Alumneille

Ari Niemelä

Insinööritieteiden korkeakoulun Vuoden alumniksi 2017 valittu laivanrakennuksen diplomi-insinööri Ari Niemelä työskentelee Meyer Turun telakalla rungon perussuunnittelun osastopäällikkönä. Hän on aiemmin toiminut mm. luokitusinsinöörinä Deltamarinilla, pääsuunnittelijana Kvaerner Masa Yardsilla ja rungon perussuunnittelun osastopäällikkönä STX Finlandin palveluksessa.
Ari Niemelä

Kertoisitko työstäsi ja urapolustasi?

Työskentelen Meyer Turun telakalla laivojen rungon perussuunnittelun osastopäällikkönä. Tilauskannassamme on tälläkin hetkellä kahdeksan suurta ja innovatiivista risteilylaivaa.

Työurani aloitin aikoinaan luokitusinsinöörinä ja projektikoordinaattoria insinööritoimisto Deltamarin Oy:ssä. Työskentelin jo siellä erityyppisten laivojen rungon perussuunnitteluprojekteissa. Turun telakalla aloitin ensin päärakennesuunnittelijana ja lujuuslaskijana, josta siirryin myöhemmin luokitusprojektien vetotehtäviin ja lopulta nykyiseen tehtävääni.

Meyer Turun vuosieni aikana olen osallistunut monenlaisiin laivaprojekteihin eri tehtävissä laivojen suunnittelusta kehityshankkeisiin, joissa kaikissa on ollut omat mielenkiintoiset haasteensa. Muutamia merkittävimpiä projekteja mainitakseni olen ollut mukana mm. Voyager of the Seas-, Freedom of the Seas- sekä Oasis of the Seas -risteilijälaivojen valmistuksessa. Nämä kaikki olivat aikanaan maailman suurimpia risteilijälaivoja ja risteilytoimialan merkkipaaluja.

Miten päädyit opiskelemaan juuri laivanrakennusta?

Olin lukiossa hyvä matematiikassa ja luonnontieteissä, ja tekniikasta muutenkin kiinnostuneena minulle oli luonnollista pyrkiä Teknilliseen korkeakouluun ja koneinsinööriosastolle. Aika pian kiinnostuin laivanrakennuksesta, koska laivat ovat suuria, monimutkaisia projekteja ja sisältävät runsaasti erilaista ”state of the art” -teknologiaa. Kiinnostustani alaan lisäsi myös perheemme yhteinen purjeveneharrastus, jonka puitteissa veneilimme paljon merellä ja saaristossa.

Mikä on opiskeluajan paras muistosi?

Mieleenpainuvin muisto on jääkuormien mittausmatka ”M/S Kemira”- laivalle, jonka tein yhdessä erään nykyisin professorina toimivan mittausteknikon kanssa. Sain matkalta paljon oppeja elämään ja opiskeluihin, opin mm. mittaustekniikkaa ja data-analysointia.

Opiskeluajan paras oppi, josta on ollut apua työelämässä?

Haastavaa diplomityötä tehdessä opin, että tavoitteet saavutetaan pitkäjänteisellä ja systemaattisella työskentelyllä. Professori Petri Varstan valvoman Diplomityön aiheena oli Laivan ja massiivisen jäälautan epäsymmetrisen törmäyksen matemaattinen mallintaminen.

Kerro jokin yllättävä tieto sinusta?

Olen soittanut punkkia samassa bändissä Maukka Perusjätkän kanssa.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty: