Uutiset

Yrittäjyys osaksi opintoja ja elämää

Yrittäjyydestä kiinnostunutta opiskelijaa hemmotellaan Aallossa inspiroivilla luennoilla ja käytännönläheisillä kursseilla.
Aalto Entrepreneurship Society

Yrittäjyystoimijoita on Aallossa lähemmäs kaksikymmentä. Niistä Aaltoes on opiskelijoiden innostuksesta lähtenyt yhteisö ja AVP tarjoaa yrittäjyysopetusta kaikille aaltolaisille. Yhteistä näille kahdelle toimijalle on suora yhteys yritysmaailmaan sekä oppiminen käytännön esimerkkien ja kokeilemisen kautta. Myös verkottumista, monitieteisyyttä, kansainvälisyyttä ja myyntipuheen hiomista korostetaan. Yrittäjyys ei tarkoita pelkästään oman yrityksen perustamista vaan kokonaisen ajattelumallin omaksumista. Siinä opitaan sietämään tietynlaista epävarmuutta kun koko yrittäjyysmatkaa ei voi etukäteen suunnitella. Mitä terveisiä lähetätte yrittäjyydestä kiinnostuneille opiskelijoille, Aaltoes ja AVP?

Yritysidea voi lähteä ärsytyksestä

Miten neuvoisit yrittäjyydestä kiinnostunutta opiskelijaa, Aalto Entrepreneurship Societyn puheenjohtaja Kasper Suomalainen?

Suosittelen tulemaan Aaltoesin järjestämiin tapahtumiin, joita on vuodessa noin 100. Ne ovat maksuttomia eikä niihin tarvitse erikseen ilmoittautua. Esimerkiksi Aaltoes Talk ja Thought Leaders Talk -tapahtumissa sijoittajat, toimitusjohtajat ja oman alansa asiantuntijat kertovat oman tarinansa. Meillä on ollut puhumassa muuan muassa USA:n suurlähettiläs Bruce Oreck ja monia suomalaisia start-up-yrittäjiä, kuten Supercellin Ilkka Paananen. Tulevista puhujista voisin mainita Matti Alahuhdan ja Peter Vesterbackan. Tapahtumissa pääsee verkostoimaan muiden samanhenkisten kanssa ja kuulee muiden projekteista. Aaltoesin tiloihin voi tulla muutenkin tilaisuuksien ulkopuolella työskentelemään ja tapaamaan ihmisiä. Meille on tervetullut vaikka ei olisi aaltolainen tai opiskelija.

Aaltoes Talkin lisäksi syksyllä on käynnissä muun muassa mielenkiintoinen luentosarja How to start a startup, joka on Stanfordin yliopiston järjestämä, kaikille verkossa avoimena oleva sarja yrittäjien pitämiä esityksiä. Yhdessä Aalto Ventures Programin kanssa järjestettävässä sarjassa näytämme kerralla kaksi luentokertaa eli kahden eri yrittäjän tarinat.

Mitä Aaltoes tarjoaa sellaiselle, jolla on jo business-idea?

Meillä on kerran kuussa pitching-ilta, johon voi tulla oman idean kanssa ja saada palautetta kokeneilta yritysvalmentajilta. Samalla voi tavata muita yritysidean kehittelijöitä. Kemian tekniikan korkeakoululle on suunnitteilla ensi tammikuussa pidettävä oma pitching-tapahtuma, jossa opiskelijat ja nuoret yrittäjät saavat pitchaamis-oppia ja pääsevät kehittämään omia biopohjaisiin materiaaleihin liittyviä yritysideoitaan.

Summer of Startups on nimensäkin mukaisesti kesällä järjestettävä yhdeksän viikkoa kestävä ohjelma, jonka aikana tiimit pääsevät hiomaan pitchaus-taitojaan, oppimaan verkostoitumista ja tapaamaan startup-vaikuttajia. Viime kesänä mukana oli Aalto-yliopiston ja Helsingin yliopiston monialainen opiskelijaryhmä Aalto-Helsinki, jolla tähtäimessä on tässä kuussa pidettävä synteettisen biologian kansainvälinen kilpailu ja varsinkin sen yrittäjyyteen liittyvä osakilpailu.

Speed dating on myös verkottumistilaisuus, jossa mukana on 5-80 yritysidean omaavaa, sijoittajaa ja työntekijöitä hakevaa yrityksen edustajaa. Tilaisuudessa jutellaan minuutin ajan parin kanssa ja vaihdetaan paria, kunnes suunnilleen kaikki ovat keskustelleet kaikkien kanssa. Lopuksi voi vielä palata juttelemaan henkilölle, jonka ideasta haluaa kuulla lisää.

Millaisten yritysideoiden kanssa Aaltoesiin kannattaa tulla?

Yritysideat voivat olla mitä tahansa maan ja taivaan väliltä. Idea voi olla lähtöisin tutkimuksesta tai se voi liittyä johonkin laitteiston kehittämiseen. Mikä asia ärsyttää sinua? Voisiko sen korjata? Kaikkea ei ole tarkoitus osata itse, vaan me tarjoamme paikan ja tilaisuuksia, joissa voi tavata muita samasta aiheesta kiinnostuneita mutta eri asioiden osaajia. Catchbox on esimerkki yrityksestä, jossa kolme eri alan osaajaa löysi toisensa ja perusti yrityksen.

Eniten yritysideat liittyvät pelien koodaamiseen. Emme kuitenkaan pidä mitään listaa koodareista, joiden yhteystietoja tarjoamme koodarin apua tarvitseville. Kaikki on kiinni yhteisestä ideasta ja innostuksesta.

Ideoita ja innostusta on viidessä vuodessa riittänyt, sillä Aaltoesin virallisten ohjelmien kautta on syntynyt jo 50 yritystä.

Mitä terveisiä lähettäisit yrittäjyydestä kiinnostuneille?

En aikaisemmin tiennyt yrittäjyydestä mitään. Nyt tiedän heti, kenelle soittaa kun tarvitsen apua vaikkapa liiketoimintasuunnitelman tai sosiaalisen median markkinointisuunnitelman tekemiseen. Terveiseni on, että yrittäjyyttä ei kannata pelätä, apua saa aina!

Yrittäjyys työkaluna

Millaista yrittäjyysopetusta Aalto Ventures Program (AVP) tarjoaa opiskelijoille, projektipäällikkö Kalle Airo?

Aalto Ventures Program on koko Aallon laajuinen kasvuyrittäjyysohjelma. Opetamme, miten uutta liiketoimintaa kasvatetaan niin startupeissa kuin osana suurempia organisaatioitakin. Opetuksemme liittyy siihen, miten asioita saadaan aikaiseksi oikeassa elämässä. Kahden ensimmäisen toimintavuotemme aikana opintopisteellisille kursseillemme on osallistunut noin 1 100 henkilöä, joista kansainvälisiä opiskelijoita on 30 %. Lyhyempiin opintopisteettömiin koulutuksiimme on osallistunut arviolta 6 000 henkilöä.

Keskeisessä osassa opetustamme ovat poikkitieteelliset ja kansainväliset projektikurssit, joihin myös yritykset ovat erittäin tervetulleita osallistumaan. Projektikurssien kestot vaihtelevat noin kuukaudesta vuoteen. Aallon lisäksi opetamme myös esim. Tongji-yliopistossa Shanghaissa, jossa järjestämme mm. kasvu- ja kansainvälistymisopetusta. Kurssilla opiskelijat työstävät oikeiden yritysten go-to-market-suunnitelmia.

Yritysyhteistyö on tärkeä osa projektikurssejamme ja toimintaamme. Haluamme tarjota opiskelijoillemme mahdollisimman paljon kontakteja todelliseen yritysmaailmaan, niin kasvuyrityksiin kuin suuriinkin yrityksiin, jotka haluavat kasvattaa yrittäjämäistä toimintaa organisaatiossaan.

Mikä on keskeistä yrittäjyyden opettamissa?

Tärkeintä on uudenlaisen ajattelumallin opettaminen. Siinä kaikkea ei suunnilla valmiiksi alussa vaan aluksi tiedossa on vain ensimmäinen steppi, jonka jälkeen edetään matkan varrella opitun viitoittamaan suuntaan. Opiskelijat oppivat sietämään epävarmuutta ja miettimään yrittäjyyttä nimenomaan arvon tuottamisena asiakkaalle. Keskeistä on myös tekemällä ja kokemalla oppiminen. Kasvuyrittäjyys tarkoittaa sekä startup-yritysten perustamista mutta myös kaikenlaista uuden kasvattamista ja luomista jo olemassa olevan yrityksen sisällä.

Mitä nostaisit erityisesti esille AVP:n tulevasta tarjonnasta?

Tänä vuonna toisella periodilla pidettävä Entrepreneurial Leadership -kurssi on ollut erittäin suosittu. Siinä opiskelijat pääsevät tutustumaan kasvuyrityksen johtamisen eri puoliin konkreettisten esimerkkien kautta. Kurssilla eri alojen kasvuyrittäjät kertovat henkilökohtaisista kokemuksistaan ja näkemyksistään yrittäjänä. Keväällä järjestämme yhdessä Tongjin yliopiston kanssa kasvu ja kansainvälisyys -kurssin, jolla aallon opiskelijat ja kiinalaiset opiskelijat tekevät yhdessä töitä virtuaalisesti. Kiinalaisten teemana on pohtia, miten eurooppalaiset yritykset voisivat päästä Kiinan markkinoille, ja aaltolaiset puolestaan miettivät asiaa toisinpäin, miten kiinalaiset yritykset voisivat menestyä Euroopassa.

Mitä terveisiä lähettäisit yrittäjyydestä kiinnostuneille opiskelijoille?

Suosittelen tulemaan yrittäjyydestä kiinnostuneiden aaltolaisten yhteisöön mukaan osallistumalla Aaltoesin tapahtumiin ja AVP:n työpajoihin ja luennoille. Yrittäjyysopinnot sopivat kaikille, jotka ovat kiinnostuneita siitä, miten asioita saadaan aikaan oikeassa elämässä. Eli siis kaikki ovat tervetulleita!

Lue lisää tapahtumista Aaltoesin tapahtumakalenterista ja AVP:n verkkosivuilta.

 

 

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Erika Ahlberg
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Alumni Erika Ahlberg: Jos ei tee ikinä virheitä, ei ole ollut tarpeeksi rohkea

Alumnimme Erika Ahlberg halusi yhdistää maisteritutkinnossaan aiemmat kaupan ja design-alan opintonsa, ja International Design Business Management -ohjelma sopi tähän loistavasti. Urallaan muodin, myynnin, markkinoinnin ja brändien parissa hän on pyrkinyt rohkeasti kohti haasteita – esimerkiksi hyppäämällä 100 henkilön organisaation johtoon ilman aikaisempaa esihenkilökokemusta.
people sitting
Opinnot Julkaistu:

Aalto-yliopistosta valmistuneet maisterit ja tohtorit ovat työllistyneet hyvin

Valtakunnallinen uraseurantakysely käynnistyy 3. lokakuuta. Kysely lähetetään vuonna 2017 maisteriksi ja vuonna 2019 tohtoriksi valmistuneille.
Finavia-projektin työryhmä, Aalto BIZ
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Opiskelijat auttoivat Finaviaa analysoimaan Helsinki-Vantaan terminaalilogistiikkaa

Lentomatkustuksen yllättävän nopea elpyminen on aiheuttanut kapasiteettiongelmia.
Leila Arstila solving an escape game challenge together with Santtu Sievänen. Veeti Ojanperä helped to find the solution. Copyright: David Bohmann
Opinnot Julkaistu:

Linda Liukkaan tapaaminen rohkaisi Leila Arstilaa vaihtamaan tietotekniikkaan – nyt hän edusti Suomea kyberturvallisuuskilpailuissa Itävallassa

Tietotekniikan laitoksen maisteriopiskelija Leila Arstila osallistui 13.–16. syyskuuta Euroopan kyberturvallisuuskilpailuihin (European Cyber Security Challenge) Itävallassa. Kilpailu on suunnattu nuorille tietoturvaosaajille ja sen järjestäjää muun muassa Euroopan Unionin kyberturvallisuusvirasto (ENISA).