Career Design Lab

Kuvittele mahdollisia tulevaisuuksia

Kuinka vältät WYSIATI-ilmiön uravalinnoissasi
person with a telescope

Tiedonkäsittelyn vinoumat

Urapäätösten teko voi joskus tuntua ylivoimaisen vaikealta. Yhtäältä tietoa on liikaa: uutisia, tarinoita, tutkimuksia, kirjoja, some-postauksia ja monia eri kanavia. Toisaalta meillä ei ole tarpeeksi tietoa, koska aiemmin toimineet totuudet ja ratkaisut eivät välttämättä enää päde tulevaisuuden työelämässä.

Tiedonkäsittelymme on aina rajallista ja siksi turvaudummekin päätöksenteossa erilaisiin yksinkertaistuksiin ja oikopolkuihin, kuten WYSIATIin. Tämä Nobel-voittaja ja psykologi Daniel Kahnemanin keksimä akronyymi on lyhenne sanoista What You See Is All There Is. Se tarkoittaa sitä, että otamme huomioon helposti saatavilla tiedon ja jätämme muut mahdollisuudet huomioimatta. Uravalinnoissa tämä tarkoittaa sitä, että saatamme harkita vain jo tiedossamme olevia vaihtoehtoja, joista olemme kuulleet tutuilta, perheeltä tai mediasta.

Ilman mielikuvitushyppyjä tai unelmointia, menetämme mahdollisuuksien synnyttämän innostuksen. Unelmointi on yksi suunnittelun muoto.

Gloria Steinem

Entä jos..?

Kun kohtaamme ongelmia tai vaikeita päätöksentekotilanteita, ryhdymme tyypillisesti ratkomaan niitä keräämällä ja analysoimalla dataa. Oletamme, että systemaattinen työskentely ongelman parissa tuottaa parhaan tuloksen. Mitä monimutkaisempi ongelma on, sitä tehottomampi tämä lähestymistapa vaikuttaa kuitenkin olevan.

Uramuotoilussa on kyse luovasta ongelmanratkaisusta ja siksi siinä hyödynnetään myös muotoiluajattelun työkaluja. Yksi näistä on Entä jos -ajattelu. Tällaisessa ajattelussa ei jumiuduta ensimmäiseen ajatukseen tai haeta yhtä oikeaa ratkaisua, vaan keskitytään tuottamaan mahdollisimman monta ideaa, josta valita. Tämä lähestymistapa auttaa haastamaan tavanomaista ajattelua ja näkemään oman tilanteen eri tulokulmista. Se myös valjasta tunteet ja intuition paremmin käyttöön ja höllentää kriittisen mielen valtaa hetkeksi.

Tehtävä

Ideoi 10 erilaista tulevaisuuuden työuraa itsellesi. Voit käyttää yhtä allaolevista ohjeista apuna.

a) Aloita nykyisestä suunnitelmastasi ja mieti sen jälkeen 9 muuta vaihtoehtoa olettaen, ettei edeltävä vaihtoehto ole mahdollinen.

b) Listaa 10 omasta mielestäsi tärkeintä ongelmaa maailmassa ja mieti miten voisit käyttää oman työurasi niiden ratkomiseen

c) Listaa 10 työtä, joita haluaisit tehdä, jos toimeentulosi olisi täysin turvattu

Opi lisää

a laughing woman in an art workshop

Design a Meaningful Career (ulkoinen linkki)

Tällä avoimella verkkokurssilla opit kuinka voit luovasti muotoilla merkityksellistä urapolkua radikaalisti muuttuvassa työelämässä.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty: