Vaihtokohteet
Tietoa vaihtokohteista ja vaihtokohteen valinnasta.
Opiskelijan opas
Eurooppalaiset vaihdot järjestetään pääosin Erasmus+-ohjelman kautta.
Erasmus+-sopimukset tehdään yleensä yhdelle opintoalalle. Aallon tekniikan kouluilla on myös yhteisiä Erasmus+-kohteita, jotka kattavat useita tai kaikki tekniikan alat kyseisessä kumppaniyliopistossa.
Erasmus+-vaihtoon lähtevä opiskelija sitoutuu noudattamaan paitsi oman korkeakoulunsa vaihdon periaatteita, myös Erasmus+-ohjelman sääntöjä. Erasmus+-apurahan vastaanottaminen tarkoittaa, että Erasmus+-vaihto-opiskelijan on toimitettava vaihtoaan koskevat Erasmus+-dokumentit sekä suoritettava vaihtoonsa liittyvät velvoitteet kuten OLS-kielitesti sekä Euroopan komission Erasmus+ Participant Report -kysely.
Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu kuuluu CEMS-verkostoon (The Global Alliance in Management Education), johon kuuluu 31 jäsenyliopistoa ja lähes 80 jäsenyritystä. Yliopistot ja yritykset työskentelevät intensiivisesti yhdessä kouluttaakseen kansainvälisiä tulevaisuuden johtajia.
CEMS-ohjelman voi suorittaa kahdella tavalla, joko Global Management -maisteriohjelmana (120 ECTS) tai CEMS MIM (66 ECTS) yhdistettynä muihin Aallon maisteriohjelmiin. Molempiin CEMS-ohjelmiin sisältyy lukukauden pituinen vaihto ulkomaisessa partneriyliopistossa.
Perustieteiden korkeakoulun opiskelijat, jotka aikovat hakea CEMS-ohjelman kautta vaihto-opiskelemaan, ovat oikeutettuja hakemaan vaihto-opiskelun free mover –apurahaa (1500e/lukukausi tai 2500e/lukuvuosi) mikäli CEMS vaihto-opinnot hyväksiluetaan Perustieteiden korkeakoulussa suoritettavaan tekniikan alan tutkintoon. Aalto-yliopisto tukee vain sellaisia kokopäivätoimisia vaihto-opintoja, jotka ovat osa opiskelijan tutkintoa. Opiskelijan tulee hyväksyttää apurahahakemukseen liitettävä CEMS-vaihto-opiskelun kurssisuunnitelma perustieteiden korkeakoulussa oman pääaineen opintojensuunnittelijalla (ei CEMS-koordinaattorilla) ja professorilla, jotka hyväksymisellään varmistavat, että CEMS-opinnot mahtuvat opiskelijan tekniikan alan tutkintoon. Mikäli opiskelija suorittaa CEMS-opintoja oman tutkintonsa lisäksi tutkinnon ulkopuolisina opintoina, ei vaihdon apurahaa ole mahdollista myöntää.
CEMS Programme Manager Liisa Kotilainen, [email protected]
CEMS Programme Manager Arja Sahlberg, [email protected]
CIRRUS on taiteiden ja suunnittelun alan Pohjoismaiden ja Baltian maiden korkeakoulujen verkosto. Verkosto on Pohjoismaiden ministeriöneuvoston Nordplus Higher Education -ohjelman rahoittama. Verkosto on toiminut vuodesta 1990 alkaen ollen yksi Nordplus-ohjelman vanhimpia ja aktiivisimpia verkostoja. Verkosto mahdollistaa partnerikorkeakoulujen opiskelijavaihtoja, ja järjestää kansainvälisiä intensiivikursseja sekä kesäkouluja. CIRRUS -vaihtokohteet löydät ARTSin vaihtopaikkatietokannasta.
CIRRUS tarjoaa myös apurahoja opiskelijoille lyhyihin ja pitkiin vaihtojaksoihin, sekä harjoitteluihin. Aalto täydentää CIRRUS apurahaa jos se on pienempi kuin Aallon oma vaihtoapuraha. Apurahan myöntää opiskelijoille Aalto-yliopisto. Pitkään opiskelijavaihtoon lähtevien opiskelijoiden ei tarvitse erikseen hakea CIRRUS -apurahaa. Lisätietoja: Pitkien vaihtojen apurahat: [email protected]. Lyhyiden vaihtojen apurahat: [email protected].
CLUSTER on parhaiden eurooppalaisten tekniikan yliopistojen verkosto. Aalto on mukana useissa Cluster Dual Master -yhteistutkinto-ohjelmissa joissa tutkintoon on integroitu ulkomaanjakso.
Aallon opiskelijat voivat mennä opiskelijavaihtoon CLUSTER-yliopistoon Nordtek- tai Erasmus-ohjelmien kautta.
EDDA Norden on Nordplus ohjelman alla toimiva taidekasvatuksen pohjoismaisten ja Baltian maiden korkeakoulujen verkosto. Verkoston tavoitteena on edistää korkeakouluejn välistä yhteistyötä taidekasvatuksen alalla ja kehittää koulutusta.
EDDA Norden tarjoaa myös apurahoja opiskelijoille lyhyihin ja pitkiin vaihtojaksoihin, sekä harjoitteluihin. EDDA -vaihtokohteet löydät ARTSin vaihtopaikkatietokannasta. Aalto täydentää EDDA apurahaa jos se on pienempi kuin Aallon oma vaihtoapuraha. Apurahan myöntää opiskelijoille Aalto-yliopisto. Pitkään opiskelijavaihtoon lähtevien opiskelijoiden ei tarvitse erikseen hakea EDDA -apurahaa. Lisätietoja: Pitkien vaihtojen apurahat: [email protected]. Lyhyiden vaihtojen apurahat: [email protected].
Magalhães-verkosto tuo yhteen tekniikan yliopistot Euroopassa, Latinalaisessa Amerikassa ja Karibian alueella. Verkoston tarkoitus on tukea opiskelijaliikkuvuutta verkostoon kuuluvien yliopistojen välillä. Aallon tekniikan kouluilla on kahdenvälisiä opiskelijavaihtosopimuksia joidenkin verkostoon kuuluvien yliopistojen kanssa.
NBAA on pohjoismaisten ja Balttian maiden arkkitehtuurikoulujen verkosto. Verkostoon kuuluu korkeakouluja Suomesta, Tanskasta, Norjasta, Ruotsista, Islannista, Virosta, Liettuasta sekä Latviasta.
NBAA tarjoaa myös apurahoja opiskelijoille lyhyihin vaihtojaksoihin. Apurahan myöntää opiskelijoille Aalto-yliopisto. Lisätietoja: Lyhyiden vaihtojen apurahat: [email protected].
Aalto-yliopisto on mukana johtavien pohjoismaisten, teknillisten yliopistojen Nordic Five Tech (N5T) -verkostossa. Verkoston muut yliopistot ovat Danmarks Tekniske Universitet (DTU), Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) sekä Kungliga Tekniska högskolan (KTH) ja Chalmers tekniska högskola.
Aallon tekniikan alan opiskelijat voivat hakea vaihtojaksolle kaikkiin Nordic Five Tech -yliopistoihin Aallon normaalien vaihtohakuaikataulujen mukaisesti tammikuussa (päähaku seuraavalle lukuvuodelle) ja syyskuussa (täydennyshaku seuraavalle kevätlukukaudelle).
Aallon tekniikan alan opiskelijoille avautuu uusi vaihto-opiskelumahdollisuus alkaen syyslukukaudesta 2024 N5T Extended Campus Programme in Batteries-vaihtokokonaisuuden myötä. Opiskelija voi 2. maisteriopintovuonnaan lähteä pohjoismaiseen vaihtoon ja suorittaa väh. 15 op akkuteknologian alan kursseja sekä lisäksi 15 op vapaasti valittavia opintoja syyslukukauden aikana ja jäädä tekemään DI-työn kevätlukukaudella (tai palata tekemään lopputyön Aaltoon).
Lisätietoja:
Verkosto tarjoaa myös yliopistojen yhteistyönä toteutettuja kaksoistutkintohjelmia. Nordic Master -ohjelmat toimivat niillä aloilla, joissa N5T-yliopistoilla on tutkimuksessa ja opetuksessa pitkät perinteet ja vahva osaaminen. Ohjelman aikana opiskelet kahdessa yliopistossa ja valmistut niistä molemmista. Nämä koulutusohjelmat ovat englanninkielisiä.
Lisätietoa ohjelmista ja niihin hakemisesta löytyy ohjelmien sivuilta:
Kumppaniyliopistojen opiskelijoille avoimet tohtoriopinnot on koottu Joint PhD course database (nordicfivetech.org).
Nordplus on Pohjoismaiden ministerineuvoston koulutusohjelma, jonka verkostoon kuuluu sekä pohjoismaisia että Baltian maiden yliopistoja. Nordtek on pohjoismaisten tekniikan yliopistojen rehtoreiden ja dekaanien verkosto.
Nordplus ja Nordtek -ohjelmat tarjoavat myös vaihtoapurahoja. Apurahan kanssa menetellään saman tapaan kuin Erasmus+-apurahan: Aalto täydentää Nordtek/Nordplus apurahaa jos se on pienempi kuin Aallon oma vaihtoapuraha. Vaihtoon lähtevien opiskelijoiden ei tarvitse erikseen hakea Nordtek/Nordplus -apurahaa (poisluettuna ARTSin opiskelijat). Vaihtokoordinaattori ottaa yhteyttä vaihtohakukierroksen jälkeen Nordtek/Nordplus -apurahan saajiin.
Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu on osa PIM (Partnership in International Management) -verkostoa. PIM on johtavien kauppakorkeakoulujen konsortio, joka on perustettu vuonna 1973. PIMin jäsenkoulut tarjoavat maisteritasoista tai MBA-koulutusta ja kuuluvat alueellaan huippujen joukkoon.
Tietoa vaihtokohteista ja vaihtokohteen valinnasta.
Free mover -vaihto on itsenäisesti järjestetty vaihto ulkomaiseen yliopistoon.