Uutiset

Yritykset ja teknologiahype – Alustatalouden faktat ja myytit -podcast pohtii seuraavia teknologisia innovaatioita

Torstaina 3.11. julkaistussa jaksossa keskustellaan esimerkiksi teknologiahypen hyvistä ja huonoista puolista, metaversumista ja siitä, miksi yritysten tulisi olla jo nyt kiinnostuneita peliteollisuuden alustoista. Kahdeksanosainen podcast ilmestyy joka toinen torstai.
Alustatalouden faktat ja myytit -podcastin isäntinä toimivat Aalto-yliopiston apulaisprofessori Robin Gustafsson ja yliopistolehtori Timo Seppälä. Podia juontaa William von der Pahlen.

Podcast-sarjan kolmannen jakson aiheena ovat uudet teknologiat ja miten ne voisivat hyödyttää yrityksiä. Podcastia tuottaa ETLA yhteistyössä Aalto-yliopiston kanssa. 

Alustatalouden faktat ja myytit – eli tuttavallisemmin Alustatalouden F&M -podcastissa pohditaan tällä viikolla uusia teknologioita. Teknologian räjähdysmäisen kasvun myötä syntyy jatkuvasti uusia innovaatioita, mutta kaikkia niistä ei kuitenkaan pystytä hyödyntämään. Miten yritykset voivat tunnistaa ne teknologiset innovaatiot, jotka veisivät niitä eteenpäin? Muun muassa tätä kysymystä pohditaan torstaina 3.11. julkaistussa uudessa jaksossa Digitalisaation paisuva pullataikina – mikä on seuraava hypeinnovaatio?”. Jaksossa vieraina ovat Loihde Factorin ennakointi- ja strategiapäällikkö Virpi Vaittinen ja VTT:n erikoistutkija Juri Mattila. Asiantuntijavieraiden kanssa keskustelevat Aalto-yliopiston lehtori ja Etlan johtava tutkija Timo Seppälä ja sarjayrittäjä William von der Pahlen.

Yksi keskustelussa pinnalla oleva uusi teknologia on metaverse eli fyysiseen todellisuuteen reaaliaikaisesti kytkeytyvät virtuaalitodellisuudet. Tällaisten todellisuuksien mallintamiseen liittyvä kehitystyö voi kuitenkin olla yrityksille haastavaa, mutta valmiita ratkaisuja voisi löytyä jo peliteollisuudesta. Peliteollisuuden ratkaisujen hyödyntämistä yrityksen liiketoiminnassa voi olla vaikeaa ymmärtää, mutta yritysten olisi tärkeää kuitenkin olla kehityksestä kiinnostunut.

‒ Yritysten olisi hyvä lähteä mahdollisimman aikaisessa vaiheessa mukaan oppimaan, minkälaisia vaikutuksia uusilla teknologioilla on organisaatioiden eri rakenteisiin sekä tuotteisiin ja palveluihin. Kyseessä on pitkällinen prosessi, jonka vaikutukset näkyvät kuitenkin vasta myöhemmin. Esimerkiksi tekoälykeskustelu alkoi Suomessa jo vuonna 2017, mutta vasta nyt aletaan tutkimuksissa nähdä sen vaikutuksia laajemmin yrityksiin, toteaa Timo Seppälä.

Uusien teknologioiden ympärillä on usein suurtakin hypetystä siitä, miten ne tulevat muuttamaan yritysten toimintaa ja parantamaan tuottavuutta. Seppälä toppuutteleekin jaksossa pitkään jatkunutta hypeä teknologioiden ympärillä. Virpi Vaittinen huomauttaa kuitenkin, että hypellä on myös tarkoituksensa.

‒ Innostumista ja hypeä teknologioiden ympärille tarvitaan, jotta päästään vanhasta kohti uutta. Hypettäminen myös levittää tietoa uusista teknologioista laajemmalle, Vaittinen sanoo jaksossa.

Mikä on Alustatalouden faktat ja myytit?

Podcast-sarjaa on tehty jo kahden kauden verran. Syksyllä 2022 ilmestyvää kolmatta kautta tuottaa ETLA yhteistyössä Aalto-yliopiston kanssa. Podcastin hosteina jatkaa edelliseltä kaudelta tuttu kolmikko: Etlan johtava tutkija ja Aalto-yliopiston lehtori Timo Seppälä, Aalto-yliopiston professori Robin Gustafsson ja juontajana sarjayrittäjä William von der Pahlen. 

Alustatalouden F&M sukeltaa uudella kaudella alustatalouden syvään päätyyn ja pyrkii selkiyttämään kuulijoille alustatalouden mysteerejä ajankohtaisten ilmiöiden kautta. Podcastissa on luvassa keskustelua muun muassa alustatalouden sääntelystä, kiertotalouden ja alustatalouden yhteydestä, SOTE-alustasta ja teknologiahypestä.

Kahdeksanosaisesta podcastista ilmestyy uusi jakso joka toinen torstai. Lisäksi bonuksena kuullaan englanninkielinen erikoisjakso, joka liittyy monivuotiseen BRIE-ETLA -tutkimushankkeeseen. Etlan ja BRIE:n (Berkeley Roundtable on the International Economy at the University of California Berkeley) tutkimusyhteistyö on perustettu jo vuonna 2001. Yhteistyön tarkoituksena on havaita ajoissa talouden häiriöitä, kompastuskiviä ja haasteita, kuten myös herättää keskustelua ja tuottaa ratkaisuja ennalta nähtyihin ongelmatilanteisiin.

teksti: Justiina Airas, ETLA

Jakso 19: Digitalisaation paisuva pullataikina – mikä on seuraava hypeinnovaatio?

Vieraina Loihde Factorin ennustettavuus- ja strategiapäällikkö Virpi Vaittinen ja VTT:n erikoistutkija Juri Mattila. Isäntinä William von der Pahlen ja Aalto-yliopiston lehtori Timo Seppälä.

Kuuntele Spotifyssä! Löytyy myös muilta podcast-alustoilta.
Alustatalouden faktat ja myytit -podcastin isäntinä toimivat Aalto-yliopiston apulaisprofessori Robin Gustafsson ja yliopistolehtori Timo Seppälä. Podia juontaa William von der Pahlen.
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

The winning collection by Ruusa Vuori at Aalto University's fashion show Näytös23, a model walking on the catwalk
Palkinnot ja tunnustukset, Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Ruusa Vuori voitti Näytös23-palkinnon herkällä mallistollaan

Aalto-yliopiston muodin opiskelijoiden muotinäytöksessä perjantaina 26. toukokuuta nähtiin kandidaatti- ja maisteriopiskelijoiden mallistoja.
Eero Eloranta
Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:

Uusi kirja tuotantotalouden kehittymisestä tieteenalana Suomessa ja kansainvälisesti

Eero Elorannan kirja kuvaa tuotantotalouden kehitystä osana talouden muutosten ja tekniikan yliopistojen kehitystä.
Portrait of Professor Ville Vuorinen
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Suomen Akatemia palkitsee Ville Vuorisen COVID-19-taudin leviämistä koskevasta tutkimuksesta

Ilma- ja nestevirtausten fysiikkaa tutkiva Ville Vuorinen palkitaan poikkeuksellisesta tieteellisestä rohkeudesta ja luovuudesta sekä toiminnasta tieteen yhteiskunnallisen vaikuttavuuden edistämiseksi.
Picture of Marika Tervahartiala and Kamyar Hasanzadeh after the event in front of the Hybrid Stage area.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Näkymiä avoimeen dataan: Aalto Research Data Uncovered

Marika Tervahartiala ja Kamyar Hasanzadeh astuivat lavalle kertomaan tutkimuksestaan geograafisen ja visuaalisen datan parissa avoimen datan näkökulmasta.