Uutiset

Vuoden nuori suunnittelija 2023 on Henna Lampinen

Aalto-yliopistosta muodin maisteriohjelmasta valmistuneen suunnittelijan mielestä muodin pitäisi olla nykyistä saavutettavampaa.
Vuoden nuori suunnittelija Henna Lampinen ja kaksi XL_mallia Kuva: Mortti Saarnia
Vuoden nuori suunnittelija Henna Lampinen kuvassa keskellä. Kuva: Mortti Saarnia

Aalto-yliopistosta muodin maisteriohjelmasta hiljattain valmistunut suunnittelija Henna Lampinen on voittanut Vuoden nuori suunnittelija 2023 -kilpailun. Lampisen kilpailumallistoon kuuluvat asukokonaisuudet on tehty kokoon 54. Vaatteet on valmistettu suurelta osin kierrätysmateriaaleista kuten nahkatakeista, silkkipaidoista ja helmiäisnapeista.

 “Vaatekoot ja niiden vaihtelu aiheuttavat usein meissä kehohäpeää. Pohdin kilpailuasuja suunnitellessa, miten vaatteita voisi tehdä siten, että ne muovautuisivat enemmän kehon muutosten mukaan ollen kuitenkin ylellisiä. Työssäni näkyvät neuleet ja silkistä tehdyt rypytetyt kankaat ovat tällaisia. Niiden kautta keholle pystyisi antamaan enemmän rauhaa olla ja elää”, Henna Lampinen sanoo.

Henna Lampisen vaatemallistoa. Kuva: Mortti Saarnia
Kuva: Mortti Saarnia

Vuoden nuori suunnittelija haluaa haastaa suunnitteluun liittyviä epäkohtia

 ”Voittajatyössään Henna Lampinen haastaa muotimarkkinoiden tavat suunnitella ja myydä vaatteita isokokoisille naisille. Isot Tytöt, Great Girls tai Big & Beautiful... Upealla työllään Lampinen näytti tuomaristolle, että näiden lihavuuden kiertoilmaisujen aika muodissa on mennyttä. Oman koon pohdinnan ja häpeän sijaan pukeutumisesta pitää saada iloa”, Vuoden nuori suunnittelija 2023 -kilpailun raadin puheenjohtaja, toimittaja Jaakko Selin sanoo.

 Lampinen nostaa mallistollaan esille ennakkoluuloja ja sitä, miten niitä voidaan purkaa. ”Muodin pitäisi olla saavutettavissa kaikenlaisille kehoille riippumatta siitä, minkä kokoinen on. Tällä hetkellä tämä ei toteudu muotialalla millään tavalla. Väitän, että mikäli lihavuuteen ei sisältyisi niin vahvaa stigmaa, joka sillä yhteiskunnassamme on, valikoimat esimerkiksi kaupoissa olisivat todella erilaisia, niin määrällisesti kuin tyylillisesti”, Lampinen sanoo ja jatkaa: ”Nämä ovat mielestäni aika isoja epäkohtia, joita pitäisi haastaa suunnittelussa”.

Henna Lampisen mallistoa. Kuva: Mortti Saarnia
Kuva: Mortti Saarnia

Lampisen kiinnostus muotia ja suunnittelua kohtaan heräsi omakohtaisista kokemuksista

 ”En löytänyt itselleni kivoja vaatteita, jotka olisivat sopineet. Olin kiinnostunut vastakulttuuripukeutumisesta. Sitä kautta päädyin ensin opiskelemaan pukuompelijaksi ja lopulta Aalto-yliopistoon. Nyt itselle tekeminen on jäänyt, mutta kiinnostus muotiin on pysynyt vahvana.”

 Aalto-yliopiston muodin maisteriohjelmasta äskettäin valmistunut Lampinen törmäsi lihavuuden haasteisiin myös opiskelijana.

 “Laihuuden ideaali on muodin alalla hirveän voimakas. Se on voima, joka liikuttaa koko alaa todella vahvasti ja jättää monenlaiset kehot pois muodin tiloista. Opiskelijana olen kokenut, että sen vaikutus on korostanut myös omaa ulkopuolisuuden tunnetta, sillä kehoni ei mitenkään ole sopinut alalla totuttuun normiin.” 

Lampinen teki kandidaatiin työnsä kokoon 36, jota yleisesti pidetään mallikokona, ja voitti vuonna 2019 työllä Kööpenhaminan muotiviikkojen yhteydessä jaettavan Designer’s Nest -kilpailun pääpalkinnon. Pian tämän jälkeen hän ahdistui siitä, että tuotti itsekin ideaalia, johon ei pystynyt samaistumaan. Maisterintyötä tehdessään hän päätyi erilaisten projektien kautta tekemään vaatteita eri kokoisille ja nimenomaan lihaville kehoille, mikä toi rauhaa myös suhteessa muotialaan.

 Vaatteiden suunnittelu lihaville kehoille on tuonut eteen yllättäviä haasteita. Tarvittavia välineitä kuten mallinukkeja ja kaavoja ei ole ollut aina valmiina, vaan niitä on pitänyt pyytää erikseen.

 ”Olen ollut iloinen, että silloin kun olen pyytänyt, Aalto-yliopistossa on otettu nämä tarpeet huomioon. Se on ollut todella kannustavaa.”

Henna Lampisen mallistoa. Kuva: Mortti Saarnia
Kuva: Mortti Saarnia

Lampinen toivoo, että Suomessa alettaisiin rohkeammin kyseenalaistamaan konventioita, joita muotialalla on kehoon liittyen. Hän haluaa myös omassa suunnittelutyössään haastaa näitä konventioita ja esimerkiksi läskifobiaa. Vuoden nuori suunnittelija 2023 -kilpailun voiton hän toivoo tuovan uudenlaisia mahdollisuuksia tehdä yhteistyöprojekteja aiheen parissa. Pidemmän aikavälin suunnitelmiin lukeutuu väitöskirjan tekeminen.

 Vuoden nuori suunnittelija -kilpailu on järjestetty vuodesta 1995 alkaen. Kilpailun raatiin kuuluvat toimittaja ja raadin puheenjohtaja Jaakko Selin, muotitaiteilija Ritva Falla, luova johtaja Martta Louekari, muodin sanansaattaja Taru Marjamaa, muotisuunnittelija Hammi Mettinen, vaatesuunnittelija Katri Niskanen, stylisti ja muotitoimittaja Nina Nuorivaara, Gloria-lehden päätoimittaja Kristiina Raitala sekä vaatesuunnittelija Mari Talka.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Nainen lukemassa tabletilla
Opinnot Julkaistu:

Aalto EE julkaisee Alex-oppimisalustan: Uusi alusta muuttaa elämänlaajuista oppimista

Aalto University Executive Education (Aalto EE) lanseeraa kesäkuussa Alex-oppimisalustan, joka on suunniteltu elämänlaajuiseen oppimiseen ja jatkuvaan ammatilliseen kehittymiseen. Alex tarjoaa yksilöllisiä oppimispolkuja, pieniä osaamiskokonaisuuksia ja ammatillisen kehittymisen ohjelmia, jotka sovittavat taidot yhteen alan tarpeiden kanssa. Alusta, joka kehittyy jatkuvasti uusilla ominaisuuksilla, kuten mobiilisovelluksella ja tekoälyn integroinnilla, asettaa uuden standardin ammatilliselle kehittymiselle Suomessa.
Apulaisprofessori Viktar Asadchy. Kuva: Aalto-yliopisto / Jaakko Kahilaniemi
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Nuoren tutkijan palkinto Viktar Asadchylle

Tekniikan edistämissäätiö on myöntänyt vuoden 2024 Nuoren tutkijan palkinnon apulaisprofessori Viktar Asadchylle.
Liituraitapukuinen mies seisoo betoniseinän edessä kädet taskuissa
Yliopisto Julkaistu:

Vesa Kemppainen: ”Työelämässä tärkeä ominaisuus on mielenkiinto uusia asioita kohtaan”

Alumnitarina: Fiskars Groupin Art Director Vesa Kemppainen pitää tärkeänä työelämätaitona luovuutta ja kykyä luovaan päätöksentekoon.
Havainnekuva puisesta lavarakenteesta torimaisemassa
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Wood Programin 30-vuotisjuhlaprojekti nousee Kuhmon torille

Aalto-yliopiston puuarkkitehtuuriin erikoistuvat opiskelijat toteuttavat joka vuosi Wood Program -projektin. Opintokokonaisuuden 30-vuotisjuhlavuonna yhteistyökumppanina toimii Kuhmon kaupunki. Toteuttava kohde on Kuhmon torille nouseva torilava.