Uutiset

Wood Programin 30-vuotisjuhlaprojekti nousee Kuhmon torille

Aalto-yliopiston puuarkkitehtuuriin erikoistuvat opiskelijat toteuttavat joka vuosi Wood Program -projektin. Opintokokonaisuuden 30-vuotisjuhlavuonna yhteistyökumppanina toimii Kuhmon kaupunki. Toteuttava kohde on Kuhmon torille nouseva torilava.
Havainnekuva puisesta lavarakenteesta torimaisemassa
Torilavasta halutaan arkkitehtoninen nähtävyys ja Kuhmon uusi maamerkki. Lava tuo myös kulttuurin ja tapahtumat keskelle kaupunkia. Kuva: Wood Program 2024

”Kuhmon torille nousee jotain uniikkia”, Kuhmon kaupunginhallituksen puheenjohtaja Heikki Huotari totesi Espoon Otaniemessä, kun puuarkkitehtuuriopiskelijat esittelivät omat torilavaluonnoksensa. 

Puuarkkitehtuurin opiskelijat kävivät marraskuussa tutustumassa Kuhmon arkkitehtuuriin sekä paikalliseen kulttuuriin ja luontoon. Ryhmän 17 opiskelijaa suunnitteli vierailun pohjalta oman ehdotuksensa Kuhmon torilavaksi. Ne esiteltiin kaupungin edustajille joulukuussa Espoon Otaniemessä. Toteutettavaa torilavaa päätettiin lähteä työstämään Meina Kobyashin luonnoksen pohjalta.

Torilavasta halutaan arkkitehtoninen nähtävyys ja Kuhmon uusi maamerkki. Se mahdollistaa myös torikulttuurin elävöittämisen. Tavoitteena on, että lava jo itsessään innostaa ja madaltaa kynnystä järjestää tapahtumia. Kulttuuri kuuluu kaikille, ja torilava tuo sen keskelle ihmisiä. 

Haussa innovatiivisia ratkaisuja

Kevään aikana opiskelijat ovat työstäneet luonnosta erilaisissa työryhmissä eteenpäin. Torilava on saanut suojakseen katon ja seinät. Lavan muotoakin on viilattu. Parhaillaan ratkaistaan akustiikan ja äänentoiston sekä esivalmistuksen haasteita.

Torilavan rakenteellinen haasteellisuus ja arkkitehtoninen innovatiivisuus istuvat hyvin Kuhmon kaupungin suunnitelmiin. Metsistään ja puuteollisuudesta tunnettu kaupunki haluaa elinkeinopäällikkö Pekka Horttanaisen mukaan olla jatkossakin puurakentamisen edelläkävijä. 

”Kuhmossa on totuttu tekemään vaativia projekteja. Tässä työssä on monia mahdollisuuksia, joissa puuala pääsee esittelemään osaamistaan.” 

Kide valmistetaan kesäkuun alussa Otaniemessä. Kuhmon torille pystytysvalmis lava nousee sitten reilussa viikossa. 

Aalto-yliopiston Wood Program -ohjelman projekteja ovat muun maussa kesällä 2023 Sideways-festivaaleilla esitelty moniaistinen puupaviljonki Huoju-A, Helsingissä Annantalon pihalla sijaitseva A°lava sekä Korkeasaaren näköalatorni Kupla. 


Lisätiedot

Pekka Horttanainen, elinkeinopäällikkö, Kuhmon kaupunki, 044 7255 304

Pekka Heikkinen, puuarkkitehtuurin professori, Aalto-yliopisto 050 3773 786, [email protected]

Lue lisää: 

Puuarkkitehtuuriprojekti Kuhmossa

Opiskelijoiden torilavaluonnokset, pdf

Kide - Wood Program

HuojuA pavilion photo

Huoju-A – moniaistinen puupaviljonki

Tiedostavaa ja kokemuksellista arkkitehtuuria.

Tapahtumat
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Näytös-tunnuskuva. Kahdet jalat ja jalkineet keltaiseksi sävytetyssä kuvassa
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto-yliopiston muotinäytös laajenee myös näyttelyksi

Aalto-yliopiston vuotuinen muotitapahtuma laajenee tänä vuonna kaksiosaiseksi. Perinteeksi muodostunut muotinäytös Näytös saa rinnalleen uuden tapahtuman Näyttelyn.
Piano Top Loungessa
Kampus, Yhteistyö, Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Opiskelijat päättivät: kaksi yhteiskäyttöistä pianoa saapui kampukselle

Aalto-yliopiston opiskelijoiden osallistavan budjetoinnin projektin voittajaksi nousi yhteiskäyttöinen piano.
Nesteen polttoainejalostamon tankit Porvoossa
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Yhteistyö Aallon kanssa tuo Nesteelle merkittävää taloudellista hyötyä

Yhteistyön tuloksena Nesteen polttoainetutkimukseen tuotiin digitaalisia työkaluja perinteisen testaamisen rinnalle.
Laboratory work at the School of Chemical Engineering
Yhteistyö Julkaistu:

Tervetuloa Unite! Engineering Biology -verkostoitumistapahtumaan 11.9.2024

Tapahtuman tavoitteena on tuoda yhteen yhdeksän Unite!-allianssiin kuuluvan yliopiston tutkijat edistämään avainteknologioita ja kestäviä prosesseja.