Uutiset

Vuosi 2017: satelliitteja, ekotaidetta ja kvanttitietokoneita

Suomen suuri vuosi oli Aallossa tieteen ja taiteen juhlaa.

Vuosi 2017 alkoi ympäristön kannalta hienolla uutisella: tutkijamme ovat kehittäneet menetelmän, joka muuttaa jätevesien ravinteet puhtaaksi lannoitteeksi. Tämä vähentää merkittävästi lannoitetuotannon energiankulutusta ja vesistöjen kuormitusta.
http://www.aalto.fi/fi/current/news/2017-01-11/

Alkuvuodesta marraskuiset presidentinvaalit olivat vielä tuoreessa muistissa, ja kuilu Trumpin ja Clintonin kannattajien välillä syvä. Tutkijamme loivat algoritmisia menetelmiä, jotka voivat tuoda vastakkaisia mielipiteitä esittäviä ihmisiä lähemmäs toisiaan ja arvioivat menetelmiä Twitter-aineiston avulla.
http://www.aalto.fi/fi/current/news/2017-02-16-003/

Satavuotiasta itsenäisyyttä juhlistettiin Aallossa monin tavoin. Yksi kooltaan pienimmistä ja samalla vaikuttavimmista oli piistä valmistettu juhlavuoden logo, joka oli vain millimetrin sadasosan mittainen.
http://www.aalto.fi/fi/current/news/2017-02-22/

Suomalaiset ovat innokkaita sukututkijoita. Maaliskuussa tohtorikoulutettava Eric Malmi julkaisi heidän ilokseen verkossa toimivan AncestryAI-sukupuualgoritmin, joka piirtää sukupuun jopa 300 vuoden päähän.
http://www.aalto.fi/fi/current/news/2017-03-16-002/

Mobiililaitteiden määrän vauhdikas kasvu asettaa uusia vaatimuksia tukiasemille. Tutkijamme kehittivät yhdessä Tampereen teknillisen yliopiston ja Nokia Bell Labsin kanssa pieniin tukiasemiin sopivan 5G-lähettimen, joka on 20 kertaa edeltäjiään tehokkaampi.
http://www.aalto.fi/fi/current/news/2017-03-21/

Huhtikuussa NAKUNA-näyttely vei Aalto-yliopiston opiskelijoiden kokeellista muotoilua Milanon designviikolle. Näyttely valittiin 40 parhaan joukkoon yli 2000 ehdokkaan joukosta. 
http://arts.aalto.fi/fi/gallery/index/nakuna_40_parhaan_joukkoon_milanon_designviikolla/

Maailmanlaajuinen kilpajuoksu kvanttitietokoneen kehittämiseksi on kovassa vauhdissa. Toukokuussa kvanttifyysikko Mikko Möttönen paljasti keksineensä ryhmänsä kanssa ratkaisun kehityksen kannalta kriittiseen ongelmaan: kvanttitietokoneen jäähdyttämiseen.
http://www.aalto.fi/fi/current/news/2017-04-11-006/

Toukokuussa muotiväki kaikkialta maailmasta saapui jälleen Suomeen ihailemaan Aalto-yliopiston opiskelijoiden rohkeiden, lahjakkaiden opiskelijoiden luomuksia.
http://www.aalto.fi/fi/current/news/2017-05-18-005/

Kesäkuussa nuorten digitaitoja tukeva CodeBus Africa -hanke päätti matkansa Etelä-Afrikkaan. Voimaannuttava ja yhteisöllinen teknologiahanke saavutti lähes 1 800 nuorta yhden päivän koodaustyöpajoissa.
http://www.aalto.fi/fi/current/news/2017-06-02-006/

Juhannusaattona koitti kauan odotettu hetki, kun Aalto-1-satelliitti laukaistiin onnistuneesti kiertoradalleen. Satelliitin laukaisua oli kerääntynyt Otaniemeen seuraamaan kymmeniä satelliittiprojektiin osallistuneita Aallon opiskelijoita ja alumneja. Useat heistä ovat jääneet avaruusalalle ja rakentavat nyt uusia satelliitteja, avaruusluotaimia ja avaruuslaitteita eri instituutioissa.
http://www.aalto.fi/fi/current/news/2017-06-23/

Ilmastotavoitteisiin pääseminen vaatii uusiutuvan energian varastointiongelman ratkaisemista. Tutkijamme pyrkivät siihen esimerkiksi räätälöidyillä, platinapiheillä katalyyteillä.
http://www.aalto.fi/fi/current/news/2017-10-05-009/

Lokakuussa saatiin hienoja uutisia: kvanttitietokoneen rakentaminen alkaa Aalto-yliopistossa! Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö ja Jane ja Aatos Erkon säätiö myönsivät Aalto-yliopiston dosentin Mikko Möttösen vetämälle työryhmälle yhteensä 950 000 euron rahoituksen skaalautuvan kvanttitietokoneen kehittämisen Suomessa.
http://www.aalto.fi/fi/current/news/2017-10-10/

Vettä ja likaa hylkivien pintojen kehittäminen vaatii uudenlaisia tutkimismenetelmiä. Marraskuussa tutkijamme kertoivat kehittäneensä ennätystarkat kuvat mahdollistavan mikroskopiatekniikan, joka on jopa tuhat kertaa tarkempi kuin parhaat nykyiset kastumisominaisuuksien mittaamiseen käytetyt menetelmät.
http://www.aalto.fi/fi/current/news/2017-11-27/

Puhelindata voi paljastaa meistä yllättäviä asioita. Tohtorikoulutettava Talayeh Aledavood sai selville, että yökukkujilla on selvästi laajemmat sosiaaliset verkostot kuin aamuvirkuilla, ja iltavirkut ovat myös aamuihmisiä keskeisempiä omissa verkostoissaan. Aledavood uskoo, että  keräämällä ja yhdistelemällä mobiililaitteista, sosiaalisen median käytöstä ja digitaalisilta alustoilta saatua tietoa voisi ennakoida monia mielenterveyden ongelmia.
http://www.aalto.fi/fi/current/news/2017-12-07/

Suomen matkailu elää vahvaa nousukautta, ja lentokentillä riittää vilskettä. Helsinki-Vantaalle saapuvat matkailijavirrat pääsevät ihastelemaan opiskelijoidemme luomaa ekotaidetta, joka yhdistää taidetta ja materiaalikokeiluja yllättävin tuloksin.
http://www.aalto.fi/fi/current/news/2017-12-18-003/

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Vidha Saumyan teos, jossa groteskeja ihmishahmoja
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto ARTSin alumni Vidha Samyan teos esillä Venetsian biennaalissa 2024

Suomen paviljongissa Venetsian 60. kansainvälisessä taidebiennaalissa nähdään näyttely The pleasures we choose. Näyttely on esillä 24.11.2024 asti.
Metallikuutio, jota kädet koskettaa
Tutkimus ja taide Julkaistu:

IoT Paja Säätiö lahjoittaa miljoona euroa Insinööritieteiden korkeakoululle

Lahjoitus on kohdennettu teollisen internetin ja digitaalisten kaksosten tutkimukseen ja opetukseen.
Event information on a yellow to coral gradient background with yellow bubbles and a photo of a colorful event space.
Palkinnot ja tunnustukset, Kampus, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tule mukaan ensimmäiseen Aallon avoimen tieteen palkintotapahtumaan

Kaikki aaltolaiset ovat tervetulleita, osallistuminen ei vaadi ilmoittautumista!
Silmälasipäinen mies katsoo kameraan, taustalla kesäinen luonto
Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:

Lahjoittajatarina - Yrjö Sotamaa: ”Yliopiston tukeminen on meidän oman tulevaisuutemme rakentamista”

Professori emeritus on yhä aktiivinen muotoilun vaikuttaja niin kotimaassa kuin kansainvälisellä kentällä. Hän on nykyään myös Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun kuukausilahjoittaja.