Aalto Built Environment Laboratory

Aalto Built Environment -laboratorio

Aalto Built Environment -laboratorion tilat sijaitsevat Urban Mill -tiloissa. Urban Mill on kaupunkeihin liittyvää innovointia varten tarkoitettu luova keskus, joka sijaitsee Otaniemessä Aalto Design Factoryn ja Startup Saunan läheisyydessä. Urban Mill -tiloissa järjestetään useita erilaisia Espoon kaupunkisuunnittelukeskuksen kokouksia, startup-yrityksille tarkoitettuja kaupunkiteemaisia tapahtumia sekä opiskelijaprojekteja.
Stairs landing in Dipoli with people sitting in two armchairs and looking at a painting / photo by Aalto University, Tuomas Uusheimo

Näyttöseinä

Tässä tilassa on yksi suuri näyttö, joka koostuu kolmesta koko seinän mittaisesta osasta (3 360 x 2 100 mm) ja kolmesta lähiprojektorista. Kunkin projektorin kuvasuhde on 16:10, ja koko näyttökokonaisuuden kuvasuhde on puolestaan 48:10. Järjestelmä tukee stereoskooppisia signaaleja, minkä ansiosta näytöillä on mahdollista esittää realistisia 3D-aineistoja. Näyttöseinää voidaan käyttää joko ABE-laboratorion tehokkaalla pöytätietokoneella, jolla kaikkia näyttöjä voidaan käyttää samanaikaisesti, tai kannettavalla tietokoneella (yksi näytön osa / tietokone).

Pöytätietokone ja päässä pidettävät näytöt

ABE-laboratoriossa on erittäin tehokas tietokone, jolla aineistoja voidaan näyttää näyttöjärjestelmässä, sekä päässä pidettävä näyttö, jolla voidaan katsoa täysin immersiivisiä 3D-aineistoja.

Istumapaikat ja työpöydät

Urban Mill -tiloissa on laaja valikoima tuoleja ja työpöytiä, jotka voidaan järjestellä eri tavoin, kuten perinteisiksi luokkahuoneiksi tai paremmin ryhmätyöskentelyyn sopiviin muotoihin.

Aalto University/Unto Rautio

Tilan käyttäminen

Tietojen 2D-visualisointi

Päätöksentekijät ja prosessiin liittyvät sidosryhmät tuodaan samalle aaltopituudelle tietojen 2D-visualisoinnilla, jossa hyödynnetään esimerkiksi tietojen koostamista ja käsittelyä. Erityisesti paikannustietojen kannalta ABE-laboratorion tarjoama mittakaava on erityisen hyödyllinen. Moniulotteiset ja monimutkaiset paikannustietokokonaisuudet on hyödyllistä näyttää useilla kartoilla samanaikaisesti, jotta niitä voidaan vertailla toisiinsa.

ABE-laboratorion tietokoneen eri työkalut ovat vapaasti käytettävissä. Alla on annettu joitakin malleja ja oikeat mitat, joita käytetään yleisimmissä esitystyökaluissa.

3D-visualisointi usealle käyttäjälle

Usealle käyttäjälle tarkoitetulla 3D-visualisoinnilla voidaan lisätä keskustelua ja tukea päätöksentekoa erityisesti arkkitehtonisista ja rakenteellisista suunnitelmista. ABE-laboratoriossa 3D-visualisointia on kokeiltu myös taiteelliseen ilmaisuun.

Edistynyt 3D-visualisointi

Yhdelle henkilölle tarkoitettu edistynyt 3D-visualisointi toteutetaan päässä pidettävillä näytöillä (head-mounted displays, HMD). Tällainen immersiivinen visualisointi on hyödyllistä, kun tutkitaan käyttäjien reaktioita johonkin suunnitelmaan. Työkaluja tällaisten mallien kehittämiseen on saatavilla Oculus Rift -kehittäjäsivustolta. Tähän mennessä päässä pidettäviä näyttöjä on käytetty ABE-laboratoriossa risteilyalusten sisätilojen suunnitteluun ja palveluympäristöjen prototyyppien luomiseen. 

  • Julkaistu:
  • Päivitetty: