lopputulos on usein tyylikkäämpi, kun vaihtelet noston kuvan asettelua "media display" -kohdasta. 
 • Varmista, että nostettavan sivun tiivistelmä (summary) näkyy kokonaisuudessaan. Jos teksti katkeaa kesken, se on ylittänyt 140 merkin rajoitteen. Voit muokata tiivistelmää nostettavalla sivulla kohdassa "summary". 
Screenshot of medium single liftup at Research & Art page

Tämä esimerkki on Tutkimus ja taide -sivun englanninkielisestä versiosta. Noston kuva on valittu näkymään vasemmalla (left). Oikealla näkyvät nostetun artikkelin otsikko ja tiivistelmä.

SMALL single liftup on paras valinta, kun haluat nostaa...

... esimerkiksi linkin uutiskirjeeseen, ulkopuolisen lähteen tai tärkeän artikkelin/hubin, jonka pääkuva ei sovi nostettavaksi.

 • Vältä käyttämästä tätä komponenttia useita kertoja samalla sivulla. Small single liftup on suunniteltu kiinnittämään lukijan huomio, ei toimimaan sivun tavallisena rakennuspalikkana.
 • Komponentti noutaa automaattisesti sivun otsikon kun taas linkin teksti, niin sanottu "call to action", voidaan muotoilla komponentin luomisen yhteydessä. Perinteinen "Lue lisää"-teksti toimii, mutta tässä kohtaa voi myös heittäytyä luovaksi! 

Alla esimerkki pienestä single liftup-komponentista. Noston lähde on "Uusi aalto.fi", aalto.fi-sivuston uudistukseen liittyviä uutisia ja blogipostauksia kokoava hubi. 

Drupal: Aalto.fi-sivusto
 • Julkaistu:
 • Päivitetty: